Järjestön tai yhdistyksen toiminnan tai organisaation lopettaminen kokeilumielellä

Propellipäät-tiimi lähti pohtimaan suurta järjestö- ja yhdistystoiminnan kysymystä; miten järjestöä tai yhdistystä, jonka jokin tehtävä on tullut tiensä päätökseen, voisi uudelleen muotoilla tai jopa purkaa kokonaan, mahdollisimman miellyttävällä ja kivuttomalla tavalla? 

Toimintamallin nimi
Järjestön tai yhdistyksen toiminnan tai organisaation lopettaminen kokeilumielellä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Propellipäät-tiimi lähti pohtimaan suurta järjestö- ja yhdistystoiminnan kysymystä; miten järjestöä tai yhdistystä, jonka jokin tehtävä on tullut tiensä päätökseen, voisi uudelleen muotoilla tai jopa purkaa kokonaan, mahdollisimman miellyttävällä ja kivuttomalla tavalla? 

Toteutuspaikka
Propellipäät / Kukunori ry, Synerga ry
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit
Do you have an organization? Does it work as it should? Does it smell already? Or are things falling apart? Should it be fixed or demolished once and for all? We can help you with that!

It might be hard to build an organization, but demolishing it is easy - by using this instructional video! The demolition workshop method has been developed at the Propellerheads (Propellipäät) laboratory at Kukunori headquarters in Helsinki, Finland.

In this video we demolish an actual Finnish NGO Synerga ry and create recyclable material for future change making. The Propellerheads team is assisting in the demolishing process together with an actual circular economy company Delete.

Read about the model (in Finnish): https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/jarjeston-tai-yhdistyksen-toiminnan-tai-organisaation-lopettaminen-kokeilumielella

The video has been created together with Klaus Welp www.welp.fi

Read more about Kukunori and contact us: https://www.kukunori.fi/eng/

Tekijä

Milla Mäkinen

Luotu

12.10.2020

Viimeksi muokattu

22.12.2021
Toimintaympäristö

Suomessa on n. 100 000 rekisteröityä yhdistystä, joista noin 70 000 on aktiivista. Toisin sanoen Suomessa on 30 000 rekisteröityä yhdistystä tai järjestöä, joilla ei ole aktiivista toimintaa. Yhdistysten lopettamiseen liittyy monenlaisia haasteita. Se voi tuntua byrokraattiselta ja hallinnollisesti hankalalta prosessina. Toisaalta tärkeän aiheen ympärille kootun yhteisön purkaminen sekä ajatus siitä, että toiminta, joka on koettu tärkeäksi, häviää, voivat tuntua kipeiltä. Yhdistysten tai järjestöjen lopettamiseen ei ole myöskään tarjolla erityistä tukea. Sen sijaan järjestötoiminnan eteenpäin kehittämiseen on tarjolla erilaisia järjestökiihdyttämöjä yms., jotka auttavat passiivisiakin yhdistyksiä jatkamaan. Monia yhteiskunnallisia muutoksia voi edistää myös yhdistykseksi rekisteröitymättä. Kasvussa oleva vapaamuotoinen, yhteiskunnallinen liikehdintä, joka kasvaa mm. somessa, haastaa järjestöjä ja yhdistyksiä miettimään uudestaan omia roolejaan. Järjestöräjäytys toimii mahdollisuutena pohtia tätä. Konseptin taustalla on ajatus: "Vähemmän parempia yhdistyksiä on enemmän".

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Prosessi perustui systemaattiseen yhteiskehittämiseen, jossa oli mukana erilaisia järjestökehittäjiä sekä erityisesti Synerga ry:n hallituksen jäseniä sekä kokemusasiantuntijoita, joita toimintaan liittyy.

Kansikuva
Kuvassa ensimmäisen räjäytyspajan työvälinepöytä, johon on sijoitettu paljon erilaisia rakennusvälineitä, joilla voi tuhota erilaisia asioita (kuten vasara, saha, yms). Esineitä esittelee Propellipäiden Hankepäällikkö Markus Vähälä.

Kehittämisen vaihe

Valmis