IPS Sijoita ja valmenna! - toimintamalli, Pohjois-Savon HVA (RRP, P3)

IPS -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. IPS-työhönvalmennusta toteutetaan Pohjois-Savon hyvinvointialueella osana aikuispsykiatrian avohoitoa.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
IPS Sijoita ja valmenna! - toimintamalli, Pohjois-Savon HVA (RRP, P3)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

IPS -toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. IPS-työhönvalmennusta toteutetaan Pohjois-Savon hyvinvointialueella osana aikuispsykiatrian avohoitoa.

Toteutuspaikka
Pohjois-Savon hyvinvointialue / aikuispsykiatrian avohoito
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Heidi Räsänen

Luotu

24.05.2023

Viimeksi muokattu

30.08.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Toimintaympäristö **

IPS- työhönvalmennusta toteutetaan osana Siilinjärven psykiatrian poliklinikan sekä mielenvireyspalveluiden toimintaa. 

Tavoitteena on vakiinnuttaa IPS-työhönvalmennus osaksi psykiatrista hoitoa Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluita. Laatukriteereihin perustuvasta työhönvalmennuksesta hyötyvät myös muut kohderyhmät mielenterveyskuntoutujien lisäksi. Hankkeen alkaessa Pohjois-Savon hyvinvointialueella ei vielä toteuteta laatuperusteista työhönvalmennusta.

IPS työhönvalmentajat ovat hallinnollisesti aikuispsykiatrian työntekijöitä ja kiinnittyneet eri tiimeihin, joista asiakasohjaus tapahtuu. Yhteistyötä tehdään jatkuvasti asiakkaiden asioissa sekä toimintamallin tunnettavuuden lisäämiseksi. Työhönvalmentajat työskentelevät polin tiloissa, joka on edesauttanut asiakasohjausta ja toimintamallin juurtumista.

Aktiivista yhteistyötä tehdään myös alueen  työllisyyspalveluiden sekä työnantajien kanssa. 

IPS-työhönvalmennuksen avulla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työllistymistä, osallisuutta ja hyvinvointia. Toimintamallin kehittäminen on osa Pohjois-Savon hyvinvointialueen kestävän kasvun ohjelmaa. Rahoitus toimintamallin käyttöönottoon saadaan  EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) ja koordinoinnista vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö. THL koordinoi aluehankkeita ja toteuttaa laatuarvioinnin hankeaikana. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Tavoitteena on edistää mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. 

Toimintaa toteutetaan Siilinjärven psykiatrian poliklinikalla, jossa  tutkitaan ja hoidetaan erikoissairaanhoitoa vaativia potilaita. Hankkeeseen ohjautuu asiakkaita poliklinikan tiimeistä. Toiminnan laajentumisen myöstä asiakkaista ohjautuu myös perusterveydenhuollosta mielenvireyspalveluista. Psykiatrian tiimeihin/työryhmiin kiinnittyminen on ollut sujuvaa ja työryhmät ovat ottaneet työhönvalmennuksen hyvin vastaan.

Asiakas voi hakeutua työhönvalmennukseen myös itse. Hoitokontakti ja oma motivaatio työllistyä riittävät mukaan pääsemiseen.  Asiakkaat ovat pääsääntöisesti olleet motivoituneita ja työllistymisiä on tapahtunut. Asiakkaan kanssa tehdään kattava ammatillinen profiili ja työnhaun suunnitelma, jonka pohjalta työtä lähdetään etsimään.

Hankkeessa hyödynnetään myös kokemusasiantuntijoita kehittämisessä, ryhmätoiminnassa sekä yksilöajoilla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

IPS- toimintamallin käynnistyminen alkoi asteittain alkuvuodesta 2023. Projektipäällikkö aloitti alkuvuodesta, projektiasiantuntija/tiiminvetäjä sekä  työhönvalmentaja keväällä 2023. Toinen työhönvalmentaja aloitti kesällä 2023. Projektipäälliköllä on 10 % työpanos. Projektiasiantuntija/ tiiminvetäjä tekee 20 % työajalla työhönvalmennusta.

IPS-tiimi on käynyt THL:n menetelmäkoulutukset . toinen työhönvalmentajista suoritti hankeaikana kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon.

IPS-toimintamallia ohjaa 8 periaatetta:

• Palvelun tavoitteena on työllistyminen avoimille työmarkkinoille.

• Palvelu on avoin kaikille asiakkaille, joiden henkilökohtaisena tavoitteena on työllistyminen palkkatyöhön.

• Palvelu on integroitu psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen.

• Palvelu on vapaaehtoista ja työnhaku käynnistyy asiakkaan omien toiveiden, tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.

• Palvelussa varmistetaan taloudellisiin tukiin ja etuuksiin liittyvän ohjauksen ja neuvonnan saaminen (sekä työnhakija- että työnantaja-asiakkaat).

• Palvelun lähtökohtana on nopea työnetsintä, jota ei edellä esimerkiksi asiakkaan työllistymisedellytysten arviointi, työharjoittelu- tai työkokeilujaksot, työtoiminta tai niin sanotut siirtymätyöt.

• Tiivis työnantajayhteistyö: työhönvalmentaja työskentelee työnantaja-asiakkaiden kanssa löytääkseen heidän tarpeisiinsa sopivia työntekijöitä sekä kartoittaakseen ja neuvotellakseen olemassa olevista ja uusista työtehtävistä. Työhönvalmentaja myös tukee työnantajia ja työyhteisöjä työsuhteen alkaessa sekä työhön kiinnittymisessä.

• Palvelu on yksilöllistä ja kestoltaan rajaamatonta (ns. jatkettu tuki), joka ei pääty työllistymisvaiheessa, vaan jatkuu niin kauan kuin työllistynyt asiakas sitä tarvitsee.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **
  • Juurtumiseen liittyviä keskusteluita käydään psykiatrian johdon kanssa. Toimintamalli nähdään hyvänä ja tavoite on saada toimintamalli juurrutettua Pohjois- Savon hyvinvointialueelle.
  • Asiakasohjaus on toimivaa ja asiakkaita ohjautuu palveluun. Asiakkaat työllistyvät hyvin.
  • Työhönvalmentajat työskentelevät tiiviisti osana psykiatrian hoitotiimejä ja osallistuvat palavereihin. Tuloksista kerrotaan säännöllisesti.
  • Laajentuminen Siilijärvellä perusterveydenhuoltoon mielenvireyspalveluihin, helmikuu 2023. Hankkeen loppuaikana mahdollisesti laajentuminen myös Kuopion psykoosityöryhmiin ( 3 kpl). Kuopioon laajennutaan, mikäli toiminta vakiintuu.
  • Verkostotyötä tehdään aktiivisesti mm. työllisyyspalveluiden kanssa.
  • Toinen työhönvalmentaja on saanut Kuntoutus- tuki ja ohjauspalveluiden erikoisammattitutkinnon suoritettua. Henkilöstömuutosten vuoksi toinen työhönvalmentajista ei ehtinyt suorittaa tutkintoa hankeaikana.
  • Kokemusasiantuntijoiden hyödyntäminen ryhmä- ja yksilöajoilla.
  • Laatuarvioinnissa palvelua toteutetaan vahvalla kohtalaisella tasolla. Pisteet 98/125.
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Laatuperusteinen työhönvalmennus soveltuu myös muille kohderyhmille.

Kansikuva
kirjastokuva

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä