Yhteinen toimintamalli kokemusasiantuntijatoimintaan ja sen koordinoimiseen SOTE- ja perhekeskuksessa. 

Kehitetty yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden, järjestöjen, seurakunnan ja muiden SOTE- sekä perhekeskustoimijoiden kanssa.

Toimintamallin nimi
SOTE- ja perhekeskuksen kokemusasiantuntijamalli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Yhteinen toimintamalli kokemusasiantuntijatoimintaan ja sen koordinoimiseen SOTE- ja perhekeskuksessa. 

Kehitetty yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden, järjestöjen, seurakunnan ja muiden SOTE- sekä perhekeskustoimijoiden kanssa.

Toteutuspaikka
Pirkanmaan SOTE- ja prhekeskus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Luotu

24.01.2023

Viimeksi muokattu

31.10.2023
Ratkaisun perusidea

Tavoite: Tuetaan SOTE- ja perhekeskuksen asiakkaiden hyvinvointia laadukkaammilla ja vaikuttavammilla palveluilla hyödyntämällä asiakkaiden kokemuksellista tietoa ja asiantuntijuutta: 1) Kehittämällä, suunnittelemalla ja arvioimalla SOTE- ja perhekeskusta yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa 2) Tarjoamalla osana SOTE- ja perhekeskuksen palveluita asiakkaalle kokemusasiantuntijoiden vertaistukea ja vertaistoimintaa 3) mahdollistamalla kokemusasiantuntijatoiminnalla itsellään asiakaan ja ammattilaisen voimaantumisen.

Tarkoitus: SOTE- ja perhekeskuksessa toimii kokemusasiantuntijoita kokemuksellisen tiedon välittäjinä. Kokemusasiantuntijatoiminta on yksi kokemukselliseen asiantuntijuuteen perustuvan toiminnan ja osallistumisen muodoista SOTE-keskuksessa.

Kokemusasiantuntija on henkilö, joka toimii SOTE- ja perhekeskuspalveluissa kehittäjänä, kouluttajana tai vertaistukijana niiden kokemusten pohjalta, joita hänellä on SOTE- ja perhekeskuksen asiakkaana tai asiakkaan läheisenä. Kokemusasiantuntijat toimivat tasavertaisesti yhdessä ammattilaisten kanssa, ammattilaisten työtä täydentävissä rooleissa. Kokemusasiantuntijat eivät tee eri ammattiryhmien tehtäviä. He tuovat kokemusperäistä tietoa ja ymmärrystä asiantuntijatiedon ja ammattiosaamisen rinnalle. Kokemusasiantuntijatoiminta on organisoitua ja tavoitteellista, sopimusten ohjaamaa ja kohdentunutta toimintaa.

Kokemusasiantuntijatoiminnan askeleet: Lähtökohta: Kokemusasiantuntijatoimintaan SOTE-keskuksessa kiinnittyy SOTE-palveluiden,  järjestöjen, seurakunnan ja kuntien työ ja sitä johdetaan yhteensovitetusti. Askeleet: 1. Asiakkaalle ja läheiselle annetaan tietoa kokemusasiakastoiminnasta 2. Asiakas tai läheinen koulutetaan ja valmennetaan kokemusasiantuntijaksi 3. Kokemusasiantuntijat ovat osa kokemusasiantuntijapankkia, jonka kautta heille tarjotaan työtehtäviä. 4. Ammattilaiset saavat tukea ja ohjeistusta kokemusasiantuntijoiden kanssa työskentelyyn. 5. Kokemusasiantuntijat ovat osana SOTE-keskuksen toimintaa: kouluttamisessa, kehittämisessä ja vertaistoiminnassa. 6. Kokemusasiantuntijat saavat vertaistuellista työnohjausta 7. Kokemusasiantuntijat saavat korvauksen toiminnastaan

Kokemusasiantuntijatoimintaa ohjaa hyvinvointialueella yhtenäiset ohjeistukset ja materiaalit sekä yhtenäiset palkkiot.

Ohessa olevassa diaesityksessä tarkemmin tietoa kokemusasiantuntijatoimintamallista.

 

Kansikuva
Kuva_kokemusasiantuntijatoimintamalli

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä