Järjestöjen sote-ryhmä
Alueellinen työryhmä, jonka tehtävänä on kanavoida järjestöjen asiantuntijuus ja osaaminen Tulevaisuuden sote-keskusten ja hyvinvointialueen kehittämisen tueksi.
Työryhmä toimii järjestöjen alueellisen vaikuttamistoimielimen alaisuudessa
Toimintamallin nimi
Alueellinen työryhmä, jonka tehtävänä on kanavoida järjestöjen asiantuntijuus ja osaaminen Tulevaisuuden sote-keskusten ja hyvinvointialueen kehittämisen tueksi.
Työryhmä toimii järjestöjen alueellisen vaikuttamistoimielimen alaisuudessa
Kanta-Hämeen järjestöjen sote-ryhmä perustettiin tammikuussa 2021 kokoamaan yhteen alueen yhdistyksiä ja järjestöjä, jotka halusivat pysyä kuulolla ja vaikuttaa soteuudistukseen ja tulevan hyvinvointialueen toimintaan. Järjestöjen sote-ryhmä perustettiin Kanta-Hämeen järjestöneuvottelukunnan alaisuuteen ja ryhmän toiminnasta tiedotetaan neuvottelukuntaa säännöllisesti. Järjestöneuvottelukunta kokoontuu 2-4 kertaa vuodessa ja edustaa yhdistyskenttää laajasti. Neuvottelukunta ei voi liiaksi keskittyä johonkin yhteen teemaan, koska järjestökenttä on laaja, eikä sote-uudistus ole kaikille olennainen asia. Uudistus myös eteni vauhdilla, joten tarvittiin ryhmä, joka voi kokoontua tiheämmin. Ryhmä perustettiin myös eri työ- ja ohjausryhmiin valittujen järjestöedustajien taustatueksi.
Ryhmää koordinoi alueellinen verkostojärjestö Hämeen Setlementti ry ja alueen sote-muutostukihankkeen työntekijä. Kanta-Hämeen järjestöjen sote-ryhmä on avoin kaikille kiinnostuneille järjestö- ja yhdistystoimijoille. Sote-ryhmän sähköpostiryhmässä on mukana 53 henkilöä n. 40 eri yhdistyksestä ja organisaatiosta. Kuukausittaisiin Teams-kokouksiin osallistuu 15-25 henkilöä.
Toimintamalli koettiin hyväksi, joten vastaavat järjestöjen sote-ryhmät on perustettu myös muihin Sisäsuomen alueen maakuntiin Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle. Nämä sote-ryhmät on koottu edustuksellisemmin ja ryhmien jäsenet edustavat mm. eri toimialaverkostoja.
Sote-ryhmän tehtävät
- Järjestöjen sote-ryhmän tarkoituksena on tuoda järjestötoiminnan näkökulmia ja tietoa alueelliseen kehittämistyöhön, osallistaa järjestöjä laajemmin uudistushankkeiden tekemiseen sekä toimia uudistuksen järjestöedustajien taustatukena ja apuna.
- Ryhmän jäsenet edustavat verkostoaan, eivät omaa organisaatiotaan. Osallistujilta toivotaan tosiasiallisia resursseja sitoutua yhteiseen tekemiseen.
- Järjestöjen sote-ryhmä kiinnittyy osaksi neuvottelukuntaa/neuvostoja.
- Järjestöjen sote-ryhmän nimessä sote-viittaa teemaan, ei toimialaan.
- Toimintaa koordinoi verkostojärjestöt ja Järjestöjen sote-muutostuki
Toiminta:
- Jakaa tietoa sote-uudistuksen etenemisestä ja järjestöjen vaikuttamisen paikoista
- Valmistelee sote-aiheista materiaalia neuvottelukunnalle
- Reagoi ajankohtaisiin vaikuttamistarpeisiin ja lyhyen aikavälin toimenpiteisiin
- Tapaa n. kerran kuukaudessa, työvaliokunta asetetaan tarvittaessa
- Laatii toimintansa tueksi vuosikellon