Suun terveydenhuollon digitalisaatio Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Suun terveydenhuollon potilaille mahdollistetaan digitaalisten palveluiden käyttö. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Suun terveydenhuollon digitalisaatio Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Suun terveydenhuollon potilaille mahdollistetaan digitaalisten palveluiden käyttö. 

Toteutuspaikka
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite, suun terveydenhuolto
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

15.06.2023

Viimeksi muokattu

09.01.2024
Ratkaisun perusidea **

Digitaalisten palveluiden käyttöönotto suun terveydenhuollossa. Digitalisaatio on uusi tapa toimia ja käyttäryhmäksi haluttiin valita 1-vuotiaiden lapsiperheet, joille ensimmäisen käynnin pääpainona on terveiden elämäntapojen ja suunhoidon tiedon jakaminen. Toimintamallin kehittämisen lähtökohtana mietittiin myös, että palvelu on helposti saatavilla ja lapsiperheillä on suurella todennäköisyydellä etävastaanottoon tarvittavat älypuhelimet ja vahvan tunnistautumisen tunnukset. 

Dentview-kioskin hankinnassa tavoitteena oli saada lapsille ja nuorille, sekä aikuisväestölle nykyaikaisin digitaalisin sovelluksin tärkeää suun terveydenhuollon omahoito ohjeistusta. Lapset ja nuoret ovat tottuneet käyttämään erilaisia peli- ja virtuaalisovelluksia ja tämän laitteen avulla haluttiin motivoida lasta saamaan terveystietoa laitteen avulla. Dentview-laite haluttiin henkiöstön antaman ennaltaehkäisevän informaation tueksi parantamaan väestön suun terveyttä.

Toimintaympäristö **

STM on linjannut, että Suomen terveydenhuoltojärjestelmän tulee edistää sote-palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta digitaalisten palveluiden kehittämisellä. Digitaalisten palvelujen kehittäminen on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä, jonka onnistumisen edellytyksenä ovat johdon sitoutuminen ja strategiset linjaukset. Tavoitteena on, että asiakas saa tarvitsemansa palvelun yhdenvertaisesti, sujuvasti, turvallisesti ja kustannusvaikuttavasti.

Digitaalisilla palveluilla pyritään edistämään hoitoon pääsyä. Sähköisiä palveluita kehitettäessä tulee huomioida erilaiset käyttäjäryhmät, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköisiä palvelukanavia. Palveluita tulee järjestää yhdenvertaisesti väestöryhmän erot huomioiden. Digitaalisten palveluiden kehittämisestä hyötyvät kaikki kansalaiset.

Soiten palvelustrategian tavoitteet:

  • Selkeät palvelukokonaisuudet
  • Monipuolinen palvelutuottajaverkko
  • Joustavuus, oikea-aikaisuus sekä joustavat asiointikanavat
  • Hoitopolut ja -prosessit koko alueella yhteistyössä läpi organisaation
  • Digitaalisen asioinnin lisääminen
  • Ennaltaehkäisevät toimet ja jalkautuvat palvelut
  • Rohkeus, muutoshalukkuus, sitoutuminen ja yhteistyö
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Digitaalisten palveluiden käyttäjiä voivat olla kaikki Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaat, joilla on vahvan tunnistaumisen mahdollisuudet käytettävissä. 

Asiakkaita osallistetaan jakamalla tietoa uudesta palvelukanavasta ja opastamalla niiden käytössä. Osallistamiseen käytetään mediatiedotetta, sekä sosiaalista mediaa ja annetaan asiakkaalle mahdollisuus käyttää digitaalisia palveluita.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Dentview laitteen käyttöön henkilöstö opastaa vastaanottokäynnin jälkeen. Virtuaalikioskista maksetaan laitevuokraa ja saadaan säännöllisesti käyttöraportteja asiakasryhmittäin. 

Etävastaanotto toiminnan aloittamisen käytäntöön ottamisessa teimme yhteistyötä organisaation sisällä muun muassa digitiimin ja potilastietojärjestemän sovellustuen kanssa. Etävastaanotto toiminta on Lifecare potilastietojärjestelmän ominaisuuksia, joten tämä vaati henkiöstöltä koultusta. Alkuvaiheessa koulutettiin muutama hoitaja, jotka ovat keskittyneet etävastaanotto toiminnan kehittämiseen ja käyttöön ottoon. Asiakaspalautteille avattiin etävastaanotto toiminnan yhteyteen asiakaspalalutelinkki, mistä saamme asiakkaiden kokemuksia etävastaanottotoiminnasta. Toimintaa kehitetään asiakaspalautteidenkin perusteella. Etävastaanotosta on tullut jo vakiintunut toimintatapa. Käyttöaste on ollut korkeaa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Dentview laitteisiin on saatu yhteistyössä laitteen toimittajan kanssa lisää parempia ominaisuuksia. Kehitysideoina on lähetty ruotsin kielen oikeellisuuden tarkistaminen, sekä oikomispotilaiden omahoidon osion päivittäminen. Laitteen toiminnot on päivitetty ja ammattihenkilöstöä on laitevalmistaja kuunnellut. Yhteistyö Dentview-laitetoimittajaan ollut säännöllistä. 

Etävastaanotto toiminta yksi vuotiaille on vakiintunutta ja tämä on vapauttanut hoitohuonetilaa. Asiakkaat ovat kokeneet, että heitä on huomioitu kiireisessä perheen arjessa. Kaikki perheet eivät kuitenkaan halua etävastaanottoa, vaan tulevat mielellään vastaanottokäynnille. Vastaanottokäyntejä on järjestetty asiakkaiden toiveista, tärkeimpänä asiana olemme kokeneet, että perhe saa suun terveyttä edistävän käynnin ja on tasavertaisessa asemassa palvelun suhteen.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Etävastaanottotoiminta vaatii hyvän yhteistyön it-yksikön ja digitaalisia palveluita tuottavan tiimin kanssa. Myös tietoturva-asiat on huomioitava. Etävastaanottoa suunniteltaessa kohderyhmäksi kannattaa miettiä ikäryhmää, joille digitaalisten palveluiden käyttö on arkipäivää ja asiakasryhmän asiasisältö on etävastaanottoon sopiva. Etävastaanotolle kannattaa rakentaa selkeä ja yhtenäinen käytössä oleva sisältö ja määritellä vastaanotto aika. Etävastaanottojen välille tulee varata siirtymäaikaa potilaiden välillä, millä varmistetaan rauhallinen ja asiakaslähtöinen kokemus etävastaanottoa käyttävälle asiakkaalle. Etävastaanotto on toiminut teknisesti hyvin, mutta haasteena on saattanut olla, että etävastaanoton asiakkaalla on ollut heikko nettiyhtys. Mikäli yhteysongelmia on ollut etävastaanottolinkin kautta on tilanne hoidettu normaalilla puhelinkeskustelulla.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä