Arkeen Voimaa - toiminnan pilotointi ja jalkauttaminen Lapin HVA (RRP, P4, I2)

Arkeen Voimaa on näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli, jonka tarkoituksena on lisätä osallistujien hyvinvointia ja arjessa pärjäämistä. Toiminta soveltuu laajalle väestöpohjalle, sisältäen sekä ennaltaehkäisevän että korjaavan näkökulman.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Arkeen Voimaa - toiminnan pilotointi ja jalkauttaminen Lapin HVA (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Arkeen Voimaa on näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli, jonka tarkoituksena on lisätä osallistujien hyvinvointia ja arjessa pärjäämistä. Toiminta soveltuu laajalle väestöpohjalle, sisältäen sekä ennaltaehkäisevän että korjaavan näkökulman.

Toteutuspaikka
Lapin hyvinvointialue, pilottialueena kohtaavissa ryhmissä Kemi, Tornio ja Rovaniemi. Lapin hyvinvointialue (RRP, P2, I4)
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Linda Jaako

Luotu

19.01.2024

Viimeksi muokattu

04.09.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Arkeen Voimaa -toimintamalli on näyttöön perustuva ja strukturoitu. Toimintamalli on kuvattu tekstissä aiemmin. Suomessa Varsinais-Suomen hyvinvointialue hallinnoi kansallista lisenssiä. Lapin hyvinvointialue on aluksi sopinut mallin jalkauttamisesti EU:n kestävän kasvun ohjelman hankerahoituksella vuosille 2023ja 2024. Hankerahoituksen aikana on toimintaa on pilotoitu Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä kohtaavina ryhminä sekä Teams -ryhmissä, jotka tavoittivat osallistujia ympäri Lappia. Hankerahoituksen aikana on niinikään koulutettu ohjaajia ja valmisteltu hallinnolliset rakenteet toimintamallin vakiinnuttamiseksi hankerahoituksen jälkeen.

Jatkossa vuonna 2025 Lapin hyvinvointialueen terveyspalveluiden sairauksien ehkäisyn- ja hoidon vastuualue vastaa prosessiomistajuudesta ja käyttölisenssistä. Ryhmätoimintamallin varsinaisesta toteutuksesta vastaa hyvinvointialueen monialainen koordinaatiotiimi. Tiimissä on kaksi Master Trainer-ohjaajaa (sosiaali- ja terveyspalvelut) sekä yksi yhdyshenkilö jokaisella palvelualueella. Yhdyshenkilöt vastaavat ryhmien aikatauluttamisesta ja organisoinnista yhdessä ohjaajien kanssa.  Hyvinvointialueen ammattilaisia on koulutettu ohjaajiksi mm. sairaanhoitajista (somaattinen ja psykiatria), sosiaaliohjaajista, terveydenhoitajista ja kuntoutusohjaajista. Hyvinvointialueen omien ohjaajien lisäksi ryhmän ohjaajia on myös järjestökeskuksissa ja yhdistyksissä, kuntien eri tehtävissä ja maallikko-taustaisina vapaaehtoisina.  Pilottivaiheessa mukana on ollut myös yksityinen palveluntuottaja Humana Botnia 24h Oy. Ohjaajat toimivat työpareina yli organisaatiorajojen. Teams- ryhmistä vastaa pääosin vain hyvinvointialueen ammattilaiset. 

Järjestöt ovat merkittävä yhteistyökumppani Arkeen Voimaa -toiminnassa. Ryhmiä järjestetään ensisijassa järjestöjen tiloissa tai esim. kunnan kulttuuripalveluiden tiloissa. Tavoitteena on saattaa ihmisiä ryhmän kautta paikkoihin, mistä voisi löytyä mielekästä tekemistä ja/tai yhteisö myös ryhmän jälkeen.  

Toimintaympäristö **

Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyessä vuoden 2023 alussa Lapin hyvinvointialue jaettiin neljään palvelualueeseen, joissa rakennetaan yhdenmukaiset ja asiakaslähtöiset hoito- ja palveluketjut heikommassa asemassa olevien asiakasryhmien tukemiseksi. 

Ennaltaehkäisevässä työssä ja ongelmien varhaisen vaiheen tunnistamisessa kehittämistyön erityisinä kohderyhminä ovat syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret, yleensä haavoittuvassa asemassa olevat, lähisuhdeväkivallan riskissä olevat, monisairaat ja paljon palveluita käyttävät sekä yksinäiset, joilla omaa tukiverkkoa ei ole. 

Matalan kynnyksen terveyttä ja sosiaalista toimintakykyä edistävien palveluiden kehittämisellä pyritään vastaamaan Lapin väestön tunnistettuihin hyvinvointitarpeisiin, joita ovat muun muassa perheiden ja työikäisten hyvinvointia ja terveyttä tukeva elämäntapa, lasten ja nuorten hyvä mielenterveys, ikääntyneiden toimintakyky, hyvä elämä ja osallisuus sekä koko väestön arjen turvallisuus.

Ennaltaehkäisevällä toiminnalla sekä varhaisen vaiheen ongelmien tunnistamisella ja tilanteissa oikea-aikaisella toimisella on mahdollista reagoida tuen tarpeeseen ennen kuin ongelmat alkavat kasaantua. Ennaltaehkäisevän toiminnan mahdollistavat toimivat matalan kynnyksen palvelut sekä yhteistyö, missä merkittävää on oikeanaikainen ja -paikkainen palveluohjaus.

Hyvinvointialueiden käynnistyttyä etenkin ennaltaehkäisevä työ jakautuu uudella tavalla hyvinvointialueen ja kuntien kesken. Hyvinvointialueen ja kuntien on lain mukaan tehtävä yhteistyötä. Uudella yhdyspinnalla myös järjestöt ja yhdistykset ovat keskeinen yhteistyötaho. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmät:

Yli 18 vuotiaat ja pääasiallisin kohderyhmä työikäiset. 

Asiakasymmärryksen kerryttäminen:

  • säännöllinen asiakaspalaute, 
  • kehittäjäasiakkaan käyttäminen, erityisesti maallikko-ohjaajan roolissa,
  • asiakkaasta ohjaajaksi polku

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **
  • Lisenssi
  • Prosessin omistajuus hva:lla
  • Toimiva koordinaatiorakenne
  • Selkeät roolit
  • Kulurakenne
  • Johdon sitoutuminen
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Tämän hetkisiä vaikutuksia:

  • Lappilaisille tarjolla maksuttomia ryhmiä. 
  • Asiakasohjaus ryhmiin vahvistunut (n. 20 henk.). 
  •  ArVo kirjattu Mieri-palveluiden porrastettuun hoitomalliin.

Täydentyy loppuvaiheessa

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Kehittämistyön aikana vastaan tulleita kokemuksia ja havaintoja, joita toimintamallin soveltajien on hyvä ottaa huomioon: 

  • Johdon sitoutumisen varmistaminen,
  • Laajan kehittäjä- ja yhteistyöverkoston kokoaminen riittävän ajoissa
Kansikuva
Arkeen Voimaa banneri

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä