IPS Sijoita ja Valmenna! -toimintamalli Pohjanmaan hyvinvointialueella

IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. Pohjanmaalla IPS-työhönvalmennusta pilotoidaan osana psykiatrisen hoidon kuntoutusta. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
IPS Sijoita ja Valmenna! -toimintamalli Pohjanmaan hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. Pohjanmaalla IPS-työhönvalmennusta pilotoidaan osana psykiatrisen hoidon kuntoutusta. 

Toteutuspaikka
Pohjanmaan hyvinvointialue/Psykososiaaliset palvelut, erikseen sovitut yksiköt
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Minna Strömmer

Luotu

23.05.2023

Viimeksi muokattu

07.06.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

IPS-työhönvalmennusta ohjaa 25-kohtainen laatukriteeristö. Toiminnan laatua arvioidaan laatukriteeristön pohjalta. Pohjanmaan IPS-kehittämishankkeen laatuarviointi on toteutettu 30.-31.5.2024. Arviointiraportti liitteenä.

Toimintaympäristö **

Tuetun työllistymisen IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. 

Toimintamallissa käynnistetään IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallin mukainen työhönvalmennus mielenterveyden hoitoon ja kuntoutukseen integroituna palveluna. IPS-työhönvalmennuksen kohderyhmänä ovat mielenterveyden häiriöihin sairastuneet henkilöt. Mielenterveyden häiriöt ovat vakiintuneet yhdeksi yleisimmistä työkyvyttömyyseläkkeiden syistä ja työhönvalmennuksen avulla edistetään em. kohderyhmän työllistymistä, osallisuutta ja hyvinvointia.

Työhönvalmentajat kiinnittyvät mielenterveyden hoidosta ja kuntoutuksesta vastaaviin palveluihin ja tekevät aktiivisesti yhteistyötä työllistymistä edistävien palveluiden sekä alueen työnantajien kanssa. Toimintamalli käynnistetään ja IPS-työhönvalmennusta toteutetaan osana Pohjanmaan hyvinvointialueella sijaitsevan Psykososiaalinen palveluohjaus ja kuntoutus yksikön toimintaa (hva:n keskinen alue). Tavoitteena on vakiinnuttaa IPS-työhönvalmennus osaksi Pohjanmaan hyvinvointialueen psykiatrisen hoidon palveluita. Lisäksi hankkeen tuloksilla pyritään edistämään laatukriteereihin perustuvan työhönvalmennuksen levittämistä myös muille palvelusta hyötyville kohderyhmille. Laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta ei toteuteta Pohjanmaan hyvinvointialueella hankkeen alkaessa.

IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamalli on osa Pohjanmaan kestävän kasvun ohjelmaa.  Suomen kestävän kasvun ohjelma tukee Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Tavoitteena on muun muassa nostaa työllisyysastetta, nopeuttaa hoitoon pääsyä sekä purkaa Covid-19-pandemian aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa. Näitä osioita toteutetaan Suomessa hyvinvointialueilla. Rahoitus toimintamallin käynnistämiseen ja kestävän kasvun ohjelmaan saadaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) ja koordinoinnista vastaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Tuetun työllistymisen IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. 

Pohjanmaan IPS-kehittämishankeen ja toimintamallin käyttöönoton aikana toiminnan kohderyhmä muodostuu Vaasan alueella asuvista vaikeisiin mielenterveyden häiriöihin sairastuneista henkilöistä, joilla on hoitokontakti Psykososiaalinen kuntoutus ja palveluohjaus –yksikössä.  Asiakkaat ohjautuvat työhönvalmennuspalveluun IPS-toimintamallin mukaisesti lähetteellä. Työhönvalmentajat osallistuvat hoitokokouksiin viikoittain.

Ymmärrystä tuetun työllistymisen palveluista on hankittu muun muassa Työkykyohjelman osahankkeen Osatyökykyisten työkyvyn tuki ja tuetun työllistymisen menetelmät Vaasassa kautta muodostuneen tiedon pohjalta. 

***

Asiakkaille on järjestetty kaksi ryhmätapaamista keväällä 2024, mutta ne peruttiin osallistuneiden puuttumisen takia. Kesälle ja syksylle 2024 on suunniteltu kaksi eri ryhmää. Kokemusasiantuntija on kutsuttu hankkeen kehitysryhmän kokouksiin.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli on herättänyt kiinnostusta ja kyselyjä palveluun pääsystä on tullut eri tahoilta jonkin verran. Mallin soveltuvuutta voisi testata muidenkin hva:n psykiatrian yksiköiden asiakkaiden kohdalla tulevaisuudessa.  Toimintamalli on sovellettavissa myös muille asiakaskohderyhmille (esimerkiksi työikäiset osatyökykyiset, TYP-asiakkaat, kehitysvammaiset...) 

Toimintamallista ollaan kiinnostuneita ja alueella on tietoa toimintamallista, mutta integroituminen hva:n palveluihin on haastavaa. Kyseessä on kuitenkin uusi toimintamalli ja ammattiryhmä, eikä niitä välttämättä käsitetä osaksi psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta. Tiedottaminen eri tavoin ja eri kohderyhmille on tärkeää. THL:n koordinaatiolta voi pyytää tukea

Kahden työhönvalmentajan resurssi ei tule olemaan riittävä koko hva:n alueella. Nyt toimintamallia on kokeiltu sovitusti ja rajatusti pienellä asiakaskohderyhmällä, mikä on helpottanut työskentelyä. Hankkeen aikana asiakaskohderyhmä kannattaa rajata tarkasti ja niin, että jokaisella hankkeella on samanlaiset asiakaskohderyhmät. Hankkeen suunnitteluvaiheessa on selvitettävä ja mahdollisesti jo sovittava, miten esimerkiksi asiakastyöhön liittyvä dokumentointi tehdään, mihin asiakastyössä syntyvä materiaali (asiakastyön lomakkeisto) tallennetaan ja missä työhönvalmentajat työskentelevät (asianmukaiset asiakasvastaanottotilat). 

Kansikuva
IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamalli Pohjanmaan hyvinvointialueella

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä