Lukureseptit on tarkoitettu 1-6-vuotiaille neuvolan asiakkaille lukemisen hauskaksi edistämiseksi. Reseptissä annetaan lapselle neljän kirjan lääkeannos, joka tulee nauttia yhdessä vanhemman kanssa. Lääkkeen voi noutaa kirjastosta reseptiä vastaan.
Toimintamallin nimi
Lukureseptit on tarkoitettu 1-6-vuotiaille neuvolan asiakkaille lukemisen hauskaksi edistämiseksi. Reseptissä annetaan lapselle neljän kirjan lääkeannos, joka tulee nauttia yhdessä vanhemman kanssa. Lääkkeen voi noutaa kirjastosta reseptiä vastaan.
Lukureseptit on tarkoitettu 1-6-vuotiaille neuvolan asiakkaille lukutaidon kehittämiseksi ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Äänen lukeminen on yksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa lapsen lukutottumuksiin ja kielen ja lukutaidon kehittymiseen sekä sosiaalisiin taitoihin ja empatiakykyyn.
Reseptillä "määrätään" lapselle neljän kirjan lääkeannos, joka tulee nauttia yhdessä vanhemman kanssa. Lääkkeen voi noutaa kirjastosta reseptiä vastaan.
Reseptit on tuottanut kunnan kulttuuripalvelut ja kuvitus on kuvittaja Karoliina Pertamon käsialaa. Kirjasto puolestaan on valinnut jokaiselle ikävuodelle sopivat ja hauskoiksi koetut kirjat. Kirjojen valinnassa on otettua huomioon saavutettavuus, eli reseptiin on valittu kirjat, jotka ovat sopivan kevyitä luettavia niillekin perheille, joissa ei ole ennestään arkeen kuuluvaa lukemiskulttuuria.
Lukuresepti on konseptina helppo ja kevytrakenteinen. Se edellyttää vain hedelmällistä ja joustavaa yhteistyötä kirjaston ja terveyspalveluiden välillä. Neuvolassa terveydenhoitaja sitoutuu jakamaan reseptejä kohderyhmään kuuluville lapsille neuvolakäynnin yhteydessä ja kirjastossa on valmius lainata reseptillä olevia kirjoja. Kirjojen valinnassa on muutenkin olennaista, että kirjaston henkilökunta on mukana, sillä heillä on paras tietous lukutottumuksista. Konsepti ei vaadi yhtään enempää henkilöresursseja kuin mitä organisaatiossa muutenkin on. Rahallinen kulu tulee kuvittajan työstä, taitosta ja painosta, ja nämä puolestaan määräytyvät sen mukaan, kuinka suuri kohderyhmä on.
Lukureseptit ovat olleet käytössä Pälkäneellä vasta puolisen vuotta, joten pitkän aikavälin vaikutuksia on vaikea arvioida. Tavoite kuitenkin on, että ne vaikuttaisivat lukutottumuksiin ja lukutaitoon tulevaisuudessa ja lisäisivät kirjastossa kävijöiden määrää. Äänen lukeminen kun on yksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa lapsen lukutottumuksiin. Kirjaston palvelut eivät vaadi minkäänlaista varallisuutta ja ovat siksi helposti saavutettavia ja kulttuurisen hyvinvoinnin näkökulmasta tehokkaita vaikutuksiltaan.
Suurin vaikutus tähän mennessä on ollut lukureseptin saama huomio. Se on noteerattu paikallisesti ja valtakunnallisesti. Lukureseptin kautta kunta tai muu organisaatio osoittaa tahtotilan lukutaidon heikkenemisen pysäyttämiseksi.