Yhteiskunnan eri sektoreilla toimivien toimijoiden yhteistyön kehittämisen alusta. Tasavertaisuuteen perustuva asioiden valmistelun työkalu parempien päätösten tekemiseksi. Tunnistetaan/etsitään ratkaisuja tiettyyn toimintaympäristöön vaikuttaviin ilmiöihin ja haasteisiin.

Toimintamallin nimi
Virtuaalinen kumppanuuspöytä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Yhteiskunnan eri sektoreilla toimivien toimijoiden yhteistyön kehittämisen alusta. Tasavertaisuuteen perustuva asioiden valmistelun työkalu parempien päätösten tekemiseksi. Tunnistetaan/etsitään ratkaisuja tiettyyn toimintaympäristöön vaikuttaviin ilmiöihin ja haasteisiin.

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

04.11.2021

Viimeksi muokattu

07.12.2021
Ratkaisun perusidea

Kumppanuuspöytä on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintamalli - osallisuuden keinoin. Työskentelyn keskeinen periaate on osallistujien yhdenvertaisuus. Kumppanuuspöytä on poliittisesti sitoutumaton, sillä ei ole itsenäistä päätösvaltaa. Järjestöyhdyshenkilö vastaa kumppanuuspöydässä käsiteltyjen asioiden viemisestä päätösvaltaiselle taholle.

Toimintaympäristö

Virtuaalinen kumppanuuspöytä on osa Etelä-Pohjanmaan sote-rakenneuudistus-hanketta, jolla vahvistetaan kuntalaisten hyvinvointia ja terveyden edistämistä osallisuuden keinoin. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Yhteiset tapaamiset ja keskustelut lisäsivät yhteistä ymmärrystä hyvinvoinnista ja terveyden edistämisestä kaikilla tasoilla. Osallistujia osallistettiin pienryhmäkeskustelun ja mentimeter – kyselyn avulla. Kysely pohjautui järjestöystävällisen kunnan kriteereihin, jossa osallistujat pääsivät arvioimaan oman kuntansa järjestöystävällisyyttä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kehittämishankkeiden päätyttyä kunnat toimivat kumppanuuspöytien koollekutsujina yhdessä kuntien järjestöyhdyshenkilöiden ja Leader-toimijoiden kanssa. Kumppanuuspöydistä julkaistaan avoin kutsu kunnan verkkosivuilla ja kunnan tapahtumakalenterissa. Kohdennetusti kutsutaan sähköpostilla kunnan virkamiehet ja luottamushenkilöt. Järjestötalon, Leader-toimijoiden ja kuntien järjestöyhdyshenkilöiden kautta kutsutaan paikallisia ja alueellisia järjestöjä mukaan kumppanuuspöytiin. Lisäksi paikallislehtiin tehdään puffijuttuja ja paikalle kutsutaan toimittaja.

Muistion kirjaa Leader-toimijat ja se lähetetetään osallistujille, lisäksi se julkaistaan kunnan nettisivuilla sekä kylille.net sivuilla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Jokaisessa Etelä-Pohjanmaan 18 kunnassa on nimetty järjestöyhdyshenkilö/-henkilöt, jotka koordinoivat kuntansa järjestöyhteistyötä. Leader-toimijoiden mukaan saaminen avasi väyliä alueen kaikkien järjestöjen osallistamiselle. Yhteistoiminta kaikkien järjestöjen kanssa on lisääntynyt. Virtuaalisuus mahdollisti myös maakunnallisten järjestöjen aktiivisen osallistumisen. Kumppanuuspöydissä syntyi hyvää vuoropuhelua. Kumppanuuspöydistä nousi tarve kuvata kuntien ja järjestöjen yhteistyötä ja toimintaperiaatteita, josta kirjoitettiin kuntajärjestöyhteistyön käsikirja. Käsikirjan tarkoituksena on, että yhteistyön tavat ovat yhtenäisemmät kunnasta riippumatta.  

Vinkit toimintamallin soveltajille

Virtuaalisten kumppanuuspöytien järjestäminen edellyttää digiosaamista ja osallistamisen työkalujen käytön hallintaa (mentimeter ja teams pienryhmäjako), lisäksi innostavaa ja kannustavaa keskustelun fasilitointia. Virtuaalinen kumppanuuspöytä-toimintamalli on sovellettavissa laaja-alaisesti kunnan palvelujen kehittämistoiminnassa. 

Kansikuva
Virtuaalinen kumppanuuspöytä

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä