Vertaistervarit-ryhmissä osallistujat saavat vertaistukea, tutkittua ja kokemustietoa sekä motivaatiota elintapamuutoksen tekemiseen ja ylläpitämiseen. Ryhmiä ohjaavat koulututut vapaaehtoiset Vertaistervarit-ohjaajat.

Toimintamallin nimi
Vertaistervarit - vertaistukea elintapamuutokseen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Vertaistervarit-ryhmissä osallistujat saavat vertaistukea, tutkittua ja kokemustietoa sekä motivaatiota elintapamuutoksen tekemiseen ja ylläpitämiseen. Ryhmiä ohjaavat koulututut vapaaehtoiset Vertaistervarit-ohjaajat.

Toteutuspaikka
Psoriasisliitto koordinoi Vertaistervarit-hanketta v.2020-2024 yhteistyössä muiden järjestöjen, kuntien ja Pohjois-Pohjanmaan liiton kanssa.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Pohjois-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Anne Savuoja

Luotu

26.10.2022

Viimeksi muokattu

01.11.2024
Ratkaisun perusidea

Vertaistervarit-ohjaajan opas on apuväline vertaisohjaajille ja yhteistyötahoille elintapateemaisten vertaisryhmien eli Vertaistervarit-ryhmien käynnistämiseksi sekä yksittäistä ryhmäkertaa mukailevien Vertaistervarit-hyvinvointitapahtumien järjestämiseksi. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Vertaistervarit-hankkeessa v. 2020-2023 olemme kehittäneet vertaisryhmätoimintaa elintapamuutoksen tueksi. Olemme luoneet, testanneet ja kehittäneet ryhmämallia ja valmiita materiaaleja sekä kouluttaneet vapaaehtoisia Vertaistervarit-ohjaajia. Olemme seurantakyselyiden kautta tutkineet Vertaistervarit-ryhmien vaikutusta ryhmiin osallistuneiden terveyteen ja hyvinvointiin. Vertaistervarit-ohjaajan opas kokoaa tämän kaiken yhteen.

Opas tarjoaa materiaaleja organisaatioille jo olemassa olevassa toiminnassa hyödynnettäväksi tai kokonaan uuden vertaisryhmätoiminnan käynnistämiseksi. Vertaistervarit-ryhmät ja -ohjaajakoulutukset ovat tavoittaneet hyvin uusia ihmisiä sekä yhdistysten jäseniä, jotka eivät ole osallistuneet aiemmin yhdistyksen järjestämään toimintaan. Toiminnan voi käynnistää olemassa olevin resurssein tai panostamalla laajemmin muun muassa kouluttamalla omia Vertaistervarit-ohjaajia järjestämällä Vertaistervarit-ohjaajakoulutuksia.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Vertaistervarit-ohjaajan opas toimii työkaluna koulutetuille Vertaistervarit-ohjaajille ja tukee heidän valmiuksiaan perustaa ja ohjata Vertaistervarit-ryhmiä myös hankkeen päättymisen jälkeen. Oppaan avulla kehittämämme toimintamallit ovat eri organisaatioiden helposti löydettävissä ja hyödynnettävissä.

Vertaistervarit-ohjaajat ovat kokeneet oppaan tarpeelliseksi, helppokäyttöiseksi ja hyödylliseksi. Ohjaaminen on helppoa valmiiden, vertaiskeskustelua herättävien materiaalien avulla. Opas on tuonut uusia ideoita ja tarjonnut linkkejä, joista ohjaajat ovat saaneet lisätietoa elintapamuutoksesta ja elintapateemoista.

Usea organisaatio on hyödyntänyt oppaan materiaaleja omassa toiminnassaan. Lisäksi uudet yhteistyötahot ovat olleet kiinnostuneita ottamaan Vertaistervarit-ohjaajakoulutus- ja ryhmämallin käyttöön. Heitä varten olemme järjestäneet joko erillisen kouluttajien perehdyttämisen tai pyytäneet mukaan Vertaistervarit-ohjaajakoulutuksen järjestämiseen.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Vertaistervarit-ohjaajan opas on tarkoitettu niin elintapateemaista vertaistoimintaa ohjaaville vapaaehtoisille kuin vapaaehtois- ja vertaisryhmätoimintaa järjestäville ammattilaisille. Opas on selkeä ja sieltä on helppo poimia tarvittu tieto tai valmis materiaali tarvitsematta lukea koko opasta läpi. Valmiit esimerkkimallit niin lähi- kuin etäryhmien toteuttamiseksi ovat helposti sovellettavissa eri kohderyhmien ja toimintaympäristöjen tarpeisiin. Oppaan materiaaleja on hyödynnetty ympäri Suomen eri yhdistyksissä sekä eri organisaatioiden välisenä yhteistyönä järjestetyissä Vertaistervarit-ryhmissä ja -tapahtumissa.