Kainuun hyvinvointialueen esihenkilöiden ja henkilöstön osallisuusosaamisen vahvistaminen

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus Kainuuseen, Helposti lähelläsi (HELLÄ) -hankkeessa laadittiin esihenkilöiden ja henkilöstön osallisuusosaamista vahvistava toimintamalli.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kainuun hyvinvointialueen esihenkilöiden ja henkilöstön osallisuusosaamisen vahvistaminen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus Kainuuseen, Helposti lähelläsi (HELLÄ) -hankkeessa laadittiin esihenkilöiden ja henkilöstön osallisuusosaamista vahvistava toimintamalli.

Toteutuspaikka
Kainuun hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuun hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Eija Tusa

Luotu

28.11.2023

Viimeksi muokattu

12.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus Kainuuseen, Helposti lähelläsi (HELLÄ) -hankkeessa lähdettiin kartoittamaan Kainuun hyvinvointialueen osallisuuden nykytilaa sekä esihenkilöiden ja henkilöstön osallisuusosaamista kahden kyselyn avulla. Näiden kyselyjen pohjalta laadittiin esihenkilöiden ja henkilöstön osallisuusosaamista vahvistava toimintamalli.

Toimintamalliin on kuvattu:

  • Johtamisen akatemia
  • Asiakaskokemukseen ja -palautteisiin liittyvä koulutus
  • Osallisuustyöpajat
  • Järjestöiltapäivä
  • Luottamushenkilöiden osallisuuskoulutus
  • Muut osallisuutta vahvistavat toimenpiteet: perehdytyspaketti ja podcastit

Tarkempi kuvaus liitteenä olevassa diaesityksessä. Lisäksi linkit podcast- jaksoihin.

Toimintaympäristö **

Yleisesti ottaen osallisuusosaaminen on olennainen osa kestävää ja dynaamista yhteiskuntaa. Se edistää demokratiaa, oikeudenmukaisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä tukee yksilön kasvua ja kehitystä. Asukkaiden, henkilöstön ja muiden toimijoiden osallisuus on yksi hyvinvointialueen toteutuksen oleellinen periaate. Osallisuusosaamisen vahvistaminen on tärkeää monista syistä, mutta erityisesti, koska hyvinvointialueita säätelevä lainsäädäntö velvoittaa osallisuuden eri näkökulmien huomioon ottamista. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamallin kohderyhmään kuuluvat Kainuun hyvinvointialueen esihenkilöt ja henkilöstö. Toimintamalli on laadittu esihenkilöille ja henkilölle laadittujen kyselyjen vastausten pohjalta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Liitteenä olevassa esityksessä on kuvattu juurruttamiseen ja levittämiseen liittyvät suositukset dioissa 20-22.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Osallisuusosaamisen vahvistamisen toimintamalli on pohjana seuraavien vuosien koulutuksille. Osallisuuteen liittyvä perehdytyspaketti ja podcast- jaksot jäävät organisaation sisäiseen käyttöön.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamallin käyttöönotto edellyttää työaikaresurssia ja koordinointia. Organisaation osallisuusosaamisen vahvistamisessa olennaista on sitouttaa johto ja esihenkilöt koulutuksiin ja muihin toimenpiteisiin. Osallisuusosaamista vahvistavat toimenpiteet tulisi saada osaksi vuosittain järjestettäviä koulutuksia. Osallisuuteen liittyvä perehdytys tulisi kuulua jokaiselle asiakas/ potilastyötä tekevälle uudelle työntekijälle.

 

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis