Rakenteellisen sosiaalityön toimintamalli Kanta-Hämeessä (RRP, P4, I3)

Toimintamallissa kehitetään ja kuvataan rakenteellisen sosiaalityön rakenteet, toteutustavat ja käytännöt hyvinvointialueella. 

Toimintamallin nimi
Rakenteellisen sosiaalityön toimintamalli Kanta-Hämeessä (RRP, P4, I3)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallissa kehitetään ja kuvataan rakenteellisen sosiaalityön rakenteet, toteutustavat ja käytännöt hyvinvointialueella. 

Toteutuspaikka
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Anu Ropponen

Luotu

24.06.2024

Viimeksi muokattu

29.04.2025
Ratkaisun perusidea

Rakenteellisen sosiaalityön toimintamallin tavoitteena on tehdä tutuksi rakenteellista sosiaalityötä erityisesti sosiaalihuollon ammattilaisille ja saada osaksi työkäytäntöjä. Kehittämisen tavoitteena on myös luoda rakenteet, jotka ohjaavat rakenteellisen sosiaalityön toteuttamista. Toteutussuunnitelmassa kuvataan rakenteellisen sosiaalityön vastuut, toimintamallit ja painopisteet seuraaville vuosille. 

Toimintaympäristö

Sosiaalihuoltolain 7 § (1301/2014)mukaan rakenteellisen sosiaalityön tehtävänä on:

  • tuottaa tietoa asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä sekä palvelujen vaikutuksista
  • määritellä tavoitteelliset toimet ongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi
  • tuoda sosiaalihuollon asiantuntemus osaksi eri toimialojen suunnittelua sekä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tehtävää kehittämistä.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on  tämän tehtävän toteuttamiseksi luotu  rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma, joka on hyväksytty 7.1.2025 hankkeen projektiryhmässä. Rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelmassa kuvataan, miten rakenteellista sosiaalityötä hyvinvointialueella tehdään, millaisia rakenteita tämän tehtävän toteuttamiseksi on luotu ja mitä painopisteitä tulevina vuosina kehitetään. Toteutussuunnitelmaa päivitetään säännöllisesti ja sen organisoinnista vastaa professiojohtaja.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Rakenteellisen sosiaalityön toteuttaminen kuuluu pääsääntöisesti sosiaalihuollon henkilöstölle, mutta tiedontuotantoon ja ratkaisuvaihtoehtojen pohtimiseen tarvitaan niin asiakkaita kuin myös muita ammattilaisiakin. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toteutussuunnitelmaa juurrutetaan osaksi hyvinvointialueen tiedontuotantoa ja työkäytäntöjä sosiaalihuollon professiojohtajan johdolla.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Rakenteellinen sosiaalityö on laaja tapa tarkastella sosiaalisia ongelmia ja ympäristöä.  Onnistunut juurruttaminen ja rakenteellisten ratkaisujen löytäminen edellyttävät, että mukana ovat useat eri tahot.  Rakenteellinen sosiaalityö vaatii myös vahvaa johtamista, jotta voidaan varmistaa työn toimintamahdollisuuksien toteutuminen.