Päihteet raskausaikana ja vauvaperheessä -palvelukokonaisuus Itä-Suomen yhteistyöalueella
Vauras -hankkeen tavoitteena oli kehittää päihteitä käyttävien raskaana olevien sekä vauvaperheiden palveluketjuja ja -kokonaisuuksia sekä päihteiden käytön varhaista tunnistamista Itä-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueilla.
Toimintamallin nimi
Vauras -hankkeen tavoitteena oli kehittää päihteitä käyttävien raskaana olevien sekä vauvaperheiden palveluketjuja ja -kokonaisuuksia sekä päihteiden käytön varhaista tunnistamista Itä-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueilla.
Hankkeessa on kuvattu Itä-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueille "Päihteet raskausaikana ja vauvaperheessä- palvelukokonaisuus. " Palvelukokonaisuuden kuvaamisella varmistetaan , että ammattilaisilla on tieto perheelle tarjolla olevista palveluista. Palvelujärjestelmän tunteminen edesauttaa monialaista yhteistyötä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut työpaperin päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palveluketjujen ja palvelukokonaisuuden kehittämisen tueksi. Päihteitä käyttävän henkilön raskaus on aina riskiraskaus. Raskaana olevalla on oikeus saada viiveettä riittävät päihteettömyyttä tukevat sosiaali- ja terveyspalvelut. Palvelukokonaisuuden tarkoitus on tukea Itä-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueilla toimivia ammattilaisia päihteitä käyttävien odottajien, hänen puolison/toisen vanhemman sekä vauvaperheen palveluiden järjestämisessä ja varmistaa riittävät palvelut tälle asiakasryhmälle.
Palvelukokonaisuus koskee päihteitä käyttävän raskaana olevan henkilön, hänen puolisonsa/toisen vanhemman sekä vauvaperheen palveluiden järjestämistä hyvinvointialueilla. Lisäksi siinä huomioidaan myös niitä vanhempia, joiden päihteidenkäytöstä herää huoli raskaus- ja vauvaperheaikana. Moniammatillisen työskentelyn tarvetta tulee arvioida myös silloin, kun vanhemmilla tai toisella vanhemmalla on aiemmin ollut haitallista päihteiden käyttöä. Päihteillä tässä yhteydessä tarkoitetaan alkoholin riskikäyttöä, huumausaineiden käyttöä sekä lääkkeiden päihdekäyttöä.
Erityistä huomiota palvelukokonaisuuden kehittämistyössä on kiinnitetty siihen, että päihde- ja riippuvuuspalvelut otetaan osaksi asiakkaan palveluita mahdollisimman nopeasti haitallisen päihteiden käytön tunnistamisen jälkeen.
On arvioitu, että noin kuusi prosenttia raskaana olevista käyttää päihteitä siten, että sikiövauriot ovat mahdollisia. Raskaudenaikaisesta päihteiden käytöstä ei ole olemassa riittävästi tilasto- ja rekisteritietoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 8,7 prosentilla suomalaislapsista on ainakin yksi vanhempi, jolla on vakava päihdeongelma lapsen ollessa alaikäinen (Raitasalo 2024). Raskauden aikaisen päihteiden käytön tunnistaminen ja perheen monialainen tukeminen voi ennalta ehkäistä lapsuusiän haitallisia kokemuksia ja päihteiden käytön ylisukupolvisia vaikutuksia.
Päihteitä käyttävät raskaana olevat sekä vauvaperheet tarvitsevat useita samanaikaisia tai perättäisiä palveluita. Perheet asioivat perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, mielenterveys- ja päihdepalveluluissa sekä sosiaalihuollon palveluissa. Päihteiden käyttöön liittyvä stigma voi vaikeuttaa palveluihin hakeutumista ja niiden vastaanottoa.
Vauras-hankkeessa kehittämistyöhön osallistui kokemusasiantuntijoita. Kokemusasiantuntijoiden mukaan palveluissa asiointia vaikeuttavat palvelujärjestelmän tiedonkulun haasteet ja asiakkaiden kohtaamat ennakkoluulot . Ammattilaisten välistä yhteistyötä vaikeutta epätietoisuus muiden palveluiden sisällöstä sekä epäselvyys asiakkaan hoidon koordinaatiovastuusta.
Päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palvelukokonaisuudet on kuvattu Itä-Suomen yhteistyöalueella jokaiselle hyvinvointialueelle. Arter IMS- ohjelmistoon kuvatut palvelukokonaisuudet ovat hyvinvointialueiden henkilöstön käytettävissä. Drupal- ohjelmalla kuvattu palvelukokonaisuus (Keski-Suomen hva) on julkisilla sivuilla nähtävissä.
Päihteet raskausaikana ja vauvaperheessä -kokonaisprosessi on julkisesti nähtävillä Siun Soten hoito - ja palveluketjut-sivustolla. Kokonaisprosessi on käytettävissä missä tahansa palvelussa, missä kohderyhmän perhe asioi.
Päihteitä käyttävien odottajien, tulevan toisen vanhemman sekä vauvaperheen vanhempien moniammatillista palvelukokonaisuutta ei ole aiemmin kuvattu. Aiemmin on kuvattu hoitoketjuja, jotka ovat kattaneet vain osan asiakkaan palvelukokonaisuudesta.