Huimaus- ja Meniere-Akatemia - Avain itsehoitoon. Huimaus ~ tinnitus ~ kuulonalenema
- Huimaus- ja Meniere Akatemia järjestää asiantuntija-webinaareja kuukauden 1. keskiviikko klo 18.
- Rakenteeseen on liitetty vertaistukiohjelman istuntojen tuki.
- Sairaalayhteistyön ansiosta diagnoosin saanut pääsee heti mukaan vertaistuen piiriin.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
- Huimaus- ja Meniere Akatemia järjestää asiantuntija-webinaareja kuukauden 1. keskiviikko klo 18.
- Rakenteeseen on liitetty vertaistukiohjelman istuntojen tuki.
- Sairaalayhteistyön ansiosta diagnoosin saanut pääsee heti mukaan vertaistuen piiriin.
Toimintamallin kuvaus
- Meniere Akatemia järjestää asiantuntija-webinaareja Menieren taudista vuosikellon mukaisesti. Vuosikello on Huimaus- ja Meniere-liiton (HML) ja paikallisyhdistysten yhteistyön tulos, jossa tehtävät on suunniteltu vuodeksi. Käytämme webinaareissa Microsoftin Officen Teams-yhteistyösovellusta, jolla webinaarit ja Power Point esitykset näytetään osallistujille netin kautta. Webinaarissa rohkaistaan osallistujia interaktiivisuuteen siten, että he voivat kirjoittaa esityksen aikana kysymyksiä, joihin esityksen lopussa vastataan.
- Webinaarien rakenteeseen on liitetty vertaistukiohjelman eri istuntojen tuki. Tarkoituksena on kannustaa ja tukea osallistujia tekemään ennen seuraavaa webinaaria aina yksi vertaistuki-istunto MeniTuki-ohjelmasta. Kannustimena käytetään sitä, että kun menierikko on käynyt vertaistukiohjelmiston läpi vertaistukisopimuksen mukaisesti, voi vertaistukihenkilö käyttää tuettavan palautelounaalla ja keskustella samalla sairauteen ja selviytymiseen liittyvistä erityiskysymyksistä.
- Sairaalayhteistyön (YTP-malli) ansiosta Menieren taudin diagnoosin saanut pääsee heti mukaan vertaistuen piiriin. Solmitun yhteistyösopimuksen mukaisesti menierikko voi aloittaa heti sekä vertaistukiohjelman läpikäymisen omassa tahdissaan että osallistua Meniere Akatemian webinaareihin. Myös yksityisiin terveysasemiin luodaan YTP-mallin mukaiset yhteydet.
Koronaepidemia vauhditti webinaari-tekniikan ja välineiden käyttöönottoa. Tilanne hyödynnettiin aloittamalla heti webinaarit ensin Meniere-toimijoille ja pian sen jälkeen jäsenistölle.
Lainsäädäntö vaatii videoihin tekstityksen syksystä 2020 alkaen, joka muodostaa yhden ongelman webinaarien esittämisessä. Periaatteessa webinaarisarja ei tulisi aloittaa ilman videoiden tekstitystä. Rahoitusta tähän ei kuitenkaan ole, joten on löydettävä vapaaehtoisia tekstittäjiä ja teknisiä ratkaisuja.
Kohderyhmänä on Menieren tautia sairastavat ja heidän läheisensä. He toivovat saavansa lääketieteellisesti oikeaa tietoa ja Menieren taudista ja sen hoidosta sekä vertaistukea ja ohjeita miten selvitä sairauden kanssa. Merkillepantavaa on, että Menieren taudissa elämän laatu voi olla voimakkaasti alentunut ja yhtä huono kuin esim. AIDS potilaalla 2 viikkoa ennen menehtymistä tai kroonisella syöpäpotilaalla. Vertaistuki pystyy parantamaan elämän laatua merkittävästi mutta kynnys sen aloittamiseksi on toistaiseksi suuri.
Yksi vapaaehtoinen menierikko on lupautunut vetämään syksyllä pidettäviä webinaareja, mutta tarvitsemme ainakin kaksi lisää. Olemme myös kysyneet vapaaehtoisia tekstittämään syksyllä esitettäviä videoita, jotta Meniere Akatemia olisi mahdollista toteuttaa. Olemme selvittämässä tekoälyohjelman käyttöä puheen tekstittämisessä.
Ottamalla jokainen paikallisyhdistys mukaan esittelijän roolissa vuosikellon mukaisesti, saadaan Meniere Akatemia juurrutettua osaksi paikallisyhdistysten toimintaa.
Myös paikallisten sairaaloiden korvayksiköt liitetään mukaan Meniere Akatemiaan. He ovat jo aiemmin sairaalayhteistyön mallimme mukaisesti jakaneet järjestön tuottamaa tietoa Menieren taudista ja vertaistuesta Menieren taudin diagnoosin saaneille. Nyt liitämme Meniere Akatemian samaan sairaalayhteistyön mallin sisältöön. Yksityisiin terveysasemiin luodaan vastaavat yhteydet.
Sairaalayhteistyön ansiosta menierikot pääsevät vertaistuen ja Meniere Akatemian piiriin heti diagnoosin saatuaan. Tietoa terveydenhuollossa puuttellisesti tunnetusta Menieren taudista voidaan jakaa koko Suomen alueelle.
MeniTuki-vertaistukiohjelman läpikäynti on jaettu osiin webinaarien yhteyteen ja siten menierikot saavat tukea MeniTuen järjestelmälliseen läpikäyntiin.
YTP-mallia voidaan soveltaa myös yksityisiin terveysasemiin.