Palvelupyyntölomake päihde- ja riippuvuustyön erityispalveluihin avo- ja laitosmuotoinen kuntoutus, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Palvelupyyntölomake on on otettu käyttöön koko Pirkanmaan hyvinvointialueella osana ohjautumisprosessia sosiaalihuollon päihde- ja riippuvuustyön erityispalveluiden avo- ja laitoskuntoutukseen. Lomake toimii arvioinnin ja palvelukoordinoinnin tukena.
Toimintamallin nimi
Palvelupyyntölomake on on otettu käyttöön koko Pirkanmaan hyvinvointialueella osana ohjautumisprosessia sosiaalihuollon päihde- ja riippuvuustyön erityispalveluiden avo- ja laitoskuntoutukseen. Lomake toimii arvioinnin ja palvelukoordinoinnin tukena.
Palvelupyyntö lomake on tallennettu Pirkanmaan hyvinvointialueen lomakerekisteriin ja on sieltä ammattilaisten käytettävissä. Palvelupyynnön tarkoitus on koota yhdelle lomakkeelle asiakkaan taustatietoja, päihdekäyttöä, käytössä olevat palvelut, hoitokontaktit ja se miksi nykyiset palvelut eivät ole riittäviä. Koska kyse on erityispalveluista edellytetään ensin kokeiltavan sosiaalihuoltolain yleisiä palveluita. Päihde- ja riippuvuustyön erityispalveluiden järjestäminen edellyttää palveluluiden yhteensovittamista yhdessä terveydenhuollon kanssa.
Päihde- ja riippuvuustyön avo- ja laitosmuotoinen kuntoutus on pääsääntöisesti järjestetty ostopalveluna ja palvelupyyntö toimii palvelun hakemisen prosessin työvälineenä. Sosiaalihuollon ammattilainen tekee asiakkaalle palvelutarpeen arvion (tulevaisuudessa erillinen päihde- ja riippuvuustyön palvelutarpeen arvio). Jos sosiaalihuollon ammattilainen arvioi asiakkaan tarvitseva päihde- ja riippuvuustyön erityispalveluna avo- tai laitoskuntoutusta, täyttää hän palvelupyynnön ja lähettää sen käsiteltäväksi koko Pirkanmaan hyvinvointialueella toimivaan työikäisten sosiaalityön asumispalvelujen ja päihdetyön asiakasohjaukseen, jossa tilannetta arvioidaan vielä yhdessä lähettävän tahon ja terveydenhuollon päihdehoidon asiakasohjauksen kanssa. Asiakasohjaus osoittaa asiakkaan yksilölliseen tarpeeseen perustuen ja mahdolliseen terveydenhuollon hoitoon ja kuntoutukseen yhteensovitetun kuntoutusmuodon ja -paikan sekä määrittää kuntoutusjakson pituuden.
Hyvinvointialueiden muodostumisen yhteydessä 2022 on huomattu, että hyvinvointialueen kunnissa on ollut erilaisia käytäntöjä, miten sosiaalihuoltolain mukaisiin päihdehuollon palveluihin on hakeuduttu ja miten palveluiden tarvetta on arvioitu. Palveluun ohjautumisen prosessit ovat ennen hyvinvointialueen alkamista vaihdelleet kunnittain ja vaihtelua on ollut myös palvelun järjestämisen tavoissa terveydenhuollon tai sosiaalihuollon toimintana.
Päihdehuoltolain voimassa olon päättyminen ja päihdepalveluiden lain säädännön muutoksella 1.1.2023 alkaen päihdepalvelut ovat Pirkanmaan hyvinvointialueella siirtyneet ensisijaisesti terveydenhuollon mielenterveys ja päihdehoidon vastuulle. Käytänteitä on hyvinvointialueella terveydenhuollon osalta yhtenäistetty 1.9.2023 Miepä-linjan päihdehoidon asiakasohjuksen aloittaessa toiminnan. Päihdepalveluiden budjetti sijoittuu Miepä-linjalle ja se sisältää myös sosiaalihuollon päihde- ja riippuvuustyön erityispalveluina ostetut avo- ja laitoskuntoutukset.
Palvelupyyntölomake on ollut käytössä ennen hyvinvointialueen muodostumista Tampere/Orivesi alueilla osana päihdekuntoutukseen ohjautumisen prosessia. RRP- hankkeen kehittämisen myötä lomaketta jatkokehitettiin päivittämällä sitä vastaamaan uutta lainsäädäntöä ja korostettiin sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palveluiden yhteensovittamista. Kehittämistä tehtiin yhteistyössä tietosuojavastaavan, sote-lakimiesten sekä työikäisten asumisen palvelujen ja päihdetyön asiakasohjauksen sekä Miepä-linjan päihdehoidon asiakasohjauksen työntekijöiden kanssa. Lomake otettiin käyttöön koko Pirkanmaan hyvinvointialueella marraskuussa 2024. Lomake on tavoitteena saada myös hyvinvointialueella käyttöönotettavaan Saga asiakastietojärjestelmään.
Päihde- ja riippuvuustyön erityispalveluiden avo- ja laitoskuntoutuksen asiakkaana on täysi-ikäisiä, joilla on päihdeongelmien vuoksi tarvetta päihdekuntoutukselle. Asiakkaan tilanne on pitkäaikainen ja sosiaalihuoltolain yleisillä palveluilla ei pystytä vastaamaan palvelutarpeeseen. Asiakkaiden päihteettömyyden tukeminen vaatii pitkäaikaista suunnitelmallista työskentelyä ja yleensä yhteistyötä terveydenhuollon päihdehoidon kanssa.
Palvelupyyntölomake on otettu käyttöön Pirkanmaan hyvinvointialueella ja sen käyttöönottoa varten on pidetty koulutusta sosiaalihuollon ammattilaisille. Koulutusmateriaali on työstetty videotiimin avulla ja se on jatkossa ammattilaisten hyödynnettävissä esimerkiksi osana uusien työntekijöiden perehdyttämistä ja löytyy hyvinvointialueen Intrasta. Lomake on tarkoitus saada myös hyvinvointialueen tulevaan yhteiseen sosiaalihuollon Saga-asiakastietojärjestelmään.
Lomakkeen avulla pyritään luomaan yhtenäistä ja yhdenvertaista pääsyä sosiaalihuollon päihde- ja riippuvuustyön avo- ja laitosmuotoiseen kuntoutukseen. Yhtenäisten tietojärjestelmien puuttuessa lomakkeella saadaan kerättyä tietoa palveluun ohjautumisen määristä, mistä palvelua haetaan sekä haettavista palveluista.