Vammaisten lasten ja nuorten kiireellisen lyhytaikaisen huolenpidon prosessin ja mielenterveyden arvio- polun kehittäminen, Helsinki (RRP, P4, I1A)
Alle 18-vuotiaiden erityisen vaativien palvelujen ja palveluketjun jatkokehittäminen.
Alaikäisten vaativan moniammatillisen tuen yksikön kehittäminen, Vammaispalvelujen Lastentalon konseptointi.
Toimintamallin nimi
Alle 18-vuotiaiden erityisen vaativien palvelujen ja palveluketjun jatkokehittäminen.
Alaikäisten vaativan moniammatillisen tuen yksikön kehittäminen, Vammaispalvelujen Lastentalon konseptointi.
Toimintamalli: Helsingin vammaispalvelulla on omana toimintana vaativan moniammatillisen tuen yksikkö alaikäisille ja aikuisasiakkaille ja Helsingin vammaispalvelulla on prosessi kuvattuna osana hoidon porrastusta
- Soteintegraation vahvistaminen rakenteiden välillä ja sujuvien hoito- ja palvelupolkujen toteutuminen. Vammaispalveluilla on yhdyspinnat niin peruspalveluihin kuin erikoissairaanhoitoon.
- Vaativan tuen yksiköt, joissa voidaan toteuttaa vaativan moniammatillisen tuen palveluja osana mielenterveyden arviointia ja tukea
- Liikkuvien palvelujen kehittäminen
- Tunnistetut asiakkuussegmentit palvelujen paremmalle profiloimiselle
- Keskitetty asiakasohjaus ja palvelulähetekäytännöt
- Tiedolla johtaminen: tilastot, asiakaspolut, yhteisten asiakkuuksien koordinointi
Erityisen vaativien palvelujen toiminnan ja kehitysvammapsykiatrian palvelujen jatkokehittäminen ja toimeenpano vuosina 2023–2025. Sote- uudistuksen mukaisesti erityishuoltopiirit purkautuivat, jonka seurauksena aikaisemmin ostopalveluna toteutettu erityisen vaativan tuen sekä kehitysvammapsykiatrian lakisääteinen palvelu siirtyi omaksi toiminnaksi. Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla on velvoite järjestää tämä palvelu yhteistyössä HUS:n kanssa.
- Alaikäisten kiireellisen lyhytaikaisen huolenpidon nykytilan kuvaaminen Vammaispalvelujen sisällä
- Läheisten haastattelu
- Asiakkaiden havainnointi
- Ammattilaisten haastattelut
- Muistutukset ja kantelut
- Hukan ja häiriökysynnän tunnistaminen
- Tiedolla johtamisen ja -ohjaamisen nykytilan haasteiden kuvaaminen
- Palveluaukkojen tunnistaminen
- Rajapintojen haasteiden tunnistaminen
2. Alaikäisten Kiireellisen lyhytaikaisen huolenpidon palvelujen kehittäminen
- Asiakkuuksien segmentointi ja palvelujen profilointi
- Asiakasymmärrykseen perustuvien henkilöstön ja päälliköiden työpajat
3. Asiakaskokemuskyselyt
- Syksy 2024 läheiskysely Helsingin omiin sekä ostettuihin palveluihin., jossa asiakkaan läheiset arvioivat palvelujen vastaavuutta tarpeisiin, palvelun laatua ja ammattilaisten kanssa tehtävään yhteistyöhön.
- Syksy 2025 asiakaskokemuskyselyn kehittäminen (myös alaikäiset)
- Läheiskyselyjen tulokset
- Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan yleisen asiakastyytyväisyyskyselyn tulosten peilaus omista palveluista saatuihin vastauksiin.
4. Vammaispalvelujen tuotantotapa-analyysin (2023) tuottaman asiakasymmärryksen hyödyntäminen osana kehittämistyötä. Huomioi myös järjestämisvastuun, monituottajamallin ja kustannusten peilaamisen
Helsingillä on omana tuotantona kiireellisiin ja akuutteihin palvelutarpeisiin tilapaishoidon yksikköjä, joissa voidaan järjestää myös vaativan moniammatillisen tuen palveluja sekä yli että alle 18-vuotiaille. Sen lisäksi on kehitetty liikkuvia kotiin vietäviä palveluja, jolloin asiakkaan ei tarvitse välttämättä siirtyä.
Asiakasohjaus on keskitetty, asiakasmääriä pystytään seuraamaan ja tilastoimaan aiempaa kohdennetummin, jolloin voidaan myös tilastoida ja seurata asiakasmääriä sekä toteutuneita asiakaspolkuja.
Pidemmän aikavälin vaikuttavuutta voidaan arvioida mm. kotiin vietävien palvelujen määrän muutoksina, ennaltaehkäisevien kehitysvammaisten ja vammaisten lasten ja nuorten perheiden peruspalvelujen ja vammaispalvelujen yhteensovittamisena (yhteisasiakkaat), henkilöstön osaamisen sekä asiakkaiden ja omaisten tyytyväisyyden mittaamisen kautta.
Kansikuva
