Vapaaehtoistoiminta ryhmäkodissa
Aktiivisuutta kehitysvammaisten arkeen -hankkeessa luotiin ohje, jonka avulla voidaan aloittaa ja kehittää vapaaehtoistoimintaa kehitysvammaisten ihmisten ryhmäkodissa.
Toimintamallin nimi
Aktiivisuutta kehitysvammaisten arkeen -hankkeessa luotiin ohje, jonka avulla voidaan aloittaa ja kehittää vapaaehtoistoimintaa kehitysvammaisten ihmisten ryhmäkodissa.
Toimintamallissa on neljä eri sivua. Ensimmäinen sivu on ohjesivu ryhmäkodille, jossa on tarkoitus aloittaa tai kehittää vapaaehtoistoimintaa. Toinen sivu on vapaaehtoiselle. Sivulla hän saa ideoita tutustumiseen ja yhteiseen tekemiseen puhumattoman kehitysvammaisen ihmisen kanssa. Kolmas sivu on tarkoitettu yrityksille, jotka haluaisivat tehdä hyväntekeväisyyttä ryhmäkodissa esim. työhyvinvointipäivänä. Neljäs sivu on kaikille yhteinen, siellä on vapaaehtoistoiminnan sopimuspohja, salassapitositoumuslomake ja tietojen luovuttamisen suostumuslomake.
Ryhmäkoti on monen kehitysvammaisen ihmisen koti. Koti on yhtäaikaa kehitysvammaisen ihmisen syvintä itsemääräämisaluetta, mutta samalla se on palvelutoiminnan yksikkö, jossa toimintaa ohjataan monesta eri suunnasta: kodissa on säädöksiä, suunnitelmia, mitoituksia, raportointeja ja budjetteja – tarvittaessa jopa rajoituksia henkilön itsemääräämisoikeuteen.
Syvästi kehitysvammaiset ihmiset jäävät usein ilman minkäänlaisia vapaa-ajan aktiviteetteja, koska he eivät pysty itse sellaista ehdottamaan tai pyytämään esimerkiksi henkilökohtaista avustajaa siihen. Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää, että vammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa. Tämä voi aiheuttaa sen, että syvästi kehitysvammaisen ihmisen arki voi olla kaavamaista ja ihmissuhteet kapeita - toiminta ja ihmiset liittyvät hoivaan ja huolenpitoon. Tällaiset ihmiset voivat hyötyä paljon hyvin järjestetystä ja henkilöä aktivoivasta vapaaehtoistoiminnasta.
- Kehitysvammaisten ihmisten ryhmäkodit: alkukysely vapaaehtoistoiminnasta ryhmäkodissa, selvitettiin uhat ja mahdollisuudet. Yksikköpalaverit, avoimet ovet- tilaisuuksien järjestäminen, tehtiin vapaaehtoistoimintaa ja ryhmäkotiasumista tutuksi.
- Kehitysvammaiset ihmiset: Henkilökohtaiset kontaktit tai keskustelu ao. henkilöiden lähi-ihmisten kanssa, selvitettiin kiinnostusta osallistua vapaaehtoistoimintaan.
- Asiakkusohjaajat, selvitettiin vapaaehtoistoiminnan tietosuojaa ja vapaaehtoistoimintaan tarvittavaa suostumusta.