Tavoitteena on Pirhan kuntoutuspalveluiden (avo, saipa) yhteinen toiminnallinen kokonaisuus, sen mahdollisuuksien kartoittaminen. Ydin pyrkimyksenä on asiakkaiden yhdenvertaisten kuntoutuspalvelujen saatavuus, jatkuvuus ja laadun turvaaminen. 

Toimintamallin nimi
Pirha kuntoutuksen integraatio (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tavoitteena on Pirhan kuntoutuspalveluiden (avo, saipa) yhteinen toiminnallinen kokonaisuus, sen mahdollisuuksien kartoittaminen. Ydin pyrkimyksenä on asiakkaiden yhdenvertaisten kuntoutuspalvelujen saatavuus, jatkuvuus ja laadun turvaaminen. 

Toteutuspaikka
Pirkanmaa hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Arja Lumiaho

Luotu

04.09.2024

Viimeksi muokattu

04.02.2025
Ratkaisun perusidea

Pirkanmaan hyvinvointialueen kuntoutuspalvelujen kokonaisuuden integrointi, sen vaihtoehdot ja mahdollisuudet ovat kehittämisen ja kartoituksen perusideana. Hyvinvointialueelle siirryttäessä kuntoutus asemoitiin kahdelle eri palvelulinjalle omina vastuualueinaan; avokuntoutus ja sairaalapalveluiden kuntoutus.

Kuntoutuksen integroinnilla  tavoitellaan yhtenäistä kuntoutuksen toimintakulttuuria, käytänteitä ja toiminnan ohjausta. Taustalla on asiakkaille yhdenvertaiset, saavutettavat, joustavat ja laadullisesti samantasoiset kuntoutuspalvelut. Kuntoutuksen integroinnin kautta palvelutuotannon yhteisen toiminnan ohjauksen kautta palvelujen järjestäminen sujuvoituu. Tätä kautta voidaan vähentää päällekkäisiä toimintoja, kohdentaa kuntoutusresursseja sujuvammin ja edistää asiakkaiden kuntoutuspalveluihin pääsyä.

Toimintaympäristö

Pirhan hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa kuntoutus asemoitiin pääasiassa kahdelle palvelulinjalle; avo- ja sairaalapalveluiden alle omina vastuualueinaan (aikuispsykiatrialla, kehitysvammahuollolla ja lasten, nuorten ja perheiden palveluissa on omaa kuntoutus- ja terapiahenkilöstöä). Hyvinvointialueen valmistelussa tuotiin esiin, että kuntoutuksen (avo, saipa osalta) integroitumisen mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja tulisi kuitenkin kartoittaa. Kartoitus sisältää muiden hyvinvointialueiden benchmarkkausta, asiantuntija haastatteluja, henkilöstökyselyjä, infoja ja työpajoja.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pirkanmaan hyvinvointialueen kuntoutuksen ammattilaiset.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Pirhan kuntoutuksen  kokonaisuutta työstetään yhteistyössä kuntoutuksen esihenkilöiden, johdon ja henkilöstön kanssa, laajasti kuntoutuksen henkilöstö osallistaen. Kehittämistyön ohjausryhmänä toimii Pirhan sote johtoryhmä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Integroitu kuntoutuksen toimintamalli koskettaa isoa henkilöstömäärää. Kehittämisvaiheessa keskitytään vaihtoehtoisten mallien kartoittamiseen. Siksi ennen pilotointia valittavan mallin vaikutuksia on vielä vaikea arvioida.  

Vinkit toimintamallin soveltajille

Näin laajan kokonaisuuden työstäminen edellyttää laajaa yhteistyötä eri foorumeilla sekä aktiivista valmistelutiimiä.