Koordinoidun perhehoidon toimintamalli (ikäihmiset)
Koordinoidun perhehoidon toimintamalli kuvaa miten ikäihmisten perhehoito sosiaalipalvelumuotona käytännössä järjestetään asiakkaan, omaisten, perhehoitajan ja palveluohjauksen näkökulmasta.
Toimintamallin nimi
Koordinoidun perhehoidon toimintamalli kuvaa miten ikäihmisten perhehoito sosiaalipalvelumuotona käytännössä järjestetään asiakkaan, omaisten, perhehoitajan ja palveluohjauksen näkökulmasta.
Koordinoidun perhehoidon toimintamalli
ASIAKKAAKSI HAKEUTUMINEN
Asiakas/ omainen ottaa yhteyttä palveluohjaajaan tai perhehoidon koordinaattoriin:
- Hakemus perhehoitoon -lomakkeen täyttö
- Pyyntö perhehoidon selvittämiseksi voi tulla myös muiden ammattilaisten kautta esim. kotihoito/ kotikuntoutus/ sosiaalityö
- Palveluohjaaja toteaa perhehoidon tarpeen: palvelutarpeen arviointi etupainotteisesti perhehoito ennen palveluasumisen tarvetta.
- Palveluohjaaja saa perhehoidon koordinaattorilta tiedon perhekodeista / perhehoitajista
- Perhehoitaja tutustuu hakemukseen: arvioi asiakkaan sopivuutta omaan perhekotiin.
YHTEYDENOTTO ASIAKKAASEEN
- Palveluohjaaja ilmoittaa asiakkaalle perhehoitopaikan tai kiertävän perhehoitajan.
TUTUSTUMINEN PERHEHOITOON
- Asiakas käy tutustumassa perhekotiin ennen perhehoidon käynnistymistä TAI kiertävä perhehoitaja käy asiakkaan kotona tutustumiskäynnillä yhdessä palveluohjaajan kanssa
- Palveluohjaaja tai perhehoidon koordinaattori antaa tiedot perhehoidon käytännöistä asiakkaalle (Perhehoidon sääntökirja / toimntaohje)
- Perhehoitaja: Lopullinen räätälöinti perhehoidon sopivuudesta asiakkaalle
TOIMEKSIANTOSOPIMUS/ASIAKASSUUNNITELMA
- Asiakas osallistuu asiakassuunnitelman tekoon.
- Palveluohjaaja valmistelee asiakassuunnitelman sekä järjestää muut palvelut perhehoitoon (esim. kotihoito)
- Perhehoidon koordinaattori valmistelee toimeksiantosopimuksen perhehoidosta
- Perhehoitaja saa asiakassuunnitelman tiedoksi.
- Kotihoito saa tiedon, mikäli asiakassuunnitelmassa säännölliset kotihoidon käynnit.
- Perhehoitaja saa tiedon alueen kotihoidon yhteyshenkilöstä
TIEDOT PERHEHOITAJALLE
- Asiakas ja omainen antavat tarvittavat tiedot sen hetken tilanteesta
- Palveluohjaaja/koithoidon työntekijä antaa hoivaan liittyvät (kuten lääkitys/dg) ajantasaiset tiedot perhehoitajalle
PERHEHOITO KÄYNNISTYY
- Asiakas siirtyy perhehoitoon tai kiertävä perhehoitaja aloittaa käynnit asiakkaan kotona.
- Perhehoitaja aloittaa työnsä: antaa hyvää asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin perustuvaa perhehoitoa.
- Palveluohjaaja ilmoittaa tarvittaessa kotihoitoon perhehoidon käynnistymisestä
PERHEHOITAJAN TUKI
- Perhehoidon koordinaattori / palveluohjaaja /omatyöntekijä on tavoitettavissa ja perhehoitajien tukena, jos asiakkaan tilanteessa/voinnissa tapahtuu muutos.
- Tarvittava lisäkoulutus perhehoitajille ja palveluohjaajille (/ammattilaisille)
- Vertaistuen, mentoroinnin tai tarvittavan työnohjauksen järjestäminen
- Perhehoitajien ohjaaminen hyvinvointi -ja terveystarkastuksiin
- Uusien perhehoitajien kouluttaminen tai ennakkovalmennukseen ohjaaminen
- Sijaisten järjestäminen
- Perhehoitaja vertaisohjaajana tai mentorina muille perhehoitajille (koulutus vaaditaan)
- Kotihoito: Hoidollinen tuki perhehoitajalle.
MUUTOKSET/VALVONTA
- Asiakas /omainen tai perhehoitaja on velvollinen ilmoittamaan voinnin muutoksista.
- Kaikki tahot ovat vastuussa ilmoittaa perhehoidossa tapahtuneista epäkohdista perhehoidon koordinaattorille / palveluohjaajalle
- Perhehoidon koordinaattori vastaa perhekotien valvonnasta yhdessä sijoittajakunnan kanssa ja omavalvontasuunnitelman päivittämisestä.
PERHEHOIDON PÄÄTTYMINEN
- Asiakkaan voinnin muutoksen tai kuoleman johdosta, perhehoitajasta johtuvista syistä tai perhehoidossa tapahtuneista epäkohdista johtuen.
- Perhehoito päätetään hallitusti yhteistyössä perhehoidon koordinaattorin/palveluohjaajan ja perhehoitajan sekä asiakkaan/hänen läheistensä kanssa
- Palveluohjaaja huolehtii asiakkaan tarpeiden, tuen tai palvelujen tarpeen arviointista perhehoidon päättyessä
- Tarvittaessa toimeksiantosopimuksen irtisanomisilmoitus yhteistyössä koordinaattorin kanssa perhehoitajalle
- Perhehoitaja: Toimeksiantosopimus päättyy perhehoidon sääntökirjan/ toimintaohjeen ohjeistuksen mukaisesti
- Kotihoito saa tiedon perhehoidon päättymisestä
Ikäihmisten koordinoidulla perhehoidon toimintamallilla voidaan todeta olevan yhteiskunnallisia, taloudellisia, sosiaalisia, ekologisia ja ennen kaikkea asiakaskunnalleen inhimillisiä vaikutuksia tarjoamalla ikäihmisille turvallisen kodin ja perheyhteisön. Lisäksi perhehoito mahdollistaa perhehoitajille elinkeinon ja parantaen alueen työllisyyttä ja elinvoimaisuutta hyödyntämällä olemassa olevia tiloja ja fasiliteetteja. Perhehoito auttaa osaltaan kuntia vastaamaan sosiaalihuoltolain asettamaan velvoitteeseen. Perhehoito on sisällöllisesti ja perustaltaan tarkkaan määritelty perhehoitolaissa (263720.3.2015) . Perhehoidon vahvimmat laatukriteerit määrittyvät taloudellisuuden ja inhimillisyyden näkökulmista. Nämä tulevat korostuneesti näkyviin perhehoidon ekologisissa, yhteiskunnallis-sosiaalisissa ja kestävän kehityksen arvoissa. Koordinoidun perhehoidon toimintamallin tarkoitus on taata toimiva ja tasalaatuinen perhehoidon toteutuminen eri alueilla.
Perhehoidon kehittämisen edellytyksenä on alueen tahtotila käynnistää ja luoda vahva perusta perhehoidolle. Perhehoidon käynnistäminen vaatii alueen sote-johdon tuen. Tämän lisäksi tarvitaan viralliset päätökset ja riittävä budjetti toiminnalle.
Alueelle kootaan tiimi, joka perehdytetään ja täten ymmärtää perhehoidon ideologian ja arvon sekä pystyy viemään perhehoidon osaksi ikäihmisten palvelurakenteita. Tiimin jäsenet koulutetaan perhehoidon kouluttajiksi jolloin saa tarvittavat pohjatiedot koko perhehoidon prosessista. Alueen perhehoidon prosessiin kuuluu uusien perhehoitajien rekrytoiminen , valmentaminen ja tukeminen sekä asiakasohjaus.
Perhehoitoliiton järjestämiä koulutuksia on hyvä hyödyntää toiminnassa. Toimijoiden tulee huolehtia, että palveluohjaus ja kotihoito saavat hyvät pohjatiedot perhehoidosta ja osaavat ohjata perhehoitoon sopivia asiakkaita.
Aloitusvaiheessa on hyvä ottaa käyttöön koordinoitu perhehoidon malli ja palkata perhehoidon koordinaattori, tällöin saadaan perhehoidon kehittyessä asiat sujumaan kaikkien osapuolten kannalta hyvin. Lisätyövoimaa tarvitaan siinä vaiheessa, kun perhekotien ja kiertävien perhehoitajien määrä kasvaa, koska perhehoitajien tukeminen heidän tehtävässään on elintärkeää.
Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa malli toimii siten, että Siun soten perhehoidon palvelukoordinaattori tai palveluohjaaja huolehtii perhehoidon asiakkaiden ja käytännön asioiden hoitamisesta sekä valvonnasta. Kiteen Evankelinen kansanopisto perhehoitajien valmennuksista ja kouluttamisesta. Perhehoitajien tarvitsema tuki suunnitellaan ja hoidetaan yhteistyössä Siun soten ja opiston kanssa.
Etelä-Savossa perhehoidon koordinaattori huolehtii perhehoitajien valmentamisesta ja tuen järjestämisestä sekä valvonnasta sekä tarvittaessa asiakasohjauksesta. Palveluohjaajat huolehtivat perhehoidon asiakkaiden ja käytännön asioiden hoitamisesta.
Perhehoidon koordinaattori on perhehoitajien tukena perhekotien perustamisessa ja käynnistämisessä.
Perhehoidon koordinaattori osallistuu säännöllisesti palveluohjauksen palavereihin ja tuo esille perhehoidon mahdollisuudet ikäihmisten palveluissa sekä tiedottaa kotihoitoa ja palveluohjausta ajankohtaisista perhehoitoon liittyvistä asioista esimerkiksi uudet perhekodit/ kiertävät perhehoitajat .