IPS Sijoita ja Valmenna! - työhönvalmennuksen toimintamalli, Pohjanmaan HVA (RRP, P3)
Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistämisen malli mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työllistymisen, työhönpaluun ja työssä pysymisen tueksi.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistämisen malli mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työllistymisen, työhönpaluun ja työssä pysymisen tueksi.
Toimintamallin kuvaus
• Mielenterveyskuntoutujien nopea työllistyminen avoimille työmarkkinoille ja töissä pysyminen.
• Mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistäminen.
• Ammattilaisten osaamisen lisääminen ja vahvistaminen.
• IPS-toimintamallin juurruttaminen osaksi psykoosiin sairastuneiden kuntoutusta.
- Suomen kestävän kasvun ohjelma tukee Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.
- Tavoitteena on muun muassa nostaa työllisyysastetta, nopeuttaa hoitoon pääsyä sekä purkaa Covid-19-pandemian aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa.
- Näitä osioita toteutetaan Suomessa hyvinvointialueilla. Rahoitus tulee EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF). Hanketta hallinnoi Suomessa STM ja koordinoi Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL).
Tuetun työllistymisen IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä.
Pohjanmaan IPS-kehittämishankeen aikana toiminnan kohderyhmä muodostuu Vaasan alueella asuvista vaikeisiin mielenterveyden häiriöihin sairastuneista henkilöistä, joilla on hoitokontakti tiettyihin Psykososiaalisten palveluiden yksikköihin. Asiakkaat ohjautuvat työhönvalmennuspalveluun IPS-toimintamallin mukaisesti lähetteellä.
Kesäkuu 2023-
Työhönvalmentajat aloittivat kesäkuussa 2023 ja varsinainen asiakastyö aloittiin heinä- elokuussa 2023. Asiakkaita tuli aluksi yhdestä työryhmästä, mutta loppuvuodesta 2023 saatiin mukaan toinenkin yksikkö, josta alettiin ohjaamaan asiakkaita työhönvalmennukseen. Asiakkaat ovat olleet hyvin motivoituneita ja sitoutuneita.
Asiakasosallisuus
Asiakkaille on järjestetty kaksi ryhmätapaamista keväällä 2024, mutta ne jouduttiin perumaan vähäisen kiinnostuksen takia.
Syksyllä 2024 järjestettyyn IPS-toiminnan info- ja keskustelutilaisuuteen osallistui hankkeen nykyisiä ja mahdollisesti hankkeessa aloittavia asiakkaita. Kokemusasiantuntija osallistui em. tapahtumaan.
Kokemusasiantuntija on osallistunut IPS-kehittämisryhmän kokouksiin.
Laatuarviointi
IPS-työhönvalmennusta ohjaa 25-kohtainen laatukriteeristö. Toiminnan laatua arvioidaan laatukriteeristön pohjalta. Pohjanmaan IPS-kehittämishankkeen laatuarviointi on toteutettu 30.-31.5.2024. Laatuarviointi osoitti palvelun toteutuksen noudattavan IPS-toimintamallin laatukriteeristöä. Palvelu toteutuu IPS-mallin mukaisesti hyvällä tasolla, (101/125).