Sote-integroitu työparimalli, Varsinais-Suomen hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Mielenterveys- ja päihdelainsäädännön uudistus on kokonaisuudessaan astunut voimaan 1.7.2023. Uudistuksessa suurin osa mielenterveyslaista ja päihdehuoltolaista kumottiin ja kumotut kohdat lisättiin sosiaalihuoltolakiin ja terveydenhuoltolakiin. Uudistuksessa selkeytettiin mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyön ja hoidon toteuttamista osana hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Samalla selkeytettiin sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä, vastuunjakoa ja vahvistettiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden yhteensovittamista sekä järjestämistä tarvittaessa yhteisesti toteutettuna palveluna.
Tämän lisäksi palvelut ja hoito tulee järjestää monimuotoisesti, varmistaen hoidon ja palveluiden jatkuvuus. Uudistuksessa kiinnitettiin erityisesti huomiota niin päihdepalveluiden (Shl 24§, Thl 27§), kuin mielenterveyspalveluiden (Shl 25§, Thl 26§) yhteensovittamiseen. Palveluissa on huomioitava vahva monialainen yhteistyö ja katkeamaton jatkumo palveluita järjestettäessä.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) perustason mielenterveys, päihde- ja riippuvuuspalvelut muodostuvat sote-keskusten terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluiden toteuttamasta mielenterveys, päihde- ja riippuvuushoidosta ja sosiaali- ja vammaispalveluiden työikäisten palveluiden mielenterveys- ja päihdepalveluiden toteuttamasta mielenterveys palveluista ja päihde- ja riippuvuustyön erityisistä palveluista. Organisaatiossa sosiaali- ja terveydenhuollon mielenterveys, päihde- ja riippuvuuspalvelut ovat hallinnollisesti erillään mutta toiminnallisesti ne pyritään sovittamaan yhteen.
Sote-integroidun työparimallin avulla ratkotaan monialaiseen työskentelyyn liittyviä pulmakohtia ja luodaan yhteisiä monialaisia toimintatapoja Varsinais-Suomen hyvinvointi alueen sosiaali- ja terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluissa.
SOTE-integroitu työparimalli on valittu yhteiseksi toimintatavaksi Varhan sosiaali- ja terveydenhuollon päihde- ja mielenterveyspalveluihin. Työparimalli on kirjattu Varhan strategiaan, toiminta - ja taloussuunnitelmaan sekä nostettu yhdeksi keskeiseksi kokonaisuudeksi tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan.
Tämän lisäksi sote- työparimallin soveltaminen myös muissa Varhan palvelukokonaisuuksissa on herättänyt kiinnostusta. Toiminnallisen sote-integraation vakiinnuttaminen perustasolla näkyykin laajasti eri palvelukokonaisuuksissa, erityisesti eri ikäryhmien palveluiden yhteensovittamisessa. Sote-työparimalli linkittyy vahvasti myös kehitteillä oleviin yhteistyöprosesseihin, näistä esimerkkinä pilottityöskentely alle 65-vuotiaiden kotihoidossa olevien mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaiden palveluiden yhteensovittamisessa.
Sote-työpari työskentelyä kehitetään monialaisesti ja monitasoisesti Varhan sosiaali- ja terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Kehittämistyötä on tehty hankkeen koordinaattoreiden toimesta monialaisesti rinnakkain sosiaalihuollon ammattilaisen ja terveydenhuollon ammattilaisen toimesta. Kehittämistyötä on monialaisesti ohjattu, ideoitu ja suunnattu yhdessä Varhan työikäistenpalveluiden johtajan ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtajan toimesta.
Monialaisen sote-integroidun työparimallin rakenteisiin juurruttamisessa yhdessä merkittävässä roolissa oli työskentelyn brändäys. Brändäyksen avulla toimintamallin kokonaisuutta pyrittiin tuomaan leikkisällä, kiinnostavalla ja muistettavalla tavalla osaksi Varhan työtapoja. Brändäyksen avulla myös pyrittiin innostamaan työntekijöitä ajattelemaan monialaista työskentelyä toisesta näkökulmasta. Sote-työparimallissa muutosagentit muuttuivat salaisen palvelun agenteiksi, jotka ovat luomassa yhteistä monialaista sankari tarinaa.
Monialaisen työskentelyn yhteiskehittämisen keskiössä on sote-agenttiverkosto, jonka avulla yhteiskehittämistä on pyritty tuomaan Varhatasoiseksi ja työntekijöitä osallistavaksi työskentelyksi. Agentteina toimivat esihenkilöiden nimeämät sosiaali- ja terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluiden ammattilaiset, jotka toimivat alueidensa monialaisen sote-työparityöskentelyn asiantuntijoina. Agenttiverkosto kokoontuu säännöllisesti jakamaan kokemuksiaan monialaisesta työskentelystä, työstämään pulmakohtia, yhteensovittamaan ohjeita ja käytännön työtapoja sekä ennen kaikkea oppimaan toisiltaan. Yhteiskehittämistä ohjaa lean- ajattelu ja monitasoinen kehittäminen.
Sote-työparityöskentelyn juurruttamisen tueksi sosiaali- ja terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluiden päälliköt ja esihenkilöt muodostavat monialaisen esihenkilöiden ryhmän. Monialaisen ryhmän tapaamissa käsitellään monialaisen johtamisen teemoja, luodaan yhteisiä sovittuja toimintatapoja tukemaan sote-työparityöskentelyä.
Kehittämisen ydintavoitteena on nostaa asiakas ja hänen elämänsä, arjen työskentelyn keskiöön. Lisäämällä asiakaslähtöisyyttä, työntekijöiden monialaista osaamista ja helpottamalla yhteistyön tekemistä sekä karsimalla tarpeettomia ja päällekkäisiä prosesseja/ työvaiheita saada aikaan säästöjä. Tämän lisäksi vahvistamme sosiaali- ja terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluissa asioivien asiakkaiden kokonaisvaltaista avunsaantia.
Toipumisorientaation viitekehyksen ja muutosvaihemallin mukaisen työskentelyn avulla asiakasymmärrys lisääntyy ja asiakkaat ohjautuvat oikea aikaisesti oikeisiin palveluihin. Selkeät yhteiset osaamisalueet, toimintatavat ja ohjeet lisäävät yhteistä kieltä sekä yhteistä ymmärrystä perustehtävästä. Työntekijöiden osaamisen kehittyminen ja työhyvinvoinnin kasvu sekä pitovoima ovat lisäksi keskeisiä tavoitteita, jotka pitkällä aikavälillä tukevat koko organisaation kestävää kehitystä.
Kohderyhmänä on mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarpeessa olevat asiakkaat, joilla on tarve sosiaali- ja terveydenhuollon suunnitelmallisille yhteensovitetuille mielenterveys- ja päihdepalveluille. Asiakassegmentoinnissa asiakkaat sijoittuvat pääsääntöisesti huolenpitoasiakkuuksiin ja yhteistyöasiakkuuksiin. Sote-työparimallin tueksi on kuvattu tunnusmerkit, jota voi käyttää arjen työn tunnistamisen tukena.
Tavoitteena on saada asiakkaalle tarpeelliset palvelut yhden oven –periaatteella. Sote-integroitu työparimalli alkaa asiakkaan tuen tarpeesta yhteisen monialaisen hoito- ja palvelutarpeen arvionnin avulla ja etenee monialaisen hoito- ja asiakassuunnitelman kautta monialaisen hoidon ja palvelun toteutukseen, seurantaan ja arviointiin. Oleellista on, että asiakkaan rinnalla kulkevat samat, tutut ammattilaiset eli sote-työpari, palvelupolun eri vaiheissa.