IPS Sijoita ja valmenna! - toimintamalli, Pohjois-Savon HVA (RRP, P3)

IPS -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. IPS-työhönvalmennusta toteutetaan Pohjois-Savon hyvinvointialueella osana aikuispsykiatrian avohoitoa.

Toimintamallin nimi
IPS Sijoita ja valmenna! - toimintamalli, Pohjois-Savon HVA (RRP, P3)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

IPS -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. IPS-työhönvalmennusta toteutetaan Pohjois-Savon hyvinvointialueella osana aikuispsykiatrian avohoitoa.

Toteutuspaikka
Pohjois-Savon hyvinvointialue / aikuispsykiatrian avohoito
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Heidi Räsänen

Luotu

24.05.2023

Viimeksi muokattu

10.01.2025
Ratkaisun perusidea

Laatuperusteista työhönvalmennusta

Toimintaympäristö

IPS- työhönvalmennusta toteutetaan osana Siilinjärven psykiatrian poliklinikan (erikoissairaanhoito) sekä Mielenvireyspalveluiden (perustaso) toimintaa. 

Tavoitteena on vakiinnuttaa IPS-työhönvalmennus osaksi psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Laatukriteereihin perustuvasta työhönvalmennuksesta hyötyvät myös muut kohderyhmät mielenterveyskuntoutujien lisäksi. Hankkeen alkaessa Pohjois-Savon hyvinvointialueella ei vielä toteuteta laatuperusteista työhönvalmennusta.

IPS työhönvalmentajat ovat hallinnollisesti aikuispsykiatrian työntekijöitä ja kiinnittyneet eri tiimeihin, joista asiakasohjaus tapahtuu. Yhteistyötä tehdään jatkuvasti asiakkaiden asioissa sekä toimintamallin tunnettavuuden lisäämiseksi. Työhönvalmentajat työskentelevät polin tiloissa, joka edesauttaa asiakasohjausta ja toimintamallin juurtumista.

Aktiivista yhteistyötä tehdään myös alueen  työllisyyspalveluiden sekä työnantajien kanssa. 

IPS-työhönvalmennuksen avulla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työllistymistä, osallisuutta ja hyvinvointia. Toimintamallin kehittäminen on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jota Pohjois-Savossa toteutetaan Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon -hankkeen myötä. Rahoitus toimintamallin käyttöönottoon saadaan  EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) ja koordinoinnista vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö. THL koordinoi aluehankkeita ja toteuttaa laatuarvioinnin hankeaikana. 

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tavoitteena on edistää mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. 

Toimintaa toteutetaan Siilinjärven psykiatrian poliklinikalla, jossa  tutkitaan ja hoidetaan erikoissairaanhoitoa vaativia potilaita. Hankkeeseen ohjautuu asiakkaita poliklinikan kaikista tiimeistä. Toiminnan laajentumisen myötä asiakkaita ohjautuu myös perusterveydenhuollosta Mielenvireyspalveluista. Psykiatrian tiimeihin/työryhmiin kiinnittyminen on ollut sujuvaa ja tiimit/työryhmät ovat ottaneet työhönvalmennuksen hyvin vastaan.

Hankeaikana asiakas voi hakeutua työhönvalmennukseen myös itse. Hoitokontakti ja oma motivaatio työllistyä riittävät mukaan pääsemiseen.  Asiakkaat ovat pääsääntöisesti olleet motivoituneita ja työllistymisiä on tapahtunut. Asiakkaan kanssa tehdään kattava ammatillinen profiili ja työnhaun suunnitelma, jonka pohjalta työtä lähdetään etsimään yhdessä. Tavoitteena voi olla myös koulutukseen hakeutuminen.

Hankkeessa hyödynnetään kokemusasiantuntijoita toiminnan kehittämisessä, ryhmätoiminnassa sekä yksilöajoilla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

IPS- toimintamallin käynnistyminen toteutui asteittain alkuvuodesta 2023. Projektipäällikkö aloitti alkuvuodesta, projektiasiantuntija/tiiminvetäjä sekä  työhönvalmentaja keväällä 2023. Toinen työhönvalmentaja aloitti kesällä 2023. Projektipäälliköllä on 10 % työpanos. Projektiasiantuntija/ tiiminvetäjä tekee 20 % työajalla työhönvalmennusta. Työhönvalmentajat tekevät 100% työhönvalmennusta.

IPS-tiimi on käynyt THL:n menetelmäkoulutukset.  Lisäksi kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon tai sen osien suorittaminen oli rahoittajan vaatimus.

IPS-toimintamallia ohjaa 8 periaatetta:

• Palvelun tavoitteena on työllistyminen avoimille työmarkkinoille.

• Palvelu on avoin kaikille asiakkaille, joiden henkilökohtaisena tavoitteena on työllistyminen palkkatyöhön.

• Palvelu on integroitu psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen.

• Palvelu on vapaaehtoista ja työnhaku käynnistyy asiakkaan omien toiveiden, tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.

• Palvelussa varmistetaan taloudellisiin tukiin ja etuuksiin liittyvän ohjauksen ja neuvonnan saaminen (sekä työnhakija- että työnantaja-asiakkaat).

• Palvelun lähtökohtana on nopea työnetsintä, jota ei edellä esimerkiksi asiakkaan työllistymisedellytysten arviointi, työharjoittelu- tai työkokeilujaksot, työtoiminta tai niin sanotut siirtymätyöt.

• Tiivis työnantajayhteistyö: työhönvalmentaja työskentelee työnantaja-asiakkaiden kanssa löytääkseen heidän tarpeisiinsa sopivia työntekijöitä sekä kartoittaakseen ja neuvotellakseen olemassa olevista ja uusista työtehtävistä. Työhönvalmentaja myös tukee työnantajia ja työyhteisöjä työsuhteen alkaessa sekä työhön kiinnittymisessä.

• Palvelu on yksilöllistä ja kestoltaan rajaamatonta (ns. jatkettu tuki), joka ei pääty työllistymisvaiheessa, vaan jatkuu niin kauan kuin työllistynyt asiakas sitä tarvitsee.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä
  • IPS- toimintamalli juurtuu Pohjois- Savon hyvinvointialueelle osaksi psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta. Hankkeen loppuessa IPS toimintamalli jatkuu Siilinjärven ja Kuopion psykiatrian poliklinikoilla omana toimintana. Asiakasohjaus tapahtuu psykoosipainotteisista tiimeistä ja kohderyhmä tarkentuu psykoosisairaisiin potilaisiin.  IPS - tiimiin kuuluu kaksi työhönvalmentajaa 50% työajalle sekä tiiminvetäjänä toimii apulaisosastonhoitaja. IPS- tiimi toimii osana kuntoutustiimiä. 
  • Asiakasohjaus on toimivaa ja asiakkaita ohjautuu palveluun. Asiakkaat työllistyvät kohtalaisen hyvin.
  • Työhönvalmentajat työskentelevät tiiviisti osana psykiatrian hoitotiimejä ja osallistuvat palavereihin. Tuloksista kerrotaan säännöllisesti.
  • Hankeaikana toiminta laajentui Siilijärvellä perusterveydenhuoltoon Mielenvireyspalveluihin, helmikuussa 2023. 
  • Verkostotyötä tehty aktiivisesti mm. työllisyyspalveluiden kanssa.
  • Kokemusasiantuntijoiden hyödyntäminen ryhmä- ja yksilöajoilla.
  • Laatuarvioinnissa palvelua toteutetaan vahvalla kohtalaisella tasolla. Pisteet 98/125.
Vinkit toimintamallin soveltajille

IPS-toimintamallia on hyödynnetty myös muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymisen edistämiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaisten sosiaalipalvelujen asiakkaat ja henkilöt, joilla on kroonisia kipuja. Tällöin IPS-työhönvalmennus integroituu vastaavasti osaksi heidän pääasiallista palvelutahoaan. 

IPS-työhönvalmennuksen laatukriteerien noudattaminen on keskeistä, jotta palvelua voidaan toteuttaa laadukkaasti ja tuloksellisesti.  Hankeaikana havaittiin, että osa asiakkaista hyötyi erityisesti IPS- työhönvalmennuksesta ja etenivät kohti työelämään. IPS- työhönvalmennuksesta hyötyy asiakas, jolla on: 

● Oma motivaatio ja halu työllistyä suoraan avoimille työmarkkinoille. Näkee työn merkityksen/tärkeyden osana omaa kuntoutumistaan.  

● On sitoutunut omaan hoitoon, kykenee arvioimaan omia haasteita/esteitä sekä osaamista, taitoja ja voimavaroja.  

● Sairauden oireet, päihdeongelma ovat hallinnassa ja elämäntilanne on siinä määrän tasapainossa, että voimavaroja jää suuntautua työhön.  

● Riittävä työkyky osa-aikaiseen työhön. 

● Hyvä olla jokin ammatillinen koulutus tai halu kouluttautua johonkin ammattiin. 

Kansikuva
kirjastokuva

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä