Alueella tehty kartoitus alihankintamallin toteuttamisen nykytilasta sekä kartoitettu mahdollisuutta ottaa alihankintamallia laajempaan käyttöön vammaisten henkilöiden työllistymisen tueksi. 

Toimintamallin nimi
Alihankintamalli/Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Alueella tehty kartoitus alihankintamallin toteuttamisen nykytilasta sekä kartoitettu mahdollisuutta ottaa alihankintamallia laajempaan käyttöön vammaisten henkilöiden työllistymisen tueksi. 

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan maakunta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

28.05.2021

Viimeksi muokattu

31.10.2022
Ratkaisun perusidea

Perinteisen alihankintamallin muuttaminen ryhmätyösopimukseksi. Toimintakeskuksessa tehtävä perinteinen alihankintatyö muutettaisiin työsuhteiseksi siten, että yritys tilaa työn (toimintakeskukselta) ja työ suoritetaan palkkasuhteisena. Tuki ja ohjaus työhön tulee toimintakeskukselta, johon asiakkailla on työsuhde. Mikäli työkyky mahdollistaa siirtymisen avoimille työmarkkinoille, olisi jatkoksi nivottavissa laatukriteereihin perustuva tuetun työllistymisen työhönvalmennus.

Mallia ei ole pilotoitu. 

 

 

Toimintaympäristö

Etelä-Pohjanmaan maakuntaan kuuluu 18 kuntaa. Maakunnassa on järjestetty sosiaalipalveluita viiden kuntayhtymän ja neljän kunnan toimesta (ks. kuva). Toimintaa on järjestetty paikkakuntakohtaisesti eri tavoin. Vammaisten henkilöiden työllistymistä tukevaa toimintaa järjestetään sosiaalihuoltolain 27 d – e §:n mukaan. Lisäksi kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaisesti  järjestetään työtoimintaa, työhönvalmennusta ja muuta toimintaa.

Jaana Paanetojan selvityksessä (Vammaisten työllistymistä tukevan toiminnan ja työtoiminnan uudistaminen) esitetään, että sosiaalihuollon palvelupolun vahvistaminen on vammaisille henkilöille tarkoitetun työllistymistä tukevan toiminnan ja työtoiminnan uudistamisen päätavoite. Tavoitteena on turvata nykyistä paremmin vammaisen henkilön asema ja oikeudet työllistymiseen liittyvissä palveluissa. Työtoiminta (ns. avotyötoiminta) järjestettäisiin jatkossa alihankintamallilla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehittämistyön kohderyhmänä ovat vammaisten henkilöiden työtoiminnan parissa työskentelevät ammattilaiset.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Alihankintamallin laajentaminen osoittautui haasteelliseksi kokonaisuudeksi, sillä mm. palkanmaksuun ja sopimuksiin liittyvä monimutkaisuus vaativat paljon selvittämistä. Varsinaista alihankintamallin pilotointia ei alueella tehty.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Alihankintamallin muuttaminen ryhmätyösopimukseksi mahdollistaisi kehitysvammaisten palkkatyöhön siirtymisen matalalla kynnyksellä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ryhmätyösopimukset ja asiakaskohtaiset työsopimukset avaavat mm. vammaisille henkilöille väylän työllistyä palkkatyöhön matalalla kynnyksellä. Tuki työhön ja etuusneuvonta ovat tärkeitä mallin mukaista toimintaa toteutettaessa. 

Ennen mallin käyttöön ottoa on tärkeätä selvittää juridiset kysymykset mm. työsopimusten osalta. 

Kansikuva
Alihankintamalli

Kehittämisen vaihe

Valmis