Varha-valmennus sote-prosessien kehittämiseen
Varha-valmennuksessa kehitetään sote-palveluprosesseja systemaattisen läpimurtomenetelmän avulla. Menetelmä hyödyntää Lean-ajattelua, systemaattisen kehittämisen menetelmiä, asiakaskeskeisyyttä ja vertaisoppimista.
Toimintamallin nimi
Varha-valmennuksessa kehitetään sote-palveluprosesseja systemaattisen läpimurtomenetelmän avulla. Menetelmä hyödyntää Lean-ajattelua, systemaattisen kehittämisen menetelmiä, asiakaskeskeisyyttä ja vertaisoppimista.
Varha-valmennuksessa käytettiin läpimurtotyöskentelyn menetelmää, joka perustuu Yhdysvalloissa kehitettyyn näyttöön perustuvaan "Breakthrough series collaborative" - menetelmään. Suomeen menetelmä on tullut 2010-luvulla ja sitä on käytetty useissa kansallisissa sote-palvelujen ja hoidon saatavuuden kehittämisen hankkeissa.
Valmennuksessa kootaan tietyn asiakasprosessin ympärille kehittämistiimi, joka työskentelee koko valmennuksen ajan yhdessä. Tiimiin kuuluu myös asiakasjäsen. Valmennus koostuu neljästä työpajasta, jotka järjestetään noin 3 kk välein. Työpajojen välillä tiimi edistää kehittämistyötä kokoontumalla vähintään 2 viikon välein yhteen ja tarkastelemalla tilannetta ja muutoksia.
Asiakasprosessin kehittäminen toteutetaan tutkimalla nykyistä prosessia ja tekemällä siihen pieniä muutoksia. Arvioimalla tehtyjä muutoksia kehitetään toimintaa edelleen ja sen vaikutuksia mitataan. Kun muutos vastaa sille asetettuun tavoitteeseen, se vakioidaan toimintaan. Kehittämisen olennainen osa on prosessin omistaja, jonka tuella muutos toteutetaan.
Varha-valmennuksessa käytettävää läpimurtotyöskentelyn menetelmää voi käyttää missä tahansa asiakasprosessissa kun halutaan kehittää prosessia asiakaslähtöisesti ja kestävästi.
Varha-valmennuksen kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret joilla on tunnistettuja tai tunnistamattomia mielenterveys- tai päihdeongelmia, tai ovat korkeassa riskissä sairastua niihin. Lisäksi valmennukseen oli mahdollista osallistua aikuisten sote-palvelujen prosesseja kehittäviä tiimejä, jos tilaa jäi. Jokaiseen kehittämistiimiin rekrytoitiin asiakasosallistuja, joka oli kehittämistiimin jäsen koko valmennuksen ajan.
Varha-valmennus vaatii valmennusosaamista ja mahdollisuuden työpajojen järjestämiseen.
Valmennuksessa on hyvä olla samaan aikaan useita kehittämistiimejä, sillä tiimit vertaiskehittävät myös yhdessä.
Valmennuksen toteuttamiseen tarvitaan:
- Jokaista kehittämistiimiä kohden 2 läpimurtotyöskentelyn valmentajaa. Toinen valmentajista voi olla ns. apuvalmentaja, joka toimii apuna tai joka on oppimassa menetelmää.
- Useita kehittämistiimejä, jotka koostuvat kehitettävän asiakasprosessin parissa työskentelevistä ammattilaisista. Kehittämistiimin koko on max. 8 henkilöä. Yksi tiimin jäsenistä on asiakasjäsen.
- Kullekin kehitettävälle asiakasprosessille "omistaja", joka vastaa kyseisen asiakasprosessin palvelutuotannosta. Prosessin omistajan ei tarvitse olla tiimin jäsen, mutta hänen tulee olla tietoinen kehittämistyöstä ja tehdä päätöksiä muutoksen toteuttamiseksi.
- Tilat, joissa valmennus toteutetaan. Tiloissa on hyvä olla yksi iso tila, johon kaikki tiimit mahtuvat samanaikaisesti sekä ryhmätiloja, joissa ryhmät voivat työskennellä häiriöttä.
Varha-valmennuksessa kehitettiin onnistuneesti neljää asiakasprosessia hyvinvointialueella. Kaikki tiimit pääsivät kiitettävästi eteenpäin ja kuvasivat kehittämistyönsä Innokylään.
Rikoksilla oireilevan nuoren (12-17 v.) palvelupolku | Innokylä
Seksuaaliterveyden tukeminen osana asiakkaan kokonaisvaltaista hyvinvointia | Innokylä
Työikäisten ylipainon kokonaisvaltainen hoito Varhassa | Innokylä