AIMO Aikuisen kehitysvammaepäily: työ- ja toimintakyvyn arvioiminen
OYS Konstiin kehitysvammaepäilyn vuoksi ohjattujen aikuisten jonon purkaminen ja heidän tilanteensa arviointi.
Tavoitteena
- ehkäistä hoitojonojen syntymistä
- parantaa eri alojen yhteistyötä
- tukea varhaisempaa diagnosointia
Toimintamallin nimi
OYS Konstiin kehitysvammaepäilyn vuoksi ohjattujen aikuisten jonon purkaminen ja heidän tilanteensa arviointi.
Tavoitteena
- ehkäistä hoitojonojen syntymistä
- parantaa eri alojen yhteistyötä
- tukea varhaisempaa diagnosointia
Kehitysvammaselvittelyjen aikuisasiakkaille räätälöidyssä Aikku-mallissa aikuisten kehitysvammaselvittelyt tehdään aiempaa huomattavasti vähäisemmällä, mutta riittävällä resurssilla. Kaikkien toimijoiden lääkärin, psykologin ja sosiaalialan työntekijän toiminta on suunniteltu ja kuvattu. Siten ei tehdä päällekkäistä työtä, mutta riittävät tiedot saadaan koottua ja selvittelyt saadaan tehtyä nopeasti ja luotettavasti.
Yhteisasiakkuusmallissa kehitysvammaselvittelyt tapahtuvat OYS Konsti kehitysvammahuollon konsultaatiotuella siellä, missä henkilö on jo asiakkaana. Yhteisasiakkuusmallissa käydään kehitysvammaepäilyt läpi ennalta sovituissa konsultaatiossa OYS Konstin kanssa. Tällä vältetään asiakkaan hoidon siirtelyä yksiköstä toiseen ja nopeuttetaan kehitysvammaselvittelyjä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on yksi Suomen 21:sta hyvinvointialueesta, joka on aloittanut toimintansa 1.1.2023. Pohde on yksi Suomen laajimmista hyvinvointialueista. Se vasta noin 416 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta Pohjois-Pohjanmaalla. Työntekijöitä Pohteella on lähes 18 000. Pohteen toiminta-alue on maantieteellisesti laaja ja alueeseen kuuluu 30 kuntaa.
Pohteen tavoitteena on väestön hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden parantuminen sekä palvelutarpeiden väheneminen. Yhdenvertaisuus, osallisuus, vastuullisuus ja vaikuttavuus ovat johtotähtiä. Toimintojen kehittämisen avulla alueen asiakkaat saavat yhteen sovitettuja, monialaisella yhteistyöllä toteutettuja ja sujuvammin toimivia sosiaali- ja terveyspalveluja.
OYS Kehitysvammahuolto Konsti vastaa kehitysvammaisten henkilöiden vaativista erityispalveluista Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. OYS Konstissa tutkitaan myös niitä henkilöitä, joilla vasta epäillään kehitysvammaa. Aikuiset, joilla epäillään kehitysvammaa, ohjautuvat Konstiin yleensä lääkärin tekemään lähetteen kautta.
Kohderyhmä on 18–35-vuotiaat, joilla epäillään kehitysvammaa. Asiakasryhmä on moninainen, mutta sitä yhdistää jo peruskoulussa näkyneet vaikeudet oppimisessa sekä vaikeudet avoimille työmarkkinoille kiinnittymisessä.
Koska kohderyhmästä löytyy vain vähän tietoa, kerättiin asiakasymmärryksen kasvattamiseksi tietoa muun muassa siitä, mistä lähetteet oli tehty, mitä muita diagnooseja asiakkaille oli asetettu, missä palveluissa he olivat ja olivat olleet asiakkaina, millaisia tukitoimia he olivat saaneet ennen opinnoissaan ja millaisia arjen vaikeuksia heillä oli.
Hankkeessa oli mukana kehittäjäasiakas, joka toi aktiivisesti suunnitelmiin oman näkökulmansa. Kehittäjäasiakas osallistui myös Sujuvat palvelut -läpimurtovalmennuksiin, hankeen blogikirjoituksen tekemiseen ja antoi kommenttinsa hankkeessa tehdyssä koulutuksessa käsiteltyihin asioihin. Hankeen kehitysvammaselvittelyihin alkuvuosina osallistuneista kyseltiin jälkikäteen palautetta heidän kokemuksistaan.
Toimintamallit voidaan toteuttaa jo olemassa olevilla resursseilla. Malleista on tehty yksityiskohtaiset ohjeet ja prosessikuvaukset, jotka on käyty läpi malleja käyttävien työntekijöiden kanssa. Päätökset mallien käyttöönotosta on tehty ja niiden toimivuutta seurataan jatkossa.
OYS Konsti kehitysvammahuollon kaikkien aikuisasiakkaiden jono kehitysvammaselvittelyihin on vähentynyt sadasta asiakkaasta 27 asiakkaaseen. Aimo-hankkeessa tutkittujen asiakkaiden keskimääräinen odotusaika kehitysvammaselvittelyihin on lyhentynyt 29 kuukaudesta 8 kuukauteen.