Kainuun suun terveydenhuollon runko-ohjelman uudistaminen vuosikellon avulla koskien alle 18-vuotiaita
Suun terveydenhuollon resursseja kohdennetaan varhaiseen ennaltaehkäisyyn työnjakoa uudistamalla. Hammashoitajien asiantuntijuutta hyödynnetään entistä tehokkaammin ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden määrää lisätään.
Toimintamallin nimi
Suun terveydenhuollon resursseja kohdennetaan varhaiseen ennaltaehkäisyyn työnjakoa uudistamalla. Hammashoitajien asiantuntijuutta hyödynnetään entistä tehokkaammin ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden määrää lisätään.
Suurin ennaltaehkäisevän työn panos kohdistetaan alle kouluikäisiin pieniin lapsiin ja heidän perheisiin yhteistyönä neuvolan kanssa.
Kohdistamalla resurssit varhaiseen puuttumiseen ja tukemiseen, helpotetaan ja kevennetään tulevaisuudessa työkuormaa sekä kariologisesta että erikoissairaanhoidollisesta näkökulmasta ja tavoitellaan entistä kustannustehokkaampaa toimintaa. Runko-ohjelmaa uudistamalla kehitetään samalla johtamiseen liittyviä asioita. Uudistamisen vahva tahtotila on koko suun terveydenhuollon toiminnan yhtenäistämisessä ja selkeyttämisessä.
Runko-ohjelman ympärillä siis uudistetaan ja päivitetään yhtä aikaa useita eri asioita.
- Henkilöstön koulutuskokonaisuudet suun terveydenhuollossa ja neuvolassa
- Työnjaon, vastuualueiden ja yhteistyön uudelleen ajattelu: hammashoitajat, suuhygienistit ja hammaslääkärit
- Lastensuojelun kanssa neuvoteltiin raamit suun terveydenhuollon toiminnan tueksi
- Kuntien hyvinvointikoordinaattoreiden kanssa tehtävä yhteistyö
- Varhaiskasvatus- ja sivistyslautakuntayhteistyö
- Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden merkittävää lisäämistä
Suun terveydenhuollossa on vahva tahtotila saada yleisesti koko hyvinvointialueen väestön suun terveyttä paremmaksi. Terveyden edistämisessä kohdentaminen tehdään runko-ohjelmaa uudistamalla. Resurssointi ja pääpaino kohdistetaan alle 18-vuotiaisiin ja etenkin alle kouluikäisiin lapsiin, jotta lasten ja nuorten suun terveydentila olisi hyvä ja jokaisella olisi mahdollisuus terveeseen ja hyvinvoivaan suuhun läpi elämän. Se tarkoittaa yhteistyötä hyvinvointialueen eri toimijoiden kesken, mutta myös edelleen kuntayhteistyön ylläpitämistä. Esimerkiksi hyvinvointikoordinaattoreiden ja hyvinvointiaktivaattoreiden kanssa tehtävä yhteistyö mahdollistaakin paljon laajemman saavutettavuuden kuin yksin toimiminen.
Kohderyhmänä ovat kaikki alle 18-vuotiaat. Kohderyhmä on jaoteltu alle kouluikäisiin, ala- ja yläkoululaisiin sekä opiskelijoihin.
Runko-ohjelmassa on huomioitu erikseen lakisääteiset määräaikaistarkastusten ulkopuolella olevat tarkastukset.
Muutoksen läpivieminen ja ns. ylimenokausi ottavat aikaa ja osittain jotkin suun terveydenhuollon toiminnot tulevat menemään hetken aikaa päällekkäin. Tämän tiedostaminen ja näiden asioiden hyväksyminen auttavat kokonaisuuden hallinnassa.
Muutokselle annetaan aikaa siten, että koulutukset ja päiväkirjojen hallinta tehdään hyvissä ajoin ennen ns. virallista aloitusta.
Muutosprosessin ensimmäisessä osassa läpivienti aloitetaan kouluttamalla hammashoitajia portaittain. Koulutusten jälkeen hammashoitajat aloittavat pienten lasten, 1- ja 3 vuotiaiden suun terveystarkastukset. Näistä tarkastuksista ovat aiemmin vastanneet suuhygienistit.
Muutosprosessin toisessa osassa suuhygienisteille siirtyy aiemmin hammaslääkäreiden tarkastamat 5. luokkalaiset. Suuhygienistien osaamisen vahvistamista tehtiin kartoituksella ja kyselyillä liittyen määräaikaistarkastuksen suorittamiseen. Hammaslääkärit tekevät edelleen 1.- ja 8. luokkalaisten määräaikaistarkastukset. Hammashoitajat aloittavat 4.- ja 7. luokkalaisille ns. valistustunnit kouluilla.
Vuosikellon käyttöönotto:
- Suunnittelu ja koulutukset vuoden 2023 aikana
- Toteutus ja ensimmäisen vaiheen käyttöönotto vuoden 2024 alusta
- Toisen vaiheen käyttöönotto vuoden 2025 alusta
Neuvolayhteistyö:
- neuvolan runko-ohjelman päivitys Thl: Neukon mukaiseksi koskien katsomista lapsen suuhun
- räätälöity koulutus koko neuvolan henkilökunnalle
Hammashoitajien koulutus:
- osaamisen varmistaminen pienten lasten tarkastuksien tekoa varten
- erikoishammaslääkärin sisäinen koulutus
Suuhygienistin osaamisen vahvistaminen:
- anonyymikyselyllä varmistettiin koulutustarve 5 luokkalaisille tehtävien tarkastusten osalta
Lastensuojelun kanssa tehtävä yhteistyö:
- ohjeistus suun terveydenhuollon henkilökunnalle kuinka lastensuojeluilmoitus tehdään ja missä tilanteissa
Hyvinvointikoordinaattoreiden kanssa tehtävä yhteistyö:
- vetoomukset (kauppiaat, varhaiskasvatus, sivistyslautakunta)
Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden lisääminen:
- fissuurapinnoitteiden tekeminen rutiinisti kaikille lapsille, joilla on alkavia karieksia hampaissa (karieksen käypä hoito -suositus 1/2023)
- resiini-infiltraatiokäsittelyt