Toimintamalli integroi terveydenhuollon ja sosiaalihuollon päihdepalvelut. Toimintamalli koostuu sote-työparista sekä työparin työtä tukevasta tiimi- ja työryhmärakenteesta.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Sote-työpari päihdepalveluissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamalli integroi terveydenhuollon ja sosiaalihuollon päihdepalvelut. Toimintamalli koostuu sote-työparista sekä työparin työtä tukevasta tiimi- ja työryhmärakenteesta.

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Niina Jalo

Luotu

08.09.2023

Viimeksi muokattu

11.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Toimintamalli sovittaa yhteen terveydenhuollon ja sosiaalihuollon päihde- ja riippuvuuspalvelut Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varhan perustason toiminnassa. Toimintamalli koostuu sote-työparin, sosiaaliohjaajan ja sairaanhoitajan työskentelyprosessista sekä työparin työtä tukevasta tiimi- ja työryhmärakenteesta. 

Toimintamallia on kehitetty osana Varsinais-Suomen tulevaisuuden sote-keskushankkeen päihdepalvelujen kehittämistä. Päihdepalvelujen kehittämisprojektissa tavoitteena oli jalkauttaa alueella aiemmin kehitettyä monialaista työpari- ja tiimimallia. Mallia jatkokehitettiin 1.1.2023 muuttuneen päihdelainsäädännön velvoitteiden mukaisesti. 

Varhan päihde- ja riippuvuuspalvelut koostuvat sote-keskusten mielenterveys- ja päihdepalveluiden ja erikoissairaanhoidon riippuvuuspsykiatrian toteuttamasta päihde- ja riippuvuushoidosta sekä sosiaali- ja vammaispalveluiden työikäisten sosiaalipalveluiden toteuttamasta päihde- ja riippuvuustyöstä ja päihde- ja riippuvuustyön erityisistä palveluista. Vaikka päihde- ja riippuvuuspalveluiden so-te-palvelut ovat hallinnollisesti erillään, toiminnallisesti ne sovitetaan yhteen. 

Toimintamallissa päihdesairaanhoitaja ja päihde- ja riippuvuustyön erityisten palveluiden sosiaaliohjaaja muodostavat sote-työparin. Sote-työpari muodostetaan aina kun asiakkaan tilanne edellyttää sekä päihdehoidon että päihde- ja riippuvuustyön erityisten palveluiden kartoittamista. Päihdelaitoskuntoutusten ja asumispalveluiden kohdalla asiakkaalle nimetään aina sote-työpari. 

Sote-työparin jäsenet toimivat asiakaan omatyöntekijöinä ja työskentelevät tavoitteellisesti muutosvaihemallin mukaisesti asiakkaan koko toipumisprosessin ajan. Työskentely perustuu pitkäjänteiseen asiakassuhteeseen, jonka varassa muutostyöskentely mahdollistuu. Sote-työpari tarjoaa asiakkaalle Varhan palveluvalikon mukaiset päihde- ja riippuvuuspalvelut, toimii yhdyshenkilönä asiakkaan asioissa ja koordinoi monialaista yhteistyötä.  

Sote-työparin arjen tukena toimii oma työyhteisö eli päihde- ja riippuvuuspalveluiden tiimi. Tiimit muodostuvat alueen paikallisista miepä-palveluiden työntekijöistä (esim. sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, lähihoitaja, mielenterveys- ja päihdepotilaita hoitava terveyskeskuslääkäri, johtava sosiaalityöntekijä, sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja ja mahdollisesti kokemusasiantuntija). Kullakin tiimillä on nimetty yhteyshenkilö erikoissairaanhoidossa riippuvuuspsykiatrian konsultaation mahdollistamiseksi. 

Tiimit kokoontuvat etukäteen sovitulla tavalla 2-4 krt/kk. Tiimissä voidaan käsitellä niitä asiakastilanteita, joihin sote-työpari ei keskenään löydä ratkaisuja. Tiimin avulla voidaan yhteensovittaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja tuki toimivaksi kokonaisuudeksi myös äkillisissä muuttuvissa tilanteissa. Varhan alueelle muodostuu 10-15 tiimiä Varhan palveluverkon mukaisesti.

Vaativat asiakastapaukset, päihdelaitoskuntoutukset ja asumispalvelupäätökset valmistellaan alueellisessa päihdekuntoutustyöryhmässä. Varhan alueelle kootaan 5 työryhmää.  Sote-työpari valmistelee asiakasasiat työryhmäkäsittelyä varten.

Sote-työparin työskentelyä varten projektissa on koottu yhteinen sote-asiakaskartoituslomake ja ohjeistus päihdelaitoskuntoutukseen. 

Toimintaympäristö **

Varsinais-Suomen kunnissa päihdepalveluita on järjestetty hyvinvinkin eri tavoin ja ostopalveluiden osuus on ollut suuri. Palveluiden kokonaisuutta selvitettiin vuonna 2022. 

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varhan aloittaessa palveluiden kokonaisuus on ollut sekava ja aliresursoitu. Päihdelainsäädännön muutos 1.1.2023 on edellyttänyt päihde- ja riippuvuuspalveluiden sisäistä tehtävien ja rakenteiden selkeyttämistä: mikä on terveydenhuoltolain alaista päihdehoitoa, mikä sosiaalihuoltolain alaista päihdetyötä. Lakiuudistuksen yhteydessä sosiaalihuoltolakiin lisättiin uusi päihde- ja riippuvuustyön erityisten palveluiden palvelukokonaisuus. Toimintamallin kehittämiseksi selvitettiin aluksi päihdepalvelujen kokonaisuuden lähtötilanne sekä lakisääteisten tehtävien toteutuminen Varhan perustason päihdepalveluissa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamallin kohderyhmänä ovat päihde- ja riippuvuuspalveluiden asiakkaat, joilla on sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon palvelutarpeita. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallia juurrutetaan osana Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelustrategiaa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamallin käyttöönotto edellyttää päihde- ja riippuvuushoidon sairaanhoitajien ja päihde- ja riippuvuustyön erityisten palveluiden sosiaaliohjaajien ja sosiaalityöntekijöiden resursointia. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varhan päihde- ja riippuvuuspalveluissa pyritään resursoimaan ja kehittämään omaa palvelutuotantoa vuosina 2024-2028 siten että sosiaali- ja terveydenhuoltoa yhteensovittava työtapa on mahdollinen koko hyvinvointialueen perustason päihde- ja riippuvuuspalveluissa. 

Kansikuva
Prosessikuva sosiaalihuollon ja terveydenhuollon työparin työskentelystä

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Ilmiöt