Lasten ja nuorten porrastettu psykososiaalisen tuen ja hoidon malli, Kymenlaakson hyvinvointialue (RRP,P4,I1)
Kehitetään hyvinvointialueelle porrasteinen lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen ja hoidon malli lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisyyn, mielenterveyden vahvistamiseen, varhaiseen tukeen ja mielenterveyshäiriöiden hoitoon.
Toimintamallin nimi
Kehitetään hyvinvointialueelle porrasteinen lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen ja hoidon malli lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisyyn, mielenterveyden vahvistamiseen, varhaiseen tukeen ja mielenterveyshäiriöiden hoitoon.
Toimintamallissa sovitaan Kymenlaakson hyvinvointialueelle lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen ja hoidon porrastus. Perusajatuksena on järjestää saatavilla olevat interventiot jatkumoksi: mitä korkeammalla portaalla ollaan, sitä vaikeampiin tilanteisiin interventio on tarkoitettu ja sitä intensiivisempää tarjottu tuki/hoito on. Hyvinvointialueella malli selkiyttää, millaisia interventioita on käytössä lasten ja nuorten mielenterveyden tueksi ja mistä palveluista niitä on saatavilla.
Tavoitteena on lisätä tuen ja hoidon oikea-aikaisuutta ja alueellista yhdenvertaisuutta. Malli ohjaa alueella myös koulutussuunnittelua.
Palvelut ovat sitoutuneet menetelmien osaamisen ylläpitämiseen ja interventioiden saatavuuteen. Porrastetun mallin interventioiden toteutumista ja tuen ja hoidon vaikutuksia seurataan sovituilla mittareilla.
Lasten ja nuorten psykososiaalista tukea ja hoitoa tarjotaan laajasti hyvinvointialueen eri toimialojen palveluissa ja eri lainsäädäntöjen alla. Keskeisiä toimijoita ovat lastenneuvolapalvelut, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut, kasvatus- ja perheneuvolapalvelut, perhetyö, kehityksellisten palveluiden vastaanotto, Nuorten Matala sekä lastenpsykiatrinen ja nuorisopsykiatrinen erikoissairaanhoito. Kuntoutusta ja hoitoa järjestetään tarvittaessa myös ostopalveluna ja Kelan järjestämänä kuntoutuksena.
Lasten ja nuorten mielenterveyteen liittyvän palvelujärjestelmän haasteiksi on kansallisesti tunnistettu palvelujärjestelmän sirpaleisuus, alueelliset vaihtelut palvelujen saatavuudessa sekä kokonaisvaltaisen moniammatillisen yhteistyön puutteet.
- Implementaatiotiimi: eri toimialojen yhteistyö porrasteisen mallin kehittämisessä, tuottamisessa, mallin toteutumisen seurannassa, arvioinnissa ja päivittämisessä. Päätösten ja linjausten tekeminen.
- Käyttöönottotiimi: tarvittaessa palvelukohtaisesti/interventiokohtaisesti tukemaan menetelmän käyttöönottoa tai tehostamaan menetelmän käyttöä.
- Interventiokoordinaatio
- Vertaismentorointi
- Ryhmätoimintojen koordinaatio
- Interventiokäsikirja
-
Seuranta
Kansikuva
