POSOTE20: Tutkimuksellisuus osaksi käytännöntyötä
Toimintamallissa Itä-Suomen yliopiston kanssa yhteistyössä tehty laadullinen tutkimus (raportti tutkimuksesta liitteenä) integroitiin osaksi monialaisten tiimien kehitysprosessia. Näin saatiin arvokasta tietoa käytännön vaikutuksista.
Toimintamallin nimi
Toimintamallissa Itä-Suomen yliopiston kanssa yhteistyössä tehty laadullinen tutkimus (raportti tutkimuksesta liitteenä) integroitiin osaksi monialaisten tiimien kehitysprosessia. Näin saatiin arvokasta tietoa käytännön vaikutuksista.
Tutkimuksellisuus osana käytännöntyötä on osa Pohjois-Savon hyvinvointialueen Tulevaisuuden sote-keskus hanketta.
Toimintamallissa vahvistettiin tutkimuksen keskeistä roolia monialaisten tiimien kehityksessä ja käytännön työssä. Tavoitteena oli luoda avoin kanava, joka mahdollistaisi käytännön työntekijöiden ideoiden ja ajatusten saamisen tutkijoiden tietoon, luoden näin hedelmällistä vuorovaikutusta ja tiedon vaihtoa. Samalla pyrittiin tekemään tutkimustyön tekemisestä entistä saavutettavampaa ja näkyvämpää osana sote-kentän päivittäistä toimintaa.
Tutkimus integroitiin osaksi monialaisten tiimien kehittämistä Pohjois-Savon hyvinvointialueella, mikä mahdollisti syvällisen ymmärryksen tiimien dynamiikasta ja vaikutuksista. Tällainen tieteen ja käytännön yhdistäminen tarjoaa käytännön vaikutustiedon, joka tukee päätöksentekoa ja käytännön toimintaa.
Toimintamallissa toteutettiin laadullinen tutkimus yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston , Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksen kanssa. Tutkimuksessa haastateltiin Pohjois-Savon hyvinvointialueen kahdeksan kunnan ja kaupungin alueilla toimivia monialaisten tiimien lähijohtajia, kehittäjiä ja jäseniä, yhteensä 39 henkilöä.
Yksilöhaastatteluihin osallistui 12 henkilöä ja ryhmähaastatteluihin yhteensä 27 henkilöä, jolloin kokonaisuudessaan toteutettiin 22 haastattelua. Haastatteluiden osallistui muun muassa seuraavilla ammattinimikkeillä toimivia henkilöitä: lääkäri, palveluohjaaja, perheneuvoja, psykologi, sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä, terveydenhoitaja, varhaiskasvatuksen opettaja, sekä esihenkilöitä ja kehittäjiä.
Aineisto analysoitiin sisällönanalyysilla kahden tutkijan (raportin kaksi ensimmäistä kirjoittajaa, raportti liitteenä) toimesta ja analyysin logiikkaa ja tehtyjä tulkintoja vahvistettiin tutkimusryhmässä. Aineistoa analysoitiin kohdistamalla huomio monialaiseen yhteistyöhön ja tiimityöhön liittyviin jännitteisiin, joiden kautta oli mahdollista tunnistaa ja tehdä näkyväksi niitä tekijöitä, jotka haastavat monialaisen tiimityön kehittämistä, johtamista ja käytännöntoimintaa.
Tutkimuksen tuloksista pidettiin avoin verkkotilaisuus 13.6.2023. Tilaisuudessa osallistujat pääsivät pienryhmissä keskustelemaan ja pohtimaan tuloksia ja näiden keskusteluide pohjalta tehdyt nostot otettiin osaksi käytännönsuositus raporttia (Liite). Tuloksista koottiin yhtenäinen raportti(liite) jossa kerrotaan tutkimuksen tausta, aineistonkeruu sekä analysointi, tulokset ja johtopäätökset sekä suositukset. Lisäksi tutkimuksen tuloksia esiteltiin Hoitotieteen tutkimusseuran popup päivässä Kuopion yliopistollisen sairaalan aulassa posterina (liite) ja tuotettiin yhden sivun mittainen "johtopäätökset ja suositukset"(liite) helposti jaettava "esite". Tutkija myös esitteli Varkauden monilaisen tiimimallin (ns.moti tiimin) pilottia Hallinnon ja kuntatutkimuksen päivillä työpajan alustuspuheenvuorona.
Tutkimuksen tulokset voivat auttaa kehittämään monialaisten tiimien toimintaa, auttaen niitä sopeutumaan paremmin muuttuviin tilanteisiin ja toisaalta myös hyödyntämään resursseja entistä tehokkaammin. Tällä tavoin toimintamalli tukee monialaisten tiimien kehitystä ja edistää laajemmin sote-kentän innovaatioita ja parhaita käytäntöjä.