Ota päihteet puheeksi -työkalu on tehty ammattilaisten tueksi tilanteisiin, joissa omaishoitajan mahdollinen päihteiden käyttö huolettaa. Työkalu sisältää vinkkejä aiheen puheeksi ottamiseen, ennaltaehkäiseviin keskusteluihin ja omaishoitoperheen tukemiseen muutoksessa.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Päihteet puheeksi omaishoitajan kanssa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ota päihteet puheeksi -työkalu on tehty ammattilaisten tueksi tilanteisiin, joissa omaishoitajan mahdollinen päihteiden käyttö huolettaa. Työkalu sisältää vinkkejä aiheen puheeksi ottamiseen, ennaltaehkäiseviin keskusteluihin ja omaishoitoperheen tukemiseen muutoksessa.

Toteutuspaikka
Omaishoitajaliitto ry, Kuppi nurin -hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Elina Koponen

Luotu

18.06.2021

Viimeksi muokattu

06.04.2023
Ratkaisun perusidea **

Alkoholin ja muiden päihteiden käytöstä ja niiden vaikutuksista hyvinvointiin on hyvä keskustella ihan jokaisen omaishoitajan kanssa. Päihteiden käyttö ei yleensä näy päälle päin, ja sitä voi olla millaisessa elämäntilanteessa tahansa niin esimerkiksi työssäkäyvällä lapsen omaishoitajalla kuin iäkkäällä puolison omaishoitajalla. 

Ota päihteet puheeksi -työkalu on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ja järjestötyöntekijöiden tueksi tilanteisiin, joissa omaishoitajan mahdollinen päihteiden käyttö huolettaa. Tiivis työkalu sisältää helposti lähestyttäviä vinkkejä aiheen puheeksi ottamiseen, ennaltaehkäiseviin keskusteluihin ja omaishoitoperheen tukemiseen muutoksessa.

Työkalu sisältää neljä vaihetta:

  1. Ei huolta. Ennaltaehkäisy: Ota päihteet puheeksi.
  2. Pieni huoli ja epäily. Varhainen tuki: Nosta huoli esiin ja auta ajoissa.
  3. Omaishoito uhkaa vaarantua. Vakava puuttuminen: Tue muutokseen.
  4. Omaishoidon laiminlyönti. Vaihtoehto omaishoidolle: Tue koko perhettä.

Jokainen vaihe sisältää kuvauksen, ohjeita ja vinkkejä sekä kysymyksiä keskusteluissa hyödynnettäviksi. Lisäksi työkaluun kuuluu työkalupakki, johon on koottu tietoa ja linkkejä aiheeseen liittyvistä oppaista, testeistä ja muista materiaaleista, koulutuksesta sekä tukipalveluista.

Ota päihteet puheeksi -työkalun voi ladata ammattilaisten käyttöön vapaasti  Omaishoitajaliiton verkkosivulta. Se on saatavilla sekä suomen- että ruotsinkielisenä. 

Toimintaympäristö **

Juomatapatutkimuksen (THL 2016) mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista juo yli riskirajojen, ja heillä on kohonnut pitkäaikaisten terveyshaittojen riski. Ikääntyneiden ja erityisesti ikääntyneiden naisten alkoholin käyttö on lisääntynyt ja arkipäiväistynyt viime vuosikymmeninä.

Omaishoitajien päihteiden käytön yleisyydestä ei ole saatavilla tutkimustietoa. Tiedetään kuitenkin, että omaishoidossa esiintyy runsaasti kuormitustekijöitä, jotka voivat lisätä päihteiden käytön riskiä. Sitova hoiva voi kuormittaa omaishoitajaa fyysisesti ja psyykkisesti, kaventaa sosiaalisia suhteita ja muuta elämää sekä heikentää toimeentulon edellytyksiä. Päihteistä saatetaan etsiä apua rentoutumiseen, ja niiden avulla voidaan yrittää päästä hetkeksi irti arjesta. Harmittomalta tuntuvasta päihteiden käytöstä voi tulla salakavalasti haitallinen tapa.

Omaishoitotilanteessa päihteiden käyttöä on hyvä tarkastella ja siitä keskustella, sillä kohtuutta runsaampi päihteiden käyttö lisää aina haasteita omaishoitotilanteessa. Silloin vaakalaudalla voi olla sekä omaishoitajan että hoidettavan terveys ja turvallisuus.

Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeessa tehdyssä kartoituksessa nousi esiin, että ammattilaiset ottavat liian harvoin päihteiden käytön puheeksi omaishoitajien kanssa. Monet ammattilaiset kokevat aiheen äärellä epävarmuutta ja neuvottomuutta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Ota päihteet puheeksi -työkalu on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään omaishoitajia. Omaishoitajia kohtaavat mm. omaishoidon ohjaajat, palveluohjaajat, sosiaalityöntekijät, kotihoidon työntekijät, terveyskeskuslääkärit, järjestöjen työntekijät ja monet muut sote-alan ammattilaiset.

Tässä työkalussa omaishoitajalla tarkoitetaan henkilöä, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Omaishoito on laajempi asia kuin pelkkä sopimusomaishoito, jossa omaishoitaja on tehnyt omaishoidon sopimuksen kunnan kanssa.

Työkalua kehitettiin työpajoissa, joihin osallistui sekä ammattilaisia että omaishoitajia. Kehittämisessä oli mukana omaishoidon ja päihdetyön ammattilaisia A-klinikkasäätiöstä, EHYT ry:stä, Helsingin kaupungilta, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:stä, Raahen Psyyke ry:stä, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymästä, Raahen seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä ja Raahen seurakunnasta sekä omaishoitajia, joilla on omakohtaista kokemusta päihteistä osana omaishoidon arkea. Lisäksi työkalun kehittämisen pohjaksi kerättiin tietoa haastattelemalla omaishoitajien kanssa töitä tekeviä sote-ammattilaisia sekä seurakunnan ja järjestöjen työntekijöitä.

Työkalun kehittämistyössä on hyödynnetty myös Kuppi nurin -hankkeessa kertynyttä tietoa mm. ammattilaisten ja asiantuntijoiden kanssa käydyistä keskusteluista sekä hankkeessa tehdystä kartoituksesta: "Päihteiden käyttö ja päihdeongelmat omaishoitoperheissä. Tuloksia Kuppi nurin -hankkeen tekemästä kartoituksesta.".

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kaikki omaishoitajia työssään kohtaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat ottaa työkalun käyttöönsä ja hyödyntää sitä päihteiden puheeksi ottamisen tukena. Työkalun käyttäminen ei vaadi erityistä koulutusta tai lisäresursseja.

Parhaimman hyödyn työkalusta saa, jos sen käyttöön ottamisesta sovitaan työyhteisössä tai -tiimissä yhteisesti. Miten meillä hyödynnetään työkalua ja vakiinnutetaan päihteiden puheeksi ottaminen osaksi omaishoitajien kanssa tehtävää työtä? Onko työyhteisössämme tarpeen vahvistaa osaamista päihdeasioista ja työkalun käyttöön ottamisen lisäksi esimerkiksi hankkia koulutusta? Mitä testejä ja materiaaleja käytämme puheeksi oton ja ohjauksen tukena? Sovitut käytännöt ja työyhteisön tuki helpottavat vaikeiden asioiden puheeksi ottoa. Lisäksi on tärkeää sopia yhteistyöstä alueen päihdepalvelujen kanssa. Etukäteen luotu suunnitelma ja olemassa olevat yhteistyösuhteet auttavat, kun aihe on ajankohtainen.

Omaishoitajaliitosta voi tilata Ota päihteet puheeksi -etäinfon työyhteisölle tai verkostolle. Lyhyessä etäinfossa kerrotaan, miksi päihteiden käytöstä kannattaa keskustella omaishoitajien kanssa ja esitellään puheeksi oton työkalua ja sen hyödyntämistä pääpiirteissään. Lisäksi on mahdollisuus kysymyksiin ja keskusteluun.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Työkalua levitetään omaishoitajia kohtaavien ammattilaisten käyttöön, eikä vielä ole arviointitietoa käyttöön ottamisen aikaansaamista muutoksista. Työkalun levittämisen ja jalkauttamisen myötä tavoitellaan, että päihteiden puheeksi ottaminen omaishoitajien kanssa lisääntyy, ja että omaishoitajien päihteiden käyttö tunnistetaan ja perheet saavat tarpeenmukaista apua ja tukea.

Työkalun kehittämisvaiheessa ja heti julkaisemisen jälkeen ammattilaisilta saadut ensimmäiset palautteet ovat olleet myönteisiä. Työkalun on koettu rohkaisevan päihteiden puheeksi ottamiseen omaishoitajien kanssa ja tarjoavan hyödyllistä tietoa ja keinoja puheeksi oton tueksi.  

Vinkit toimintamallin soveltajille **
  • Pohdi omia asenteitasi päihteiden käyttöä kohtaan, ja sitä, mistä ne juontavat juurensa.
  • Älä jää yksin, vaan pyydä apua työyhteisöltä. Hanki tietoa ja koulutusta.
  • Sopikaa työyhteisössä päihteiden käytön puheeksi ottamisen ja puuttumisen käytännöistä yhdessä. Vakiintuneet käytännöt helpottavat vaikeiden asioiden puheeksi ottoa.
  • Ota selvää alueesi päihdepalveluista ja sovi yhteistyöstä. Etukäteen luotu suunnitelma ja olemassa olevat yhteistyösuhteet auttavat, kun aihe on ajankohtainen.
  • Luo kohtaamisissa omaishoitajan kanssa avoin, kiireetön ja luottamuksellinen ilmapiiri, jossa on helppo ottaa vaikeatkin asiat puheeksi. Huomaa, että häpeä, syyllisyys ja pelko seuraamuksista voivat estää omaishoitajaa puhumasta.
  • Jokainen tilanne on erilainen, joten hyödynnä työkalun ohjeita ja vinkkejä kunkin omaishoitoperheen yksilöllinen tilanne ja tarpeet huomioiden. Työkalu ei korvaa ammattilaisen omaa arviota tilanteesta.
  • Kaikkeen ei ole vastausta! Ammattilaisella ei tarvitse olla vastauksia tai ratkaisuja valmiina, vaan niitä kannattaa hakea yhdessä omaishoitoperheen kanssa.

Työkalu on tehty ammattilaisten tueksi päihteiden puheeksi ottamiseen omaishoitajien kanssa, ja siinä on huomioitu omaishoitotilanteisiin liittyvät erityispiirteet. Työkalusta voi kuitenkin löytyä monia hyödyllisiä ohjeita ja vinkkejä, joita voi soveltaa myös muiden asiakasryhmien kanssa.

Kansikuva
Kuvassa on olohuone. Kaksi henkilöä istuu sohvalla ja nojatuolissa yksi henkilö, jolla on kynä ja lehtiö.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis