Omais- ja perhehoidon toimintamallin kehittäminen, Kanta-Hämeen hyvinvointialue (RRP, P4, I1)

Kehitetään hyvinvointialueen omais- ja perhehoidon toimintamalleja. Yhtenäisillä toimintatavoilla sujuvoitetaan palveluita ja saadaan omais- ja perhehoitajille kokemus riittävästä tuesta.

Toimintamallin nimi
Omais- ja perhehoidon toimintamallin kehittäminen, Kanta-Hämeen hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kehitetään hyvinvointialueen omais- ja perhehoidon toimintamalleja. Yhtenäisillä toimintatavoilla sujuvoitetaan palveluita ja saadaan omais- ja perhehoitajille kokemus riittävästä tuesta.

Toteutuspaikka
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen perhe-, sosiaali- ja vammaispalvelujen toimiala ja ikäihmisten palveluiden toimiala
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tuuli Vuolahti

Luotu

19.06.2024

Viimeksi muokattu

03.04.2025
Ratkaisun perusidea

Kehittää HVA:lle yhteisiä omais- ja perhehoidon toimintamalleja, joilla omais- ja perhehoitajia tuetaan jatkossa koko hyvinvointialueella yhdessä määritellyin tavoin. 

Toimintaympäristö

Kanta-Hämeen hyvinvointialue koostuu 11 kunnasta, jotka jakautuvat kolmeen seutuun: Forssan seutu (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä), Riihimäen seutu (Hausjärvi, Loppi, Riihimäki) ja Hämeenlinnan seutu (Hattula, Hämeenlinna, Janakkala).

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakaskysely lähetettiin alussa kaikille 1650 omaishoidon tuen asiakkaalle, joista 780 vastasi kyselyyn. Asiakkaat pystyivät kyselyjen avulla tuottamaan kuvaa palvelun nykytilanteesta ja tuomaan ilmi asioita, joilla palvelu voisi paremmin vastata tarpeisiin. Kyselyn tuloksista tehtiin yhteinen ja toimialakohtaisia raportteja, joista valittiin niitä asioita kehittämiseen, joissa asiakkaat näkivät eniten epäkohtia tai joita ei ole ollenkaan.   

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurruttaminen ja levittäminen on jokaisen työryhmän jäsenen tehtävä omasta roolistaan riippuen. Vastuuviranhaltijat vievät tietoa johtoryhmiin ja poliittisille päätöksentekoelimille, lähijohtajat huolehtivat että tieto saavuttaa asiakastyötä tekevät ammattilaiset. On hyvin tärkeää, että sovitaan selkeästi vastuut ja aikataulut asioiden juurruttamisesta käytäntöön. On tärkeää myös arvioida ja seurata alussa riittävän tiheästi että juurtuminen varmasti tapahtuu.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Omais- ja perhehoidon toimintamallien kehittäminen edellytti useiden prosessien yhtenäistämistä ja selkeyttämistä. 

  • Perhehoidon lääkehoitosuunnitelma tehtiin ja otettiin käyttöön. 
  • Perhehoidon käynnistämiskorvausten toimintaohje yhtenäistettiin ja otettiin käyttöön. 
  • Lisättiin omaishoidon lakisääteisten vapaiden aikaisen hoidon vaihtoehtoja alle 65-vuotiaiden osalta kotiin annettavalla palvelulla ja palvelusetelin käytön laajentamisella. 
  • Omaishoitajien lakisääteisten valmennuksien hva:n osuuksien sisältö yhtenäistettiin yhteistyössä alueen yhdistysten kanssa sekä heidän kanssa tehtiin kumppanuussopimukset, valmennusten toteutus tapahtuu tiiviissä yhteistyössä.
  • Viestintää ja tiedonkulkua vahvistettiin yhtenäistämällä omaishoidon tuen yleisesitteet ja tekemällä tietoisku hva:n ammattilaisille. 
  • Omais- ja perhehoitajilla on jatkossa oikeus ja mahdollisuus  lisä- ja täydennyskouluttautua hva:n Moodle-ympäristössä. 
  • Omais- ja perhehoidon keskeiset prosessit kuvattiin hva:n järjestelmään. 
  • Omais- ja perhehoidon palkkioiden maksamisen käytäntöjen yhtenäistettiin ja Oima-palvelu käyttöönotettiin (ICT-erillisrahoitus).

Perhe-sosiaali-ja vammaispalvelujen toimialalla aloitti toimintansa 1.3.2025 Perhe- ja omaishoidon sekä henkilökohtaisen avun keskus. Keskukseen on siirretty olemassa olevaa resurssia ja osaamista hoitamaan keskitettyjä omais- ja perhehoidon tehtäviä. Ikäihmisten toimialalla omaishoidon tuen asiat on keskitetty alueella tietyille palveluohjaajille ja heitä johtaa asiakasohjausyksikön lähijohtaja. 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Omais- ja perhehoidon toimintamalleissa on hyvin paljon yhteisiä asioita  ja se on sidoksissa kahden toimialan tekemiseen. On äärimmäisen tärkeää, että on nimetty henkilö, joka koordinoi yhteistä tekemistä ja varmistaa että kokonaisuus pysyy linjassa. 

Kehittämisen vaihe

Valmis

Ilmiöt