IPS Sijoita ja Valmenna! -toimintamalli Pohjanmaan hyvinvointialueella

IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. Pohjanmaalla IPS-työhönvalmennusta pilotoidaan osana psykiatrisen hoidon kuntoutusta. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
IPS Sijoita ja Valmenna! -toimintamalli Pohjanmaan hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. Pohjanmaalla IPS-työhönvalmennusta pilotoidaan osana psykiatrisen hoidon kuntoutusta. 

Toteutuspaikka
Pohjanmaan hyvinvointialue/Psykososiaalinen kuntoutus ja palveluohjaus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Minna Strömmer

Luotu

23.05.2023

Viimeksi muokattu

28.11.2023
Toimintaympäristö **

Tuetun työllistymisen IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. 

Toimintamallissa käynnistetään IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallin mukainen työhönvalmennus mielenterveyden hoitoon ja kuntoutukseen integroituna palveluna. IPS-työhönvalmennuksen kohderyhmänä ovat mielenterveyden häiriöihin sairastuneet henkilöt. Mielenterveyden häiriöt ovat vakiintuneet yhdeksi yleisimmistä työkyvyttömyyseläkkeiden syistä ja työhönvalmennuksen avulla edistetään em. kohderyhmän työllistymistä, osallisuutta ja hyvinvointia.

Työhönvalmentajat kiinnittyvät mielenterveyden hoidosta ja kuntoutuksesta vastaaviin palveluihin ja tekevät aktiivisesti yhteistyötä työllistymistä edistävien palveluiden sekä alueen työnantajien kanssa. Toimintamalli käynnistetään ja IPS-työhönvalmennusta toteutetaan osana Pohjanmaan hyvinvointialueella sijaitsevan Psykososiaalinen kuntoutus ja palveluohjaus -yksikön toimintaa. Tavoitteena on vakiinnuttaa IPS-työhönvalmennus osaksi Pohjanmaan hyvinvointialueen psykiatrisen hoidon palveluita. Lisäksi hankkeen tuloksilla pyritään edistämään laatukriteereihin perustuvan työhönvalmennuksen levittämistä myös muille palvelusta hyötyville kohderyhmille. Laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta ei toteuteta Pohjanmaan hyvinvointialueella hankkeen alkaessa.

IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamalli on osa Pohjanmaan kestävän kasvun ohjelmaa.  Suomen kestävän kasvun ohjelma tukee Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Tavoitteena on muun muassa nostaa työllisyysastetta, nopeuttaa hoitoon pääsyä sekä purkaa Covid-19-pandemian aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa. Näitä osioita toteutetaan Suomessa hyvinvointialueilla. Rahoitus toimintamallin käynnistämiseen ja kestävän kasvun ohjelmaan saadaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) ja koordinoinnista vastaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Tuetun työllistymisen IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. 

Pohjanmaan IPS-kehittämishankeen ja toimintamallin käyttöönoton aikana toiminnan kohderyhmä muodostuu Vaasan alueella asuvista vaikeisiin mielenterveyden häiriöihin sairastuneista henkilöistä, joilla on hoitokontakti Psykososiaalinen kuntoutus ja palveluohjaus –yksikössä.  Asiakkaat ohjautuvat työhönvalmennuspalveluun IPS toimintamallin mukaisesti lähetteellä. Työhönvalmentajat osallistuvat hoitokokouksiin viikoittain.

Ymmärrystä tuetun työllistymisen palveluista on hankittu muun muassa Työkykyohjelman osahankkeen Osatyökykyisten työkyvyn tuki ja tuetun työllistymisen menetelmät Vaasassa kautta muodostuneen tiedon pohjalta. 

***

Tavoitteena hankkeen aikana on saavuttaa max 30 asiakasta.  Asiakastyö on aloitettu varsinaisesti elokuussa 2023 ja marrakuussa 2023 lähetteitä on tullut 21, joista 19 on aloittanut palvelussa. Asiakastyötä tekee pääsääntöisesti kaksi työhönvalmentajaa. Tiiminvetäjä on aloittamassa asiakastyötä marras- joulukuussa 2023. Avokuntoutuksen työryhmään kiinnittyminen on tapahtunut hienosti ja viikoittaisiin hoitokokouksiin on pyritty osallistumaan aina kun se on ollut mahdollista.

Asiakkaat ovat motivoituneita ja tähän mennessä on kaksi työllistymistä tapahtunut. Kolme asiakasta on aloittanut opiskelun. Hoitotaholta on kerrottu, että työhönvalmennukseen osallistuminen on näkynyt posiivisena muutoksena asiakkaiden kohdalla, vaikka työllistymisiä tai vastaavia muita konkrettisia asioita ei olisikaan vielä tapahtunut. Työhönvalmennukseen osallistuminen aktivoi asiakkaita ja heistä tulee aktiivisia toimijoita, jotka yhdessä työhönvalmentajan kanssa työskentelevät asioittensa eteen. On esimerkiksi suuri muutos siirtyä nuoresta eläkeläisestä opiskelijaksi - statuksen muuttuminen vaikuttaa itsetuntoon positiivisesti.

Asiakaskohderyhmää ollaan laajentamassa psykoosipoliklinikan (psykoosi- ja kuntoutustyöryhmä) asiakkaisiin ja sieltä  on tullut muutamia lähetteitä (mukana em. mainitsemassani luvussa 21). Asiakaskohderyhmää laajennetaan, koska alkoi näyttää siltä, että avokuntoutuksen puolelta ei saada tarpeeksi asiakkaita. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Hanketyöskentely on alkanut vuoden 2023 alussa. Osa-aikainen tiiminvetäjä ja kaksi työhönvalmentajaa ovat aloittaneet 1.6.2023. Työhönvalmentajien asiakasmäärä voi olla maksimissaan 20 samanaikaista asiakasta/ työhönvalmentaja. Hankkeen aikana tavoitellaan 15 samanaikaista asiakasta/ työhönvalmentaja. Myös tiiminvetäjällä on mahdollisuus osallistua asiakastyöhön. 

IPS-työhönvalmennustiimi osallistuu THL:n järjestämiin menetelmäkoulutuksiin ja työhönvalmentajat osallistuvat kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto-koulutukseen 1.9. 2023alkaen. Tiiminvetäjällä on ko. koulutus. IPS-työhönvalmennustiimin toimintaa ohjaavat IPS-toimintamallin periaatteet:

IPS-toimintamallin 8 periaatetta:

• Palvelun tavoitteena on työllistyminen avoimille työmarkkinoille.

• Palvelu on avoin kaikille asiakkaille, joiden henkilökohtaisena tavoitteena on työllistyminen palkkatyöhön.

• Palvelu on integroitu psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen.

• Palvelu on vapaaehtoista ja työnhaku käynnistyy asiakkaan omien toiveiden, tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.

• Palvelussa varmistetaan taloudellisiin tukiin ja etuuksiin liittyvän ohjauksen ja neuvonnan saaminen (sekä työnhakija- että työnantaja-asiakkaat).

• Palvelun lähtökohtana on nopea työnetsintä, jota ei edellä esimerkiksi asiakkaan työllistymisedellytysten arviointi, työharjoittelu- tai työkokeilujaksot, työtoiminta tai niin sanotut siirtymätyöt.

• Tiivis työnantajayhteistyö: työhönvalmentaja työskentelee työnantaja-asiakkaiden kanssa löytääkseen heidän tarpeisiinsa sopivia työntekijöitä sekä kartoittaakseen ja neuvotellakseen olemassa olevista ja uusista työtehtävistä. Työhönvalmentaja myös tukee työnantajia ja työyhteisöjä työsuhteen alkaessa sekä työhön kiinnittymisessä.

• Palvelu on yksilöllistä ja kestoltaan rajaamatonta (ns. jatkettu tuki), joka ei pääty työllistymisvaiheessa, vaan jatkuu niin kauan kuin työllistynyt asiakas sitä tarvitsee.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Asiakastyö aloitettu 1.8.2023, yksittäisiä asiakkaita otettu palveluun kesä-heinäkuussa. 

Avokuntoutuksen hoitotiimeihin osallistuttu 7.9.2023 alkaen. Hoitotiimi pääsääntöisesti viikoittain joko livenä tai Teamsissa. Muutoin työhönvalmentajat eivät ole "osa avokuntoutuksen työryhmää" eikä muuta yhteistyötä ole kuin yksittäisten asiakkaiden kohdalla. Työhönvalmentajilla ei ole mahdollisuutta työskennellä avokuntotuksen tiloissa. 

19 asiakasta palvelussa 20.11.2023. Yksittäisiä työllistymisiä tapahtunut. Asiakkaat ovat hyvin motivoituneita. 

IPS-työhönvalmennuspalvelua koskeva kysely tehty avokuntoutuksen hoitohenkilöstölle 20.11.2023. 

IPs-työhönvalmennuksesta on tiedotettu sisäisesti (hva:n uutiskirje) sekä alueen yrittäjien uutiskirjeessä. Tarkoituksena vielä uutiset paikallislehtiin. Tiedotus ollut haastavaa ja sen kanssa pitänyt olla varovainen, koska palvelun asiakaskohderyhmä on hankkeen aikana rajattu eikä kaikkia halukkaita voida ottaa palveluun. 

Asiakaskohderyhmän laajentuminen marraskuussa 2023 psykoosipoliklinikan (psykoosi- ja kuntoutustyöryhmä) asiakkaisiin. Vastaanotto henkilökunnan taholta ollut positiivista ja lähetteitä on tulossa lisää. 

KTO-eat opinnot ovat alkaneet työhönvalmentajilla  syyskuussa 2023. Kehittämistyönä tehdään ohjeistus työhaastatteluun valmistaumiseen liittyen. 

Asiakaskohderyhmän laajentuminen marraskuussa 2023 psykoosipoliklinikan (psykoosi- ja kuntoutustyöryhmä) asiakkaisiin. Vastaanotto henkilökunnan taholta ollut positiivista ja lähetteitä on tulossa lisää. Asiakaskohderyhmän laajentaminen todettiin tarpeellliseksi, koska avokuntoutuksesta tuli asiakkaita odotettua vähemmän.

Huomattu, että työhönvalmentajilla on mahdollisuus tutustua ja perehtyä asiakkaitten tilanteisiin paremmin kuin hoitotahon, joka tapaa asiakkaita harvoin. Huomattu myös, että joillan asiakkailla on monialaisen tuen tarvetta ja vaikeuksia hankkia tarvitsemiaan palveluita. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli on herättänyt kiinnostusta ja kyselyjä palveluun pääsystä on tullut eri tahoilta jonkin verran. Mallin soveltuvuutta voisi testata muidenkin hva:n psykiatrian yksiköiden asiakkaiden kohdalla tulevaisuudessa.  Toimintamalli on sovellettavissa myös muille asiakaskohderyhmille (esimerkiksi työikäiset osatyökykyiset, TYP-asiakkaat, kehitysvammaiset...) 

Toimintamallista ollaan kiinnostuneita ja alueella on tietoa toimintamallista, mutta integroituminen hva:n palveluihin on haastavaa. Kyseessä on kuitenkin uusi toimintamalli ja ammattiryhmä, eikä niitä välttämättä käsitetä osaksi psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta. Tiedottaminen on tärkeää. 

Kahden työhönvalmentajan resurssi ei tule olemaan riittävä koko hva:n alueella. Nyt toimintamallia on kokeiltu sovitusti ja rajatusti pienellä asiakaskohderyhmällä, mikä on helpottanut työskentelyä. Hankkeen aikana asiakaskohderyhmä kannattaa rajata tarkasti ja niin, että jokaisella hankkeella on samanlaiset asiakaskohderyhmät. Hankkeen suunnitteluvaiheessa on selvitettävä ja mahdollisesti jo sovittava, miten esimerkiksi asiakastyöhön liittyvä dokumentointi tehdään, mihin asiakastyössä syntyvä materiaali (asiakastyön lomakkeisto) tallennetaan ja missä työhönvalmentajat työskentelevät (asianmukaiset asiakasvastaanottotilat). 

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä