Kehittäjäverkosto
Avoterveydenhuollon ammattilaisista koottu kehittäjäverkosto, jonka toiminnan tarkoituksena ja tavoitteena on yhtenäistää hyvinvointialueen avoterveydenhuollon toimintakäytäntöjä ja -malleja.
Toimintamallin nimi
Avoterveydenhuollon ammattilaisista koottu kehittäjäverkosto, jonka toiminnan tarkoituksena ja tavoitteena on yhtenäistää hyvinvointialueen avoterveydenhuollon toimintakäytäntöjä ja -malleja.
Kehittäjäverkoston tavoitteena on yhtenäisten toimintamallien ja -käytäntöjen luominen hyviä toimintatapoja jakamalla. Luodut toimintakäytännöt pohjautuvat hyvinvointialueen strategiaan ja Varsinais-Suomen Tulevaisuuden sote-keskushankkeen tavoitteisiin.
Tiukentunut hoitotakuulaki on osaltaan vaatinut hoidon saatavuuden edistämistä. Kustannustehokkaan toiminnan peruspilareita ovat myös hoidon oikea-aikaisuus ja jatkuvuus. On tärkeää, että asiakkaat saavat yhdenvertaiset, tarpeeseen perustuvat, asiakas- ja kustannusvaikuttavasti toimivat palvelut.
Kehittäjäverkostotoiminnan kohderyhmä on alueen ammattilaiset, mutta verkoston kehittämistyön kohteena kaikki hyvinvointialueen asukkaat.
Kehittäjäverkostotoiminta vaatii onnistuakseen koordinoivan tahon, joka huolehtii verkoston toiminnan suunnittelusta ja organisoinnista. Verkoston jäsenyys edellyttää sekä aikaa että henkilöstöä niin yhteisiin kehittäjäverkoston tapaamisiin osallistumiseen kuin varsinaiseen toimintamallien / -käytäntöjen jalkauttamiseen eri yksiköissä. Tämän resurssin tarve vaihtelee yksiköittäin.
Kehittämisosaaminen on olennaista, joskin kehittäjäverkostotoiminta itsessään lisää valmiuksia kehittämistyöhön. Toimiakseen kehittäjäverkostotoiminta vaatii tiivistä yhteistyötä ja vuoropuhelua sekä avoterveydenhuollon johdon että koko hyvinvointialueen johdon kanssa.
Tätä avoterveydenhuollon kehittäjäverkoston toimintaa ohjaavat tavoitteet hoidon saatavuuden ja jatkuvuuden parantamiseksi sekä moniammatillisuuden lisäämiseksi. Tavoitteiden saavuttamiseen tähtäävien yhtenäisten toimintamallien ja -käytäntöjen luominen etenee seuraavasti:
- Hyvien ja toimivien toimintamallien ja -käytäntöjen tunnistaminen ja esittely kehittäjäverkostolle
- Toimintamallin / -käytännön soveltuvuuden arviointi koko hyvinvointialueelle
- Ehdotusten esittely päättäville viranhaltijoille
- Sovittujen toimintamallien / -käytäntöjen toteutuksen sopiminen ja suunnittelu omassa organisaatiossa yhdessä esi- ja vastuuhenkilöiden kanssa
- Toimintamallin / -käytännön käyttöönotto omassa organisaatiossa
- Toimintamallin / -käytännön vaikutusten arviointi sovituilla mittareilla
- Toimintamallin / -käytännön jatkokehittäminen kehittäjäverkostossa
Hoidon jatkuvuuden takaamiseksi organisaatioissa on nimetty omatyöntekijöitä / -tiimejä asiakkaille sekä laadittu hoitosuunnitelmat niitä tarvitseville.
Hoidon saatavuuden ja moniammatillisuuden edistämiseksi konsulttilääkäritoimintaa on kehitetty ja otettu käyttöön.