LiikuntaVerkkopuntari
LiikuntaVerkkopuntari on työikäisten ylipainoisten elintapaohjaukseen kehitetty toimintamalli, jossa on yhdistetty ryhmäliikunta, etätapaamiset ja Verkkopuntari. Ohjelma kestää vuoden. Ohjaajina toimivat liikunnanohjaajat ja sote-ammattilaiset.
Toimintamallin nimi
LiikuntaVerkkopuntari on työikäisten ylipainoisten elintapaohjaukseen kehitetty toimintamalli, jossa on yhdistetty ryhmäliikunta, etätapaamiset ja Verkkopuntari. Ohjelma kestää vuoden. Ohjaajina toimivat liikunnanohjaajat ja sote-ammattilaiset.
Terve Suomi -tutkimuksen (2022-2023) mukaan noin 1,2 miljoonan aikuisen painoindeksi ylittää lihavuuden rajan (30 kg/m2). Naisista 30 prosentilla ja miehistä 27 prosentilla on lihavuutta. Lihavuus on yleisintä 40–64-vuotiailla. Vyötärölihavuutta on lähes joka toisella aikuisella. Lihavuus ja etenkin vyötärölihavuus lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä. Diabetesriskitestin tulosten perusteella liki 160 000 suomalaista sairastuu tyypin 2 diabetekseen seuraavan 10 vuoden aikana, jos riskitekijöihin ei puututa.
Lihavuuden ehkäisemiseksi tarvitaan laajaa ja tavoitteellista yhteiskunnan eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Lihavuuden käypähoito -suosituksen (2024) mukaan ensisijainen hoitomuoto on suunnitelmallinen, usealla tapaamiskerralla toteutettava elintapaohjaus (elintapahoito), jossa huomioidaan ruokatottumukset, liikunta, uni, päihteet, psyykkinen hyvinvointi ja voimavarat sekä käsitellään syömiseen ja painonhallintaan liittyviä ajatuksia, tunteita, asenteita ja käyttäytymistä. Terveydenhuollolla on keskeinen rooli lihomisriskissä olevien henkilöiden tunnistamisessa, asian puheeksi ottamisessa, elintapaohjauksen tarjoamisessa ja lihavuuden sekä siihen liittyvien sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
LiikuntaVerkkopuntari on usealla tapaamiskerralla toteutettava elintapaohjauksen toimintamalli. Sisältöinä ovat liikunta, ravitsemus, uni ja palautuminen. Vuoden mittainen ohjelma toteutetaan moniammatillisessa yhteistyössä. Toimintamalli soveltuu työikäisten ylipainoisten aikuisten painonhallinnan tueksi.
Kohderyhmänä on työikäiset ylipainoiset henkilöt, joilla BMI on yli 30 ja jotka ovat motivoituneita elintapojensa tervehdyttämiseen ja joilla ei ole liikuntaryhmään osallistumista estäviä sairauksia. Asiakkaat kutsutaan liikuntaryhmiin, joita vetää liikunnan ohjaaja. Liikuntaryhmäläiset osallistuvat yhtäaikaisesti Verkkopuntari-ryhmään. Lisäksi ryhmäläisille järjestetään 1-2 etätapaamista. Kutsun yhteydessä asiakkailta kysytään toiveita liikuntaryhmän ja etätapaamisten sisällöistä.