Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille Pohjanmaan hyvinvointialueella
Tulevaisuuden sote-keskus Pohjanmaalla hankkeessa toteutetaan vuoden 2023 aikana maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25- vuotiaille. Kokeilun tavoitteena on ehkäisypalvelujen yhdenmukaisuus, tasavertaisuus, saavutettavuus ja potilasturvallisuus.
Toimintamallin nimi
Tulevaisuuden sote-keskus Pohjanmaalla hankkeessa toteutetaan vuoden 2023 aikana maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25- vuotiaille. Kokeilun tavoitteena on ehkäisypalvelujen yhdenmukaisuus, tasavertaisuus, saavutettavuus ja potilasturvallisuus.
Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25- vuotiaille alkoi 16.1.2023 Pohjanmaan hyvinvointialueella. Maksuton ehkäisy koskee kaikkia alle 25-vuotiaita mukaan lukien toiselta paikkakunnalta tai toisesta maasta tulevia opiskelijoita sekä pakolaisia. Kaikki ehkäisymenetelmät (ehkäisyimplantaatti, kierukka, pillerit, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas ja kondomi sekä suuseksisuojat) kuuluvat maksuttomiin valmisteisiin kokeilun aikana.
Kokeilun aikana on kehitetty koko alueen yhtenäinen maksuttoman ehkäisyn toimintamalli, prosessimalli kuvattu edellä. Henkilökunta on saanut koulutusta muun muassa raskauden ja seksitautien ehkäisystä, synnytyksen jälkitarkastuksesta, kierukan- ja ehkäisyimplantaatin asettamisesta sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvää koulutusta.
Kokeilun tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää nuorten kattavia ehkäisypalveluita, jolla parannetaan palveluiden yhdenmukaisuutta, saatavuutta, saavutettavuutta, laatua ja potilasturvallisuutta. Pohjanmaan hyvinvointialueen ehkäisypalveluiden tavoitteena on, että ehkäisypalvelut ovat tasa-arvoisia, yhdenmukaisia, potilasturvallisia, laadukkaita ja maksuttomia jatkossakin.
Pohjanmaan hyvinvointialueella on kuntia, joissa nuorille on tarjottu aikaisemmin maksuttomia ehkäisyvälineitä paikallisten päätösten perusteella. Pietarsaaren alue, Kruunupyy, Maalahti-Korsnäs ja Kristiinankaupunki ovat tarjonneet maksuttomia ehkäisyvälineitä alle 25-vuotiaille. Mustasaari ja Vöyri tarjoavat ilmaisia ehkäisyvälineitä alle 20-vuotiaille. Kun taas Vaasa, Laihia, Närpiö ja Kaskinen on tarjonnut nuorille maksuttomia ehkäisyvälineitä kolme ensimmäistä kuukautta. Kunnasta riippumatta, Maksuttoman ehkäisyn kokeilun aikana alle 25-vuotiaat, ovat saaneet tasavertaisesti maksuttoman ehkäisyn.
Maksuton ehkäisy koskee kaikkia, seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta, alle 25-vuotiaita nuoria mukaan lukien toiselta paikkakunnalta tai toisesta maasta tulevat opiskelijat ja pakolaiset.
Nuorten kokemuksia maksuttomasta ehkäisystä on saatu nuorisovaltuuston jäseniltä ja ehkäisyneuvolan terveydenhoitajilta/kätilöiltä. Syksyllä 2023 toteutettiin sähköinen Webropol-kysely maksuttomasta ehkäisystä. Tulosten mukaan nuoret olivat tyytyväisiä maksuttomaan ehkäisyn kokeiluun ja toivoivat sen jatkumista.
Prosessia on suunniteltu ensin Pohjanmaan hyvinvointialueen johtavien virkamiesten kanssa. Tämän jälkeen prosessikuvausta on kehitetty työpajoissa työryhmän kanssa, joka muodostui hyvinvointialueen ehkäisyneuvoloiden terveydenhoitajista ja kätilöistä. Koska prosessia on työstetty yhteistyössä ja hyödynnetty työryhmän osaamista, prosessin käyttöönoton jalkautuminen sujui hyvin. Prosessia kehitetään kuitenkin tarpeen mukaan jatkuvasti. Kehitettäessä uusia prosesseja tarvitaan johdon tukea ja riittäviä henkilöstöresursseja. Projektirahoitusta on käytetty.
Kehittämisen avulla on saatu yhteinen ehkäisyprosessi ja toimintamallit Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Tämän avulla ehkäisypalvelujen saatavuutta ja tasavertaisuuta on yhdenmukaistettu sekä parannettu potilasturvallisuutta ja laatua koko alueella. Projektin aikana on kehitetty tilastointia ja sen avulla on kerätty tilastotietoa käynneistä ja käytetyistä ehkäisyvalmisteista. Ehkäisykäyntien lisääntyminen on vaatinut enemmän henkilöstöresursseja, tähän on vastattu projektin avulla hankkimalla noutoautomaatti, josta nuoret hakevat yhteydenoton jälkeen sovitun ehkäisyvalmisteen.
Digitaalisia ehkäisyneuvonnan palveluita on kehitetty kuten sähköistä ajanvarausta alle 25-vuotiaille. Mahdollisuutta varata aika sähköisesti ehkäisypalveluihin tarjotaan lähes kaikissa hyvinvointialueella toimivissa ehkäisyneuvoloissa. Sähköisen ajanvarauksen saatavuutta kehitetään. Erilaisia sähköisiälomakkeita, etävastaanotto- ja chat-toimintaa suunnitellaan ja niiden käyttöönotto tapahtuu vaiheittain vuoden 2024 aikana.