Posote20: Terveyskeskusvastaanottojen resurssien tarkastelu ja hoitotakuuseen valmistautuminen

Projekti keskittyy tuottamaan tietoa seuraavista osa-alueista: 1) Terveysasemittain väestön palvelutarve, 2) Lääkäri- ja hoitajatyön sisällöt sekä 3) hoitotakuuseen pääsemiseen alueellisesti vaikuttavat tekijät ja aluetason yhteenveto selvityksistä. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Posote20: Terveyskeskusvastaanottojen resurssien tarkastelu ja hoitotakuuseen valmistautuminen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Projekti keskittyy tuottamaan tietoa seuraavista osa-alueista: 1) Terveysasemittain väestön palvelutarve, 2) Lääkäri- ja hoitajatyön sisällöt sekä 3) hoitotakuuseen pääsemiseen alueellisesti vaikuttavat tekijät ja aluetason yhteenveto selvityksistä. 

Toteutuspaikka
Pohjois-Savon hyvinvointialue, sotekeskus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

15.09.2023

Viimeksi muokattu

28.02.2024
Ratkaisun perusidea **

Osaprojekti ei tuottanut yhtä selkeätä ratkaisua, vaan tuotti tietoa kehittämistyön pohjalle. 

Toimintaympäristö **

Vuoden 2022 alussa avosairaanhoidon vastaanottotoiminta oli järjestetty palveluja tuottavissa seitsemässä organisaatiossa (Ylä-Savon sote-kuntayhtymä, Lapinlahden kunta, Siilinjärven kunta, Kuopion kaupunki, Kysteri liikelaitos, Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä sekä Varkauden ja Joroisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue) eri tavoin.  Alueella toimi vuoden 2022 alussa 29 terveysasemaa, joiden koko vaihteli hyvin paljon.  Lisäksi asemien henkilöstömäärät, -rakenne sekä hoidon saatavuus vaihteli myöskin. Hyvinvointialuemuutosta edeltävästi havaittiin tarve yhdenmukaisesti tarkastella muutostarpeen alla olevaa terveyskeskustoimintaa toimintaprosessien, väestön palvelutarpeen sekä ammattilaisten näkökulmasta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmä: Perusterveydenhuollon vastaanottotoiminta ja siellä toimivat lääkärit ja hoitajat. Tavoitteena oli tuottaa eritason tietoa eriävien toimintaperiaatteiden pohjalta toimivien vastaanottojen toiminnasta jatkokehittämistä ja tietojohtamisen varten. Tarkasteltavia osa-alueita ovat mm. alueellinen palvelutarveanalyysi, lääkäreiden alueellinen työn osa-alueiden kartoitus tietojärjestelmästä käsin Pegasos-käyttäjiin kohdentuen, hoitajien manuaalinen työn osa-alueiden tarkastelu ja määrällinen analyysi, terveyskeskuksen puheluliikenteen kartoitus sekä etätyön toimintamallit. 

Toimintaympäristö: Toimintaympäristönä on koko Pohjois-Savon hyvinvointialue. Liikelaitos Kysteri vastasi tästä osaprojektista vuoden 2022 ajan ja vuodenvaihteesta 2023 alkaen Pohjois-Savon hyvinvointialue, peruspalveluiden toimilinja, sotekeskus-palveluyksikkö.

Kumppanit: Kaikki hyvinvointialueen perusterveydenhuollon vastaanottotoiminnasta vastaavat organisaatiot ja toimintayksiköt. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Tässä osaprojektissa tunnistettiin ja tuotettiin lähtötilan kuvaustason tietoa eri osa-alueista, joihin jatkossa on tärkeää kohdentaa kehittämistoimia. Vuonna 2024 PSHVA yhdenmukaistaa yhteydenottoprosessin, ottaa käyttöön digitaalista asiointia lisäävät työkalut sekä  panostaa kiireettömän asiakkaan toimintamallin kehittämiseen. Posote20-kehittämistyön jatkoksi on haettu rahoitusta Omalääkäri 2.0 -hakuun, jonka sisältö kohdentuu mm. Posote20-hankkeessa aloitettuihin sisältöihin. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Osaprojekti kuvasi lähtötilanteen. Vuoden 2025 lopulla on hedelmällistä lähteä vertailemaan vuoden 2022-2023 aikana kerättyjä tietoja vuosien 2024-2025 aikana tehtyihin kehittämistoimiin ja niiden tuloksiin. 

Loppuraportti lisätään Innokylään viikon 10 aikana. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Tietotarkasteluissa tulee varata suunnittelulle ja toteutukselle riittävästi aikaa: mm. tietolupaprosessit voivat olla pitkiä. Mittaroinnin näkökulmasta on tärkeää miettiä mittarivalintoja käytännön näkökulmasta: mitä tietoa jo tuotetaan, mistä tiedosta saadaan hyötyjä työn kehittämiseen ja johtamiseen, mitä tarvittaisiin, mutta ei vielä systemaattisesti saada (pistetarkastelut?), mitä tietoa ei vielä tuoteta, mutta tarvittaisiin? 

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä