Sosiaalinen raportti ikäerityisestä osallisuudesta
Helsingin kaupungin gerontologisen sosiaalityön osallisuuskehittämisryhmä on koonnut tietoa ikäerityisestä osallisuudesta. Ryhmässä kehitetään ymmärrystä ja toimintatapoja osallisuuden vahvistamiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.
Toimintamallin nimi
Helsingin kaupungin gerontologisen sosiaalityön osallisuuskehittämisryhmä on koonnut tietoa ikäerityisestä osallisuudesta. Ryhmässä kehitetään ymmärrystä ja toimintatapoja osallisuuden vahvistamiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.
Osallisuustyövälinettä voidaan käyttää asiakkaan kanssa keskusteltaessa asiakkaan verkostoista ja voimavaroista. Verkosto- ja voimavarakartat voidaan täyttää yhdessä asiakkaan kanssa esimerkiksi kotikäynnillä, päivätoiminnassa tai palvelukeskuksessa tai osana palvelutarpeenarviointia. Ammattilainen voi tulostaa oheisen PDF-tiedoston ja täytetyt kartat voi jättää asiakkaalle omaan käyttöön.
Vanhuspalvelulaissa eli laissa ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista säädetään, että palvelut on toteutettava niin, että ne tukevat iäkkään henkilön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä, itsenäistä suoriutumista ja osallisuutta.
Osallisuus ymmärretään omaan elämänkulkuun vaikuttamisena, osallistumisena yhteisiin asioihin ja kuulumisena yhteisöihin. Se on yhteydessä hyvinvointiin ja merkitykselliseen elämään. Osallisuuden kokemus lisää luottamusta yhteiskuntaa kohtaan.
Väestön keski-ikä nousee. Vuonna 2021 Helsingissä asui yhteensä 115982 yli 65-vuotiasta kaupunkilaista. Ennusteen mukaan kymmenen vuoden kuluttua vuonna 2033 tämän ikäisiä kaupunkilaisia on 144864. Kasvua on 25 %. Osallisuuden vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää.
Gerontologisen sosiaalityön asiakkaat ovat erityistä tukea tarvitsevia ja usein myös paljon palveluja tarvitsevia iäkkäitä henkilöitä. Työssämme olemme havainneet, että asiakkaidemme osallisuus ei välttämättä toteudu johtuen toimintakyvyn ja kognition vajeista. He tarvitsevat erityistä tukea myös osallisuuden toteutumiseen.
Helsingin kaupungin gerontologisessa sosiaalityössä on vuodesta 2018 kehitetty menetelmiä muun muassa iäkkäiden osallisuuden tukemiseksi. Kehittämisryhmässä Osallisuuden vahvistaminen ja syrjäytymisen ehkäisy on laadittu yhtenä menetelmänä osallisuustyöväline, jota on kokeiltu asiakastyössä.
Esittelemme osallisuustyötä ja osallisuutta vahvistavaa työvälinettä tässä toimintamallin kuvauksessa.
Rakenteellinen sosiaalityö tuli osaksi gerontologista sosiaalityötä uuden organisaation myötä vuonna 2018. Vuosittain toteutetaan kehittämishanke iäkkäitä koskevassa teemassa. Aiemmat aihepiirit ovat koskeneet köyhyyttä ja huono osaisuutta, digitaalisaatiota ja harmaata aluetta. Raportit ovat luettavissa oheisesta linkistä.
Jokaisessa sosiaalisessa raportissa on huomioitu iäkkäiden asiakkaiden käsitykset ja mielipiteet teemasta. Heitä on haastateltu. Haastattelujen tulokset on tiivistetty raportteihin.
Ikäerityistä osallisuutta koskevassa sosiaalisessa raportissa iäkkäiden asiakkaiden kanssa on testattu osallisuustyövälinettä.
- Asiakkaalla on rauhallinen elämäntilanne
- Aikaa käytetään 1-2 tuntia keskustellen
- Asiakkaan kognitiivinen toimintakyky on riittävä
- Työvälineeseen tutustutaan etukäteen
Tämä sosiaalisen raportoinnin hanke toi esille ikäerityisen osallisuuden ja sen tukemisen mahdollisuuksia. Osallisuustyövälinettä on muokattu ja testattu ja todettu sen olevan käyttökelpoinen. Asiakkaat itse havaitsivat heillä olevan voimavaroja ja verkostoja.