Ryhmätyöllistämisen avulla elinvoimaa kyliin
Pitkäaikaistyöttömät voivat työllistyä ryhmätyöllistämisen avulla niin, että he tarjoavat kyläyhdistysten kautta erilaisia palveluja kuntalaisille tai kyläläisille sekä kunnostavat kylätaloja ja ympäristöä. Tämä vahvistaa kylien elinvoimaa.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Pitkäaikaistyöttömät voivat työllistyä ryhmätyöllistämisen avulla niin, että he tarjoavat kyläyhdistysten kautta erilaisia palveluja kuntalaisille tai kyläläisille sekä kunnostavat kylätaloja ja ympäristöä. Tämä vahvistaa kylien elinvoimaa.
Toimintamallin kuvaus
Toiminta avaa mahdollisuuksia sekä pitkäaikaistyöttömille että kyläyhteisöille. Työllistyneet saavat työtä ja vertaistukea. Kyläyhdistykset saavat resursseja toimintaan, kyläyhteisöt työpaikkoja ja lähipalveluja ja ympäristön viihtyisyys lisääntyy.
Ryhmätyöllistäminen kiinnittyy kyläyhdistyksiin ja paikalliseen yhteisöön. Toiminta kytkeytyy kunnan työllisyyspalveluihin ja työllisyyden hoitoon liittyvään palveluverkostoon.
Ryhmätyöllistäminen on suunnattu työttömille työnhakijoille, erityisesti pitkäaikaistyöttömille, nuorille, maahanmuuttajille, kotiäideille, syrjäytymisvaarassa oleville (ilman koulu- tai työpaikkaa olevat) tai vaikeassa työmarkkinatilanteessa oleville (esim. maahanmuuttajat, pitkäaikaistyöttömät).
Ryhmätyöllistämiseen osallistuvat myös kunnan työllisyyspalvelut, kuntayhtymän sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kolmannen sektorin toimijat (esimerkiksi kyläyhdistykset). Välillisiä kohderyhmiä ovat yritykset ja työnantajat sekä muut hyvinvointi- ja terveyspalveluja tuottavat tahot ja toimijat. Toiminta kiinnittyy tiiviisti kyläyhdistyksiin ja paikalliseen yhteisöön.
RYHMÄTYÖLLISTÄMINEN
Kyläyhdistykset työllistävät lähialueen pitkäaikaistyöttömiä ryhmänä. Osallistujat tarjoavat kyläläisille palveluja ja kunnostavat mm. kylätaloja ja saavat mahdollisuuden tuoda osaamistaan näkyväksi. Toiminta vahvistaa kylien elinvoimaa ja yhdistää eri toimijat. Työllistettävät ohjautuvat toimintaan itsenäisesti sekä monialaisen verkoston kautta (TE-toimistot, Kela, työllisyys-, sosiaali- ja terveyspalvelut ja kyläyhdistykset). Mallissa kootaan 5–10 hengen ryhmiä 6–12 kuukaudeksi. Työllistettävät voivat olla eri toiminnoissa (esim. palkkatukityö, kuntouttava työtoiminta, yhdistystoiminta). Työmatkoihin käytetään kimppakyytiä. Työtehtävät ovat olleet esim. kylätalon kunnostamista, lumitöitä ja muita arjen askareita. Yhdistys maksaa työntekijöille työehtosopimusten mukaista palkkaa. Kuntouttavassa työtoiminnassa ja työkokeilussa olevat saavat lakisääteistä korvausta. Työn lisäksi järjestetään toiveiden mukaan yhteisöllistä toimintaa, kuten maksuttomia yhteisiä ruokailuja ja kahvihetkiä.
RAHOITUS
Toimintaa tehdään yhteistyössä kaupungin työllisyyspalvelujen kanssa. Kaupunki mahdollistaa toiminnan käynnistymisen myöntämällä erityistä puskurilainaa työsuhteen alkuvaiheen palkkakulujen maksamiseksi. Toiminnan kulut katetaan saaduilla palkkatuilla, myytävistä palveluista saaduilla tuotoilla, työllistämisen kaupunkilisällä ja osallistuvan budjetoinnin tuella. Kunta on budjetoinut osallistuvaan budjetointiin. Siinä asukkaat esittävät palvelun tarpeitaan, joihin kyläyhdistykset ryhmätyöllistämisellä vastaavat. Yhdistykset saavat työllistämiseen apua tukityöllistämiseen liittyviä toimistopalveluja tarjoavalta yhdistykseltä.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET
Toiminta lisää ihmisen osallisuutta omassa elämässä, koska toiminnassa voidaan löytää omia vahvuuksia. Toiminta vahvistaa osallisuutta vaikuttamisen prosesseissa tarjoamalla myönteisiä kokemuksia ja tunnustusta lähiympäristöön vaikuttamisesta. Paikallinen yhteisö voi osallistua toiminnan suunnitteluun osallistavan budjetoinnin kautta. Toiminta tarjoaa merkityksellisiä kokemuksia ja toimintaa osana paikallista yhteisöä, sillä se tarjoaa paikallisen yhteisön sosiaalisen verkoston sekä tarpeeseen vastaavaa työtä, josta kuitenkin maksetaan vain osalle työntekijöistä palkkaa. Toiminta vahvistaa yhteisöä työpaikkojen ja lähipalvelujen kautta.
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.
Sokran arvio toimintamallista: Ryhmätyöllistämisen avulla elinvoimaa kyliin