Hanketoiminnan tueksi voidaan perustaa tarpeen mukaan tehtäväkohtaisia PopUp -työryhmiä, jotka koostuvat aiheeseen sopivien alojen asiantuntijoista. Ryhmät eivät ole virallisia työryhmiä, vaan toimivat kehittämisen apuna jonkin ennaltamäärittelemättömän ajan.  

Toimintamallin nimi
PopUp -työryhmät hanketoiminnan tukena
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hanketoiminnan tueksi voidaan perustaa tarpeen mukaan tehtäväkohtaisia PopUp -työryhmiä, jotka koostuvat aiheeseen sopivien alojen asiantuntijoista. Ryhmät eivät ole virallisia työryhmiä, vaan toimivat kehittämisen apuna jonkin ennaltamäärittelemättömän ajan.  

Toteutuspaikka
JärjestöKainuu 2.0 - Hyvinvoinnin tukena -hanke Kainuu
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuu
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Riitta Ollila

Luotu

12.06.2020

Viimeksi muokattu

29.09.2021
Ratkaisun perusidea

Hanketoiminnan tueksi voidaan perustaa tarpeen mukaan PopUp -työryhmiä, jotka koostuvat aiheeseen sopivien alojen asiantuntijoista. Ryhmät eivät ole virallisia työryhmiä, vaan toimivat kehittämisen apuna jonkin ennaltamäärittelemättömän ajan.

PopUp-työryhmiä voidaan perustaa vaikkapa kehittämisen, vaikuttamisen, tai yhteistyön tueksi. Esimerkiksi JärjestöKainuu- hankkeen resurssityöryhmä keskittyi vaikuttamistyöhön erityisesti loppuvuonna 2019, kun Kainuun sote yllättäen päätti lopettaa sotejärjestöjen avustamisen (Kainuussa Kainuun sote on ollut kuntien sijaan pääasiallinen järjestöavustusten myöntäjä sotejärjestöjen osalta). Järjestöt liittyivät yhteen kampanjoimaan laaja-alaisesti järjestöavustusten puolesta, ja lopulta Kainuun sote pyörsi päätöksensä. 

Toisena, täysin erilaisena esimerkkinä viestintäryhmän tuotokseksi voi lukea hankkeen päätymisen Toimeksi.fi- verkoston pariin ja Kaenuulaiset.fi- sivuston luomisen vanhojen, kömpelöiksi todettujen palvelutarjotinten ja yhdistysrekistereiden kehittämisen sijaan kainuulaisen järjestötiedottamisen välineenä (kaenuulaiset.fi). 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

PopUp -työryhmä on hyvä työkalu silloin, kun etsitään ratkaisua johonkin kohtuullisen tarkasti rajattavissa olevaan ongelmaan tai kehittämistarpeeseen. Ryhmään kannattaa nimetä sellaisia osallistujia, jotka itse hyötyvät PopUp- ryhmän työn tuloksista. Tällöin motivaatio ja sitoutuminen tapahtuvat luonnostaan.

Ryhmä kokoontuu niin usein ja niin kauan, kuin itse katsoo sen tarpeeliseksi, ja päättää toimintansa tavoitteisiin päästyään tai hankkeen päätyttyä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ryhmän työskentelyn tuloksena voi syntyä pysyvää toimintaa, kuten JärjestöKainuu-hankkeen tapauksessa Järjestökahvit oppilaitoksissa (oppilaitosPopUp) ja Kaenuulaiset.fi-verkkosivusto (viestintäPopUp).

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ryhmä kannattaa muodostaa sellaisista henkilöistä, jotka ovat aidosti aiheesta kiinnostuneita ja hyötyvät aiheena olevan asian kehittämisestä.

Ryhmän kokoa ei kannata kasvattaa turhan suureksi. 3-5 Henkilöä on hyvä koko PopUp-ryhmälle, jotta toiminta on tehokasta. Tarvittaessa toimintaa voidaan sitten jakaa omissa organisaatioissa eteenpäin ja asiasta riippuen liittää mukaan ryhmän ulkopuolisia toteuttajia myöhemmässä vaiheessa.