Iäkkäiden päivätoiminta ja Etäryhmätoiminta ( TulKoti-hanke Pohjois-Savo)

Pohjois-Savon hyvinvointialueen iäkkäiden päivätoiminnan yhtenäinen  yksikkö, joka toimii eritoimipisteistä alueellisesti. Yhtenäinen toimintamalli, jonka muodot ovat kokopäivätoiminta, osapäivätoiminta ja etäryhmätoiminta.   

 

 

 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Iäkkäiden päivätoiminta ja Etäryhmätoiminta ( TulKoti-hanke Pohjois-Savo)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pohjois-Savon hyvinvointialueen iäkkäiden päivätoiminnan yhtenäinen  yksikkö, joka toimii eritoimipisteistä alueellisesti. Yhtenäinen toimintamalli, jonka muodot ovat kokopäivätoiminta, osapäivätoiminta ja etäryhmätoiminta.   

 

 

 

Toteutuspaikka
Pohjois-savon hyvinvointi alue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savo
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

25.04.2022

Viimeksi muokattu

19.12.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Ikääntyneiden päivätoiminta:

Pohjois-Savon hyvinvointialueen ikääntyneiden päivätoiminta on kotihoidon tukipalvelua. Päivätoiminta on yksi yksikkö koko alueella, joka toimii seudullisesti eri toimipisteistä. Ikääntyneiden päivätoiminnalla on yhtenäinen palvelunkuvaus ja palveluun pääsyn kriteerit sekä palvelumaksu. Palveluun pääsyn prosessi on myös yhdenmukainen ja tukee selkeästi toiminnan tunnistettavuutta ja asiakkaan oikea aikaisen oikean palvelun saatavuutta.

Päivätoiminta on tarkoitettu pääasiassa kotona asuville kotihoidon ja omaishoidon tuen asiakkaille, jotka tarvitsevat tukea arkeensa heikentyneen toimintakykynsä vuoksi ja he eivät voi osallistua muuhun ikääntyneelle järjestettyyn toimintaan. Ryhmään osallistuja hyötyy päivätoiminnan ohjatusta ja toimintakykyä ylläpitävästä toiminnasta. Lisäksi heidän katsotaan tarvitsevan ammatillista ohjausta, sekä ryhmän tarjoamaa sosiaalista tukea kotona selviytymisen tueksi. 

Päivätoiminta on ennaltaehkäisevää, toimintakykyä ylläpitävää ja kuntouttavaa palvelua, jota suunnataan ensisijaisesti kotona asuville kotihoidon ja omaishoidon tuen asiakkaille, joiden fyysinen, psyykkinen ja kognitiivinen sekä sosiaalinen toimintakyky on alentunut. Päivätoiminnan asiakkaat selviytyvät päivittäisistä toimista pääasiassa omatoimisesti, ohjattuna tai yhden avustamana. Päivätoiminnan tavoitteena on ehkäistä asiakkaan siirtymistä raskaampien palvelujen piiriin. Päivätoiminnalla pyritään myös vaikuttamaa säännöllisen kotihoidon käyntimäärien laskuun. 

Asiakkaan palvelun tarvetta arvioidaan puolivuosittain päivätoiminnan ohjaajien toimesta. Palvelu myönnetään jatkuvaksi mutta palvelu voidaan päättää jos katsotaan että palvelu ei ole asiakkaalle sopiva ja hänen tarpeitaan vastaava.

Ikääntyneiden päivätoiminnan muodot

Osapäivätoiminta on tarkoitettu pääsääntöisesti kotihoitoa tukevaksi palveluksi, joka tukee kotona asumista pidempään kevyemmillä palveluilla. Osapäivätoiminnan kesto on noin kolme tuntia. Osapäivätoiminnalla tavoite pystyä vaikuttamaan säännöllisen kotihoidon käyntimääriin laskevasti. 

Kokopäivätoiminta noin kuusi tuntia ja on tarkoitettu pääsääntöisesti omaishoidon asiakkaille ja siihen on mahdollista käyttää omaishoidon tuen lakisääteistä vapaapäivää. Kokopäivätoiminnan kesto on noin kuusi tuntia. 

Etäryhmätoiminta on ensisijainen päivätoiminnan muoto, jota pyritään tarjoamaan tarpeen havaittaessa mahdollisimman oikea aikaisesti. Etäryhmät toteutetaan etähoidon kanssa samoilla laitteilla. 

Asiakas voi ohjautua päivätoiminnan palveluun usealla eri tavalla.   Palveluntarve tulee ilmi palveluntarpeen arvioinnissa tai kotihoito näkee asiakkaan hyötyvän päivätoiminnasta. Päivätoiminnan tunnistaminen palvelukokonaisuudessa on ollut tärkeä, jotta palvelu saadaan kohdennettua oikea aikaisesti asiakkaille. Myös omainen tai asiakas voi itse olla yhteydessä neuvontaan ja sitä kautta kartoitetaan palveluun pääsy.  

Palvelusta on yhdenmukainen palvelunkuvaus, joka vastaa tavoitteellista kotona asumisen tukea. Palveluun pääsyyn on yhdenmukaiset kriteerit, jonka mukaan tehdään päätös palvelusta. Päätös palvelusta on jatkuva. Palvelun tarvetta arvioidaan puolivuosittainen päivätoiminnan ohjaajien toimesta, arvioinnin tukena on Esis-osallisuusmittari sekä SPPB-fyysisen toimintakyvyn mittari. Päivittäiskirjaukset ovat tärkeitä väliarvioinnin teon työvälineitä. 

Toimintaympäristö **

Pohjois-Savon hyvinvointialueen toiminta alkoi 1.1. 2023. Asukkaita pohjois-Savossa on 247 689 .Pohjois-Savon alueella väestö on ikääntynyttä ja ikääntyy yhä enemmän seuraavina vuosina. Pohjois-Savossa 25% väestöstä on yli 65 -vuotiaita ja tämän ennustetaan kasvavan 31 %:iin vuoteen 2030 mennessä. Myös väestöllinen huoltosuhde heikkenee. Pohjois-Savossa myös sosiaali- ja terveyspalvelujen nettokäyttökustannukset ovat 13,5% maan keskiarvoa korkeammat. Kustannusten hillitsemiseksi Pohjois-Savossa on otettava käyttöön ennaltaehkäiseviä, kustannustehokkaita ja vaikuttavia toimintamalleja ja  menetelmiä tulevaisuutta ajatellen. Ikääntyneiden päivätoimintaa järjestettiin erikunnissa hyvin eritavoin. Tarkoituksena oli kartoittaa laajasti  jo olemassa oleva päivätoiminta koko hyvinvointi alueella. Palveluiden ohjautuminen oli hyvin moninaista ja palveluun pääsyn kriteerit olivat erilaisia tai kriteereitä ei ollut. Toiminta oli ennaltaehkäisevästä palvelusta kuntouttavaan tavoitteelliseen palveluun vaihteluvälillä. Keräsimme toiminta mallit ja kartoitimme asiakkaiden palvelun tarve ja asiakasprofiilit. Kartoitustyössä hyödynnettiin päivätoiminnan työntekijöiden asiantuntijuutta. 

Tavoitteena oli saada laajakuva mikä palvelee meidän alueen asiakas tarvetta parhaiten ja löytää mahdolliset aukkopaikat joihin tulee tarttua. Kartoituksessa havaittiin palvelun tunnistettavuuden ja oikea aikaisuuden merkitys palvelun saavutettavuuteen. Yhteistyössä palvelutuotannon Kanssa pystyimme luomaan   päivätoiminnan malli joka tukee asukasta oikea-aikaisesti ja tavoitteellisesti aktiivisesti arjessa selviytymisessä. 

Teknologian hyödyntäminen laajasti ennaltaehkäisevässä  tuessa on tärkeä ja tavoitteena saada etätoiminnalle selkeä paikka palvelutarjottimella, jota tullaan hyödyntämään laajasti. Näin saamme myös päivätoiminnalle kattavamman vaikuttavuuden. Haasteena on myös etäisyydet maakuntiin ja kyliin, etätoiminnalla voimme myös vastata tähän haasteeseen kun palvelu on paikka riippumatonta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Päivätoiminta on tarkoitettu kotona asuville ikääntyneille, jotka tarvitsevat tukea arkeen heikentyneen toimintakykynsä vuoksi ja he eivät voi osallistua muuhun ikääntyneelle järjestettyyn toimintaan. Ryhmään osallistuja hyötyy päivätoiminnan ohjatusta ja toimintakykyä ylläpitävästä toiminnasta. Päivätoiminta on tarkoitettu kotona asuville ikääntyville. Tavoitteena on tuke kotona jaksamista ja saada kotihoidon palvelut riittämään ja niiden tarve mahdollisesti laskemaan päivätoiminnan tuella. Omaishoitoperheet voivat hyödyntää päivätoimintaa arjen jaksamisessa ja heidän on myös mahdollista hyödyntää lakisääteisiä omaishoidon vapaapäiviä päivätoimintaan.

Päivätoiminnan aloituksessa pyritään oikea-aikaisuuteen ja palveluohjaus tekee asiakkaalle palvelutarpeen arvioinnin ja arvioi asiakkaan tarpeen palveluun. Arvioinnissa on tärkeä huomioida myös elämän tilanteen riskikohdat, jotta toimintakyvyn aleneminen pystyttäisi estämään. Asiakkaan osallisuuden ja aktiivisen arjen tukeminen on juuri riskikohdissa merkittävä.

Alkavien päivätoiminta ryhmien asiakkaille aloitetaan pilotoimaan osallisuusindikaattori kysely, josta pyrimme saamaan myös tuloksia vaikuttavuuden arvioinnista. Päivätoiminnan asiakkailla on ollut käytössä fyysisen toimintakyvyn mittari ja sen käyttöä jatketaan ja laajennetaan koko alueen ryhmien ohjaajien käyttöön.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Tarve yhtenäiselle ikääntyneiden päivätoiminnalle ja toimintamallille on noussut suoraan ikääntyneiden palveluntuotannosta. Kehittämistyötä tehtiin tiiviisti palveluntuotannon tarpeesta ja yhteistyössä kehittäen. Yhtenäisen mallin käyttöön otto vaatii palveluntuotannon ja johdon sitoutumisen muutokseen. Muutos on kutenkin suuri ja vaatii myös henkilöstöltä ponnisteluja uuden mallin sisäistämiseen. Siksi esihenkilön vahva tuki on tärkeä.

Palvelun muutoksessa hyödynnetään olemassa olevaa henkilökuntaa ja otetaan käyttöön alueellista mallia työssä. Alueellisella mallilla mahdollistetaan myös liikkuva ja vaihteleva työnkuva henkilöstölle.

Henkilöstön koulutusta vahvistettiin Voitas- voima ja tasapaino ohjaaja koulutuksella. Näin koko päivätoiminnan henkilöstö sai työkaluja kuntouttavan työotteen toteutukseen käytännössä. 

Käyttöönotto aloitettiin heti hyvinvointi alueen muodostuessa, kuitenkin pienissä erissä. Henkilöstölle tavoitteet yhdenmukaisesta päivätoiminnasta ja muutosprosessista kuvattiin. Sekä yhtenäistäminen aloitettiin.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **
  • Yhtenäinen ikääntyneiden päivätoiminta
    • Myöntämisen perusteet
    • Palvelunkuvaus
    • Palvelumaksut
  • Saatavuus asiakkailla paranee
  • Tasavertainen palvelu
  • Palvelunpääsyn prosessi yhdenmukainen
    • oikea aikaisuus
  • Palvelun tunnistettavuus
  • Palvelun tarpeen jatkuva arviointi asiakkaan tarpeen mukaan

     

Kansikuva
Ikääntyneiden päivätoiminta

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä