IPS Sijoita ja valmenna! - toimintamalli Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella

IPS-työhönvalmennusta toteutetaan osana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen toimintaa. Tavoitteena on mallintaa työhönvalmennuksen integroitumista psykiatriseen kuntoutukseen ja juurruttaa palvelu pysyvästi osaksi alueen mt- ja riippuvuuspalveluita. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
IPS Sijoita ja valmenna! - toimintamalli Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

IPS-työhönvalmennusta toteutetaan osana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen toimintaa. Tavoitteena on mallintaa työhönvalmennuksen integroitumista psykiatriseen kuntoutukseen ja juurruttaa palvelu pysyvästi osaksi alueen mt- ja riippuvuuspalveluita. 

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
"IPS tuli muuttaa maailman”

Klikkaa kuuntelemaan Etelä-Pohjanmaan IPS-hankkeen oma tunnuskappale!

Laulu ja lyriikat: Sini Kirvesmäki
Säestys: Henri Peltola

Sävellys: Anssi Kela
Alkuperäiset sanat: Anssi Kela

Luotu

14.03.2023

Viimeksi muokattu

28.11.2023
Ratkaisun perusidea **

Etelä-Pohjanmaan IPS-työhönvalmennushanke toteutui 10/21 - 06/23. Projektipäällikön lisäksi hankkeessa työskentelivät kolme täysiaikaista ja yksi osa-aikainen työhönvalmentaja sekä osa-aikainen tiedottaja-kokemusasiantuntija. 

Muihin valtakunnallisiin IPS-työhönvalmennushankkeisiin verrattuna Etelä-Pohjanmaa oli ainoa, jolla oli käytössään myös tiedottaja-kokemusasiantuntijan 60% viikoittainen työpanos sekä lisäksi laaja joukko Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kouluttamia kokemusasiantuntijoita (noin 70 työsuhteista kokemusasiantuntijaa).

Koulutetulla kokemusasiantuntijalla tarkoitetaan tässä yhteydessä henkilöä, joka on käynyt Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen (ent. sairaanhoitopiirin) vuoden mittaisen (188h) kokemusasiantuntijakoulutuksen. Hänellä on omakohtaista kokemusta mielenterveys- tai päihdeongelmasta tai fyysisestä sairaudesta joko itse sairastavana, toipuneena tai läheisenä. Hän työskentelee mm. vertaistukihenkilönä, luennoitsijana, sosiaalisena tukena, vertaistukiryhmän ohjaajana tai erilaisissa kehittämistyöryhmissä tuoden omakohtaisen toipumiskokemuksensa kautta asiakkaille toivoa ja vertaistukea, sekä ammattilaisille tärkeää kokemuksellista näkökulmaa. Kokemusasiantuntijoita on koulutettu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koulutuksella vuodesta 2010 ja vuonna 2022 yksittäisiä työtehtäviä oli yhteensä yli 6000. Kokemusasiantuntijat työskentelevät palkkioperiaatteella ja heillä on voimassa oleva työsopimus Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. 

IPS-työhönvalmennuksen tiedottaja-kokemusasiantuntijan tehtäviin kuului kokemusasiantuntijatehtävissä toimiminen sekä IPS-mallin juurruttaminen ja tunnetuksi tekeminen erilaisin viestinnän keinoin. Tiedottaja-kokemusasiantuntija tapasi työhönvalmennuksen asiakkaita sekä kahdenkeskisten vertaistukikeskustelujen, että työhönvalmentajatapaamisten kautta. Hän toi myös oman toipumiskokemuksensa kautta tärkeää asiakasnäkökulmaa työhönvalmennustiimin sisällä. IPS-työhönvalmennuksessa käytettiin kokemusasiantuntijoita myös moniin yksittäisiin, pääosin vertaistuellisiin työtehtäviin. Myös ohjausryhmässämme oli kiinteänä jäsenenä kokemusasiantuntija, jolla oli omakohtainen kokemus mielenterveyden haasteista, pitkäaikaistyöttömyydestä ja työllisyyspalveluiden käytöstä. Kokemusasiantuntijan osaamista käytettiin hyödyksi myös työllisyyspalveluiden yhteistapahtumassa, johon IPS Etelä-Pohjanmaa myös osallistui. 

Tiedottaja-kokemusasiantuntija toimi aktiivisesti hyvinvointialueen sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Instagram) tehden IPS-työhönvalmennusmallia tunnetuksi erilaisin keinoin (lyhytvideot, työntekijäesittelyt, kuvat, IPS-työhönvalmennusmallin esittely, mielenterveyden ongelmiin liittyvän stigman rikkominen yms). IPS oli esillä sosiaalisessa mediassa keskimäärin noin neljän postauksen viikkotahdilla. Myös paikallislehtiuutisten, verkkosivujen ja alueellemme räätälöityjen mainosten avulla tieto työhönvalmennuksesta alkoi levitä nopeasti alueemme kuntalaisten ja aihepiiristä kiinnostuneiden keskuuteen. Sosiaalisen median näkyvyys toi mukanaan mielenkiintoisen sivuilmiön: Asiakkaat alkoivat hakeutua IPS-työhönvalmennukseen itsenäisesti ottamalla yhteyttä projektipäällikköön ensin sosiaalisen median kautta, sitten sähköpostitse tai puhelimitse. Tiedottaja-kokemusasiantuntija vastasi myös lyhytelokuvamme "IPS-toipumista ja tähtitiedettä" -videomme käsikirjoituksesta ja tuotannosta yhteistyössä seinäjokisen mainoselokuvayhtiö ME Films Oy:n kanssa. Hän myös sanoitti ja julkaisi IPS-hankkeellemme oman nimikkokappaleen. Hän myös suunnitteli työnantajille luovutettavan kunniakirjan. Kunniakirja myönnettiin ja ojennettiin työnantajalle, joka suhtautui IPS-ideologiaan yleisesti myönteisellä tavalla. IPS Etelä-Pohjanmaan logokilpailun hankekautemme aluksi voitti eräs Etelä-Pohjanmaan koulutettu kokemusasiantuntija - kokemusasiantuntijuus ja asiakasnäkökulma on näkynyt siis vahvasti toiminnassamme jo alusta saakka. 

 

Toimintaympäristö **

IPS-työhönvalmennusta toteutetaan osana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen toimintaa. Tavoitteena on mallintaa työhönvalmennuksen integroitumista psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen sekä juurruttaa palvelu pysyvästi osaksi alueen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluita.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Näyttöön perustuva työhönvalmennus (IPS> Invidual Placement and Support) on menettelytapa työn löytämiseksi avoimilta työmarkkinoilta eri kuntoutujaryhmille. IPS-mallin juuret ovat 1970-luvun Pohjois-Amerikassa. jossa malli kehitettiin parantamaan mielenterveyden häiriöistä kärsivien henkilöiden työllistymistä tukevien palveluiden laatua.

IPS-mallin keskiössä on kaksi asiakasta; toinen haluaa töitä, toinen tarjoaa töitä. Tämän ketjun yhdistävä linkki on työhönvalmentaja, joka toimii molempien asiakasryhmien tukena. Prosessi ei pääty siihen, kun nämä kaksi asiakasryhmää kohtaavat, vaan konkreettinen tuki jatkuu myös työsuhteen synnyttyä tarvittavan ajan. Kuten mallin kotimaassakin, myös Etelä-Pohjanmaalla IPS -malli on otettu käyttöön mielenterveys- ja riippuvuushäiriöistä kärsivien henkilöiden parissa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

IPS-työhönvalmennuksen pysyvä juurtuminen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle suhteellisen lyhyessä hankeajassa oli monen tekijän summa. Yksi toiminnan onnistumisen kulmakivistä oli IPS-työhönvalmennukselle erittäin omistautunut, aiheeseen perehtynyt ja siihen myönteisesti suhtautuva hyvinvointialueemme mielenterveys- ja riippuvuushoidon toiminta-alueen johtajisto. He myös tiedostivat tiedottaja-kokemusasiantuntijan tarpeellisuuden. Oli myös erittäin tärkeää, että jokaisella työhönvalmentajalla oli työkokemusta mielenterveystyöstä ja mielenterveystyön koulutus. Oli myös merkittävä etu, että hankkeen työhönvalmentajien oma työhistoria oli monipuolinen (esim. yrittäjyys ja aikuissosiaalityö). Kolme työhönvalmentajaa suorittivat kuntoutus,- tuki- ja ohjauspalveluiden erikoisammattitutkinnon opinnot Seinäjoen Sedussa ja yksi työhönvalmentaja suoritti nepsyvalmentajan tutkinnon Toimeksi-hankkeen organisoimassa kokonaisuudessa. 

IPS-tiimi osallistui säännöllisesti alueemme psykiatrian poliklinikoiden tiimien kokouksiin. Näin saatoimme taata säännöllisen ja mutkattoman yhteistyön asiakkaiden hoitokontaktien kanssa. Olimme rohkeasti ja ennakkoluulottomasti yhteydessä alueemme eri työnantajiin ja tartuimme kiinni niihin tahoihin, joiden kanssa yhteistyö lähti lentoon luontevasti. Aloitimme myös itsenäisesti pilotoida IPS-työhönvalmennusmallia myös kuntiemme perusterveydenhuoltoon ja riippuvuuspalveluihin siinä loistavasti onnistuen. Tämänkin rohkean liikkeen mahdollisti taustallamme vaikuttava johtohenkilöstön luotto ja myönteinen asenne. He ovat antaneet meille vapaat kädet toimia ja kokeilla, osaamiseemme luottaen. Olemme kokemuksemme kautta huomanneet, että jos IPS-työhönvalmennusta rajataan tiukasti tiettyyn sairauteen ja ikäryhmään, se pienentää oleellisella tavalla mahdollista kohderyhmää ja asiakaskuntaa. Toimintaa laajentamalla mahdollistuu yhä useamman kuntoutujan työllistyminen ja henkilökohtaisen toipumismatkan ja kuntoutumisen eteneminen. Tutkimusten mukaan IPS-työhönvalmennus toimii hyvin monenlaisten kuntoutusryhmien kanssa, ei pelkästään psykoosisairauden ihmisten parissa. 

Tiedottaja-kokemusasiantuntijan hyödyntäminen näyttäytyi vahvasti jokaisessa juurtumisen vaiheessa. Ilman tiedottaja-kokemusasiantuntijan työpanosta olisi moni asia todennäköisesti vaatinut toteutuakseen enemmän aikaa. Oli myös tärkeää, että tiedottaja-kokemusasiantuntijalla oli omakohtainen mielenterveyden toipumiskokemus, alan koulutus ja kokemusta erilaisista viestinnän ja tiedotuksen tehtävistä. 

 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kuntoutussäätiö toteutti IPS-työhönvalmennuksen virallisen laatuarvioinnin Seinäjoella 21.-22.11.2022. Saimme arvioinnista kokonaispisteiksi108/125, jonka mukaan alueemme toteuttaa IPS-työhönvalmennusta hyvällä tasolla. Valtakunnallisesti asetuimme tuolloin laatuarviointipisteissä Suomen kärkipäähän. IPS-työhönvalmennuksen vakituisesta asemasta vuoden 2023 hyvinvointialueen organisaatiossa alettiin käymään keskustelua jo alkusyksystä 2022 ja hyvin pian saimme kuulla, että IPS-työhönvalmennus on tullut alueellemme jäädäkseen. Hankekauden loppupuolella Etelä-Pohjanmaalle palkattiin uusi työhönvalmentajatiimi. Tiimiin kuuluu tiiminvetäjän lisäksi neljä työhönvalmentajaa, jotka jatkavat alueemme IPS-työhönvalmennusta pysyvänä osana hyvinvointialueemme  riippuvuus- ja mielenterveyspalveluita. Myös säännölliset IPS-toiminnan laatuarvioinnit jatkuvat myös tulevaisuudessa. Hankkeen aikana toteutimme Webpropol - kyselyn, joka suunnattiin IPS-työhönvalmennuksen hoitotahoille. Jatkossa kysely toistetaan säännöllisin väliajoin ja toimintaa kehitetään saadun palautteen perusteella. 

Sekä laatuarvioinnin että Webpropol - kyselyn tulokset on käyty läpi hankkeen ohjausryhmässä. Käydyn keskustelun perusteella olemme todenneet, että on tarpeellista kerätä säännöllistä palautetta myös työhönvalmennuksen asiakkailta ja työnantajatahoilta. 

 

 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Uuden toiminnan juurruttamisessa kannattaa kokemuksemme mukaan olla ennakkoluuloton, kokeilunhaluinen ja rohkea, eikä kannata pelätä katsoa niin sanotusti boxin ulkopuolelle. Työhönvalmentajien innovatiivinen, toipumisorientaatio- ja asiakaslähtöinen työote edesauttaa asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Heillä tulee olla kyky nähdä asiakkaan voimavarat ja vahvuudet mahdollisten haasteiden takana, pelkäämättä ennakkoon mahdollisia epäonnistumisia ja ongelmia. Tiimin toimivuutta tukee ehdottomasti se, että myös tiimin vetäjällä on työkokemusta riippuvuus- ja mielenterveyden palveluista ja hän tuntee työhönvalmennuksen kohderyhmän. Koimme tärkeäksi jokaiselle asiakkaalle oikean työhönvalmentajan valinnan. Emme lähteneet jakamaan työskentelyalueita työhönvalmentajien kesken, vaan toimimme tässäkin asiakaslähtöisesti. Hankkeen edetessä huomioimme myös taloudellisen näkökulman asiakkaiden ohjautumisessa. Alueemme välimatkojen ollessa suuret, on järkevää yhdellä työhönvalmentajalla olla useampi asiakas pidemmän matkan päässä olevilla paikkakunnilla, jolloin tapaamiset voidaan keskittää samalle päivälle. 

Hankkeemme aikana meillä oli nimetty yhteyshenkilö KELA:n palveluihin. Tämä mahdollisti nopean ja sujuvan asioiden hoidon asiakkaan kanssa ja hänen luvallaan. Hankkeen projektipäällikkö jalkautui alueemme sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksiin kertomaan IPS-työhönvalmennuksesta alan tuleville ammattilaisille. Hankkeen alusta lähtien olemme tiedostaneet toiminnan näkyväksi tekemisen tärkeyden. Palvelun markkinointi alueen yrittäjille ja työnantajille aloitettiin heti. Kontaktoitiin työnantajia eri tavoin, mm. Etelä-Pohjanmaan yrittäjät - verkoston kautta, aamukahvitapahtumissa ja järjestelyissä Teams - infoissa, joihin oli vapaa osallistuminen ilman ilmoittautumista. 

Kokemusasiantuntijoiden osaamista kannattaa myös ehdottomasti hyödyntää. Heillä on kokemusta monenlaisista mielenterveyden ja/tai riippuvuuden haasteista ja usein myös työllisyys- ja erilaisten muiden IPS-työhönvalmennukseen liittyvien palveluiden asiakkuuksista. He tarjoavat osaamisellaan ainutlaatuista ja korvaamatonta näkökulmaa ja voivat toimia asiakkaiden tukena työllistymisprosessin eri vaiheissa. He myös osaavat tarkastella tilanteita asiakkaan näkökulmasta omaa toipumiskokemustaan peilaten. 

Tiedottaja-kokemusasiantuntijan osaaminen ja työpanos konkretisoi hankkeen aikana viestinnän ja erityisesti sosiaalisen median voiman suhteessa uuden toiminnan tietoisuuden lisäämiseen ja juurruttamiseen. Koska medianäkyvyytemme oli niin voimakasta, säännöllistä ja vuorovaikutteista, monet ihmiset kuulivat IPS-työhönvalmennuksesta, vaikka he eivät erityisesti tietoa aiheesta etsineetkään. Asiakkaat hakeutuivat itsenäisesti palveluun tai osasivat nostaa toiveensa esille hoitokontaktinsa kanssa. Tämän mahdollisti IPS-tiimin sisäisen tiedottajan työpanos. 

IPS-työhönvalmennus toimii kokemustemme mukaan erittäin hyvin myös muiden kohderyhmien, kuin psykoosisairaiden kanssa. Hankkeemme kautta olemme pilotoineet toimintaa perusterveydenhuollossa ja riippuvuushoidossa hyvin tuloksin. Hankkeemme työllistymisprosentti on ollut valtakunnallista tasoa vaihdellen 40-45% välillä. Kun joukkoon lasketaan myös muulla tavoin suunnan elämälleen saaneet (esim. opiskelu, yrittäjyys, työkokeilu) on kokonaisprosenttimme noin 70%. 

Kun lähdetään luotsaamaan, kokeilemaan ja juurruttamaan täysin uudenlaista toimintaa, on tärkeää säännöllisin väliajoin pysähtyä tehdyn työn äärelle ja pohtia, toimiiko valittu suunta, vai tulisiko sitä muuttaa. IPS Etelä-Pohjanmaalla arvioivaa työtä on tehty sekä IPS-työhönvalmennuksen omassa ohjausryhmässä, itse tiimin sisällä sekä tiiviissä yhteistyössä hoitotahojen. kokemusasiantuntijoiden ja hyvinvointialueen johtajiston kanssa. Tämä laaja kehittämisnäkökulma on ollut valtava rikkaus, jota voimme ehdottomasti suositella moniin muihinkin kehittämishankkeisiin. 

Kansikuva
Kaksi henkilöä katsoo kirjoja ja esitteitä

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä