Pirkanmaan apuvälinekeskuksen toiminnan laajentaminen vammaispalvelulain mukaisiin välineisiin ja laitteisiin ja asunnonmuutostöihin.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Pirkanmaan maakunnallinen apuvälinekeskus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pirkanmaan apuvälinekeskuksen toiminnan laajentaminen vammaispalvelulain mukaisiin välineisiin ja laitteisiin ja asunnonmuutostöihin.

Toteutuspaikka
Pirkanmaa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Liitteet ja linkit

Tekijä

Tuuli Pakarinen

Luotu

05.08.2021

Viimeksi muokattu

16.06.2023
Ratkaisun perusidea **

Maakunnalliseen apuvälineyksikköön on keskitetty apuvälineet ja niiden huolto sekä asunnon muutostyöt. Yksikössä asiakkaille ja työntekijöille on yksi yhteystaho. Keskitetty palvelu vähentää päällekkäisen työn tekemistä ja ja vapauttaa työntekijöiden resurssia ydintehtävään. Asiakkaat saavat joustavampaa ja nopeampaa palvelua.

Keskitetty yksikkö mahdollistaa maakunnallisesti tasavertaisen palvelun alueen asukkaille sekä selkeyttää toimintatapoja ja ohjeistuksia.

Yksikössä osaaminen on keskitettyä ja asiakkaat saavat apuvälineasiantuntijoiden arvion ja tuen koko apuvälineprosessin ajan. Voidaan myös varmistaa apuvälineiden yhteensopivuus ja ennakoida erilaisia tarpeita.

Vammaispalvelulain mukaan myönnettävistä asunnon muutostöistä sekä asunnon välineistä ja laitteista sekä harkinnanvaraisista välineistä ja laitteista palvelutarpeen arvioinnin , asiakassuunnitelman ja päätöksen tekee vammaispalvelujen työntekijä. Vammaispalveluista on myös edustus lääkinnällisen kuntoutuksen työryhmässä. Tavoitteena lisätä monialaista yhteistyötä.

Yksikössä on myös keskitetty kilpailutus ja hankintaosaaminen. Tämä lisäksi logistiikka on keskitettyä ja laitteita pystytään kierrättämään paremmin.

Liitteessä lisää kuvausta ratkaisun perusideasta.

Toimintaympäristö **

Pirkanmaalla on tunnistettu tarve maakunnalliselle apuvälineyksikölle, jossa osaaminen on keskitettyä. Toiminnan laajentumisprojektin tueksi perustettiin sekä kuntoutustyöryhmä että ohjaustyöryhmä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toiminnan laajentumisen kohderyhmänä ovat asiakkaat, jotka hakevat vammaispalvelulain mukaisia palveluita. Projektityöryhmässä ollut mukana myös asiakasedustaja.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallin luomisessa ollut mukana laaja joukko eri organisaatioiden edustajia. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ennen laajennetun yksikön aloittamista kaikkien alueen kuntien lautakunnat tekivät päätökset vammaispalvelulain mukaisten apuvälineiden ja asunnonmuutostöiden käytännön siirtymisistä keskukseen, kustannuksista ja yhteisistä myöntämiskriteereistä ja toimintaohjeista

Maakunnallinen apuvälineyksikkö on ollut toiminnassa 1.1.22 alkaen ja palvelee nyt koko Pirkanmaan hyvinvointialuetta.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Moniammatillinen tiimi suunnitteluvaiheessa tukee tämän tyyppisen toiminnan suunnittelua ja käytäntöön saattamista.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis