Omavalvontasuunnitelmien seurantamalli
Kotihoidon palveluyksiköihin laadittiin omavalvontasuunnitelmille seurantamalli. Tavoite saada omavalvonnan seurantaan työkalu kotihoidon palveluesihenkilöille. Mallia voidaan muokata ja soveltaa myös muilla Kainuun hyvinvointialueen toimialoilla.
Toimintamallin nimi
Kotihoidon palveluyksiköihin laadittiin omavalvontasuunnitelmille seurantamalli. Tavoite saada omavalvonnan seurantaan työkalu kotihoidon palveluesihenkilöille. Mallia voidaan muokata ja soveltaa myös muilla Kainuun hyvinvointialueen toimialoilla.
Idea on tarkistuslistan tyyppinen taulukkomuotoinen dokumentti. Siihen on kirjattu omavalvontasuunnitelman sisältöön liittyvät asiat joiden valvontaa tulee seurata yksikössä todentamalla toteutuminen vastuuhenkilön toimesta. Asioiden luettelujärjestys voi olla kronologinen tai omavalvontasuunnitelman sisällysluetteloa mukaileva. Asiajärjestys voi olla myös muu selkeä omavalvonnan seurantaa huomioiva järjestys.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) astuu voimaan 1.1.2024. Luku 4 käsittelee omavalvonnan järjestämistä. Palvelunjärjestäjä päivittää omavalvontaohjelmansa uuden ohjeistuksen mukaiseksi lakimuutoksen tullessa voimaan 1.1.2024.
Hyvinvointialueen uudet toimintastrategiset linjaukset koskien omavalvontasuunnitelman seurantamallia tulevat voimaan myös vuoden 2024 aikana. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2013, 24–26§.)
Kohderyhmiä oli aluksi kaksi, ikäihmisen asiakasohjauksen ja ikäihmisen kotihoidon esihenkilöstöt. Tarvittava substanssiosaaminen oli kohderyhmillä. Sen esiin tuomiseksi tarvittiin yhteistyöskentelyä hankkeen ja kohderyhmien välillä. Seurantamalliin liitettävien omavalvontasuunnitelman asiasisältöjen ja toimintayksiköiden käytänteiden kirjaamisen oikeellisuus varmistettiin näin asiantuntijoilta.
Seurantamalli toimii hyvinvointialueen ammattilaisten käytännön työn tukena omavalvonnan valvonnassa, palvelun laadun, sekä asiakas- ja työturvallisuuden toteutumisen varmistamiseksi päivittäisessä työssään.
Omavalvontasuunnitelman seurantamallin toimivuuden testaaminen tapahtuu käytännön työtehtävien kautta. Seurantamalli toimii esihenkilön käytännön työn tukena ja omavalvonnan toteutumisen tarkistuslistana.
Mallin arviointiin ollaan pääsemässä myöhemmin sen käyttöönoton ja käyttökokemusten myötä. Hyvinvointialueen toimintastrategiasta johtuvat toimialuemuutokset ovat vaikuttaneet seurantamallin laatimiseen mahdollisten valvonnan seurannan tarpeiden muuttumisina. Tulevaisuudessa seurantamallin sisältöä päivitetään vastaamaan mahdollisesti muuttuneita omavalvonnan seurannan tarpeita.