Alvi ry pyysi Kukunorin Propellipäitä fasilitoimaan heidän kahvilatoimintansa mallintamista siitä näkökulmasta, miten se edistää mielen hyvinvointia. Malli tuotettiin yhteiskehittämispajassa, jonka jälkeen graafikko työsti visualisoidun kokemustiedon kuvaksi.

Toimintamallin nimi
Toiminnan mallintaminen kokeilumielellä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Alvi ry pyysi Kukunorin Propellipäitä fasilitoimaan heidän kahvilatoimintansa mallintamista siitä näkökulmasta, miten se edistää mielen hyvinvointia. Malli tuotettiin yhteiskehittämispajassa, jonka jälkeen graafikko työsti visualisoidun kokemustiedon kuvaksi.

Toteutuspaikka
Propellipäät / Kukunori ry
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Vantaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Milla Mäkinen

Luotu

18.09.2020

Viimeksi muokattu

25.11.2020
Ratkaisun perusidea

Toimintamalli on esimerkki yhteiskehitetystä visualisoinnista, jonka avulla voi avata oman työnsä mallia ja merkitystä myös sellaisille henkilöille, joilla ei ole aikaisempaa tietoa tai kosketuspintaa kyseiseen aiheeseen. Lopullisen visualisoinnin tuotti yhdessä kerättyjen elementtien pohjalta graafinen suunnittelija Elina Partanen.

Oheisen ohjeen avulla voit pitää oman toimintamallisi mallintamispajan.

Toimintaympäristö

Kukunorin Propellipäät-tiimi edistää kokeilukulttuuria erityisesti mielenterveystoipumisen ja päihdekuntoutumisen ja niiden ennaltaehkäisyyn liittyvien kysymysten parissa toimivissa organisaatioissa. Mielenterveys on jokaista suomalaista koskettava asia, jonka tulevaisuus ei näytä valoisalta. Arvioiden mukaan mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat 11 miljardia euroa vuodessa. Ongelma koskettaa jollain tasolla kaikkia Suomessa asuvia, sillä joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä. Mieli ry:n keräämien tietojen mukaan 2000-luvulla mielenterveyspalveluihin on panostettu vähemmän kuin muuhun terveydenhuoltoon. Mielenterveyden riskitekijät kasautuvat.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Mallin suoria asiakkaita olivat järjestötoimijat. He olivat aktiivisina mukana yhteiskehittämispajassa, jossa mallin sisällöt tuotettiin.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin kuvaus tuotettiin julisteen muotoon, joka voidaan asettaa toimitilan seinälle. Näin kuvan avulla voidaan kertoa toiminnasta kenelle tahansa kävijälle. Toisaalta seinällä oleva juliste myös muistuttaa yhteisesti tuotetusta tiedosta.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Valmistele yhteiskehittämispajat huolella ja ota mukaan apufasilitaattori, mikäli mahdollista. Ota myös tiimiisi visualisoimisen ammattilainen, joka voi tuottaa yhteiskehitetyn prototyypin visualisoinnista levitettävään muotoon. Tärkeää on huolehtia, että paikalla on sekä toiminnan osallistujia että toiminnan järjestäjiä, jotta molemmat näkökulmat saadaan malliin mukaan. Älä tee siis kompromisseja tämän suhteen!

Kansikuva
Kuvassa yhteiskehittämispajan lopputuotokset

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä