Sosiaalisten tilanteiden pelko -Työkirja avuksesi

Työkirja sisältää tietoa ja työkaluja, joiden avulla sosiaalisesta jännittämisestä ja ahdistuneisuudesta kärsivä henkilö voi saada apua jumiutuneeseen elämäntilanteeseensa. Työkirjaa voi hyödyntää yksilö- ja ryhmätyöskentelyssä. 

Toimintamallin nimi
Sosiaalisten tilanteiden pelko -Työkirja avuksesi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Työkirja sisältää tietoa ja työkaluja, joiden avulla sosiaalisesta jännittämisestä ja ahdistuneisuudesta kärsivä henkilö voi saada apua jumiutuneeseen elämäntilanteeseensa. Työkirjaa voi hyödyntää yksilö- ja ryhmätyöskentelyssä. 

Toteutuspaikka
Tampereen keskustorin Vanha kirkko
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaa
Tampere
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Aurora Juntunen

Luotu

25.03.2025

Viimeksi muokattu

15.04.2025
Toimintaympäristö

Korona-ajan jälkeen nuorten ahdistuneisuuden odotettiin tasaantuvan, mutta toisin kävi. THL:n tutkimusten mukaan ensin nuoria koetteli pandemia, sitten muut kriisit kuten Ukrainan sota, tiukat taloudelliset ajat ja esim. huoli ilmastonmuutoksesta. Koronan aikainen etäopetus, tukitoimien puute sekä harrastustoiminnan loppuminen vähensivät roimasti nuorten sosiaalisia kontakteja.  

Kun nuori ei pääse kiinni arkeen samalla tavalla kuin aiemmin, sosiaalinen ahdistus nousee helposti. Moni nyt nuori aikuinen menetti koronan vuoksi esimerkiksi vanhojen tanssit ja penkkarit, ja joutui aloittamaan opintonsa vailla ryhmäytymismahdollisuutta. Jos omaan ikäryhmäänsä ei pääse on liittymään, nykyhetkessä se näkyy yksinäisyytenä ja ulkopuolisuuden tunteena. Myöhemmin työelämässä se voi näkyä puutteellisina sosiaalisina taitoina ja tunnetaitoina.  

Sosiaalisten tilanteiden pelko -työkirja avuksesi on kehitetty Kotipesästä voimavaroja työelämään -hankkeessa, joka on Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän sekä Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiön kumppanuushanke. Hanke on ESR-osarahoitteinen ja Martinus-säätiön tukema. Hanke toimii ajalla 3/2024 - 2/2026.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmän kanssa työskentely on hankkeen ideoijalle tuttua jo ennen Kotipesä-hankkeen alkamista. Sosiaalinen ahdistuneisuus ja jännittäminen on korostunut mielenterveyden haasteista kärsivien nuorten ja nuorten aikuisten puheissa, ja korona-aika pahensi jo ennestään hankalaa tilannetta. Pandemia-ajasta koitui kuitenkin myös jotain hyvää. Kun nuori on niin ahdistunut, että esim. julkisilla liikennevälineillä kulkeminen on vaikeaa tai mahdotonta, etäryhmään osallistuminen voi ratkaista tilanteen. Etäryhmän aikana saatu, jännittäjien työkirjaan vahvasti pohjautuva psykoedukaatio ja vertaistuki voi rohkaista nuorta selättämään pahimmat haasteet vähintään niin, että lähiryhmään osallistuminen onnistuu.  

Ymmärrys sosiaalista ahdistusta kokevia nuoria kohtaan on kasvanut valtavasti hankkeen aikana kirjoitetun työkirjan myötä. Työkirjan kirjoitti kognitiivinen käyttäytymisterapeutti, jolla on vahvaa osaamista jännittäjien kanssa työskentelystä. Kotipesän jännittäjien kanssa tehtävää työtä kehitetään jatkuvasti yhdessä ohjaajien, kokemusasiantuntijoiden / vertaisohjaajien ja ryhmän läpikäyneiden nuorten kanssa.