Omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastus, Etelä-Karjala HVA (RRP, P4, I1)

Hyvinvointi- ja terveystarkastuksen  tavoitteena on  hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn arviointi, ylläpitäminen ja edistäminen sekä sairauksien ehkäisy. Tavoitteena on tunnistaa riskejä ja puuttua niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

Toimintamallin nimi
Omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastus, Etelä-Karjala HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hyvinvointi- ja terveystarkastuksen  tavoitteena on  hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn arviointi, ylläpitäminen ja edistäminen sekä sairauksien ehkäisy. Tavoitteena on tunnistaa riskejä ja puuttua niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

Toteutuspaikka
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Sari Lind

Luotu

07.12.2023

Viimeksi muokattu

30.04.2024
Ratkaisun perusidea

Omaishoitajan hyvinvointi-ja terveystarkastus -toimintamallissa hyödynnetään laajasti digitaalisia välineitä. Ensivaiheen tuen tarpeen tunnistamisessa hyödynnetään Omaolo hyvinvointitarkastusta. Hyvinvointitarkastuksen avulla omaishoitajan saa välittömän palautteen omasta terveydestä, hyvinvoinnista ja niihin vaikuttavista riskitekijöistä. Hyvinvointitarkastuksen pohjalta asiantuntija voi keskittyä etä- tai lähivastaanotolla asiakkaalle merkityksellisiin asioihin.

Omaishoitajan terveystarkastuksissa hyödynnetään tulevaisuudessa myös ICF osaamista ja toimintakykymobiililla kirjaamista. Toimintakykymobiililla tuotettu tieto siirtyy asiakastietojärjestelmään ja lyhentää kirjaamiseen käytettävää aikaa. Toimintakykymobiilin avulla tuotetun toimintakykytiedon avulla voidaan tulevaisuudessa seurata omaishoitajan toimintakyvyssä tapahtuneita muutoksia. Tiedon avulla voidaan seurata interventioiden vaikuttavuutta sekä kohdentaa tarvittavia toimenpiteitä. 

 

Toimintaympäristö

Lakisääteisten omaishoitajan terveystarkastusten tulisi STM:n tavoitteen mukaan toteutua joka toinen vuosi. Tarkastusten tavoitteena on omaishoitajan hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn arviointi, ylläpitäminen ja edistäminen sekä sairauksien ehkäisy. Tarkastuksen tavoitteena on tunnistaa riskejä ja puuttua niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Päähuomio tarkastuksessa on omaishoitajan jaksamisessa ja kuormittumisen riskitekijöissä. Hyvinvointi- ja terveystarkastusten tavoitteena on tukea omaishoitajaa tekemään omaa terveyttään ja hyvinvointiaan edistäviä valintoja. Omaishoitajan terveystarkastuksia tekevä sairaanhoitaja tukee omaishoitajaa tiiviissä yhteistyössä asiakasvastaavan kanssa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä kehittämistyössä olivat omaishoidon sopimuksen tehneet Etelä-Karjalan hyvinvointialueella asuvat omaishoitajat.  Asiakasymmärrystä on kerrytetty muun muassa laajalla omaishoitajille suunnatulla kyselyllä. Tulevaisuudessa mallia tullaan edelleen kehittämään asiakaskehittäjiä osallistamalla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastusta kehitetään edelleen osana Happee 2 -hanketta. Prosessi otetaan kokonaisuudessaan käyttöön vuoden 2024 aikana. Prosessin käyttöönotto edellyttää ICF koulutusta, etävastaanottoihin liittyvää teknistä osaamista sekä sähköisen asioinnin osaamista. Omaishoitajan terveystarkastuksessa keskiössä on toimivat konsultaatiokanavat ja palveluverkosto-osaaminen. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastus otetaan käyttöön vuoden 2024 aikana. Mallin uudistamien on edellyttänyt laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Yhteistyön aikana ymmärrys omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastusten laajasta kokonaisuudesta on lisääntynyt eri toimijoiden välillä. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Asiakasosallisuutta ja laajaa verkostoyhteistyötä kannattaa hyödyntää heti kehittämistyön alkumetreiltä. Toimintamalli on sovellettavissa muun muassa muihin lakisääteisiin terveystarkastuksiin. 

Kansikuva
Kuvassa hoitaja opastaa asiakasta tabletin käytössä

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä