Asumissosiaalityön malli, Seinäjoki
Tavoitteena on mallintaa asiakkaita osallistavaa asumissosiaalityötä Seinäjoella.
Toimintamallin nimi
Tavoitteena on mallintaa asiakkaita osallistavaa asumissosiaalityötä Seinäjoella.
Asiakkaiden osallisuutta omassa prosessissaan asumis- ja taloussosiaalityön osalta voidaan tukea monin eri tavoin. Mallinnuksessa ratkaisuja on lähdetty kokoamaan asiakkaiden sanoittamien asioiden kautta. Jo pienillä teoilla voidaan lisätä asiakkaan osallisuutta ja mahdollistamalla työntekijälle pidempi ajankäyttö yhden asiakkaan osalta, pystytään asiakkaan prosessia viemään intensiivisemmin eteenpäin myös yhdessä ja löytää juuri tälle asiakkaalle toimivimmat ratkaisut. Täydentävän toimeentulotuen rohkea käyttö asiakkaan prosessin tukena erilaisissa tilanteissa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu on siirtymässä hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta. Toimintamallia kehitetään keskellä sosiaalihuollon suurinta muutosta, jossa sekä rahoitus että rakenteet muuttuvat.
Kohderyhmänä ovat aikuissosiaalityön asiakkaat ja työntekijät.
Tietoa mallinnukseen on koottu:
1. ) Omista kokemuksista yksilöasiakkaiden kanssa työskenneltäessä (osallisuus omassa prosessissa, luovat ratkaisut)
2.) kokemusasiantuntijan toipumispolun kautta yksilöhaastattelusarjan kautta
3.) Kokemusasiantuntijoista kootun kehittäjäasiakasryhmän tapaamisista
4.) Yhteiskehittämisryhmän tapaamisista (paikalla asumisneuvonnan, aikuissosiaalityön sekä tukiportaan työntekijöitä sekä kokemusasiantuntijoita. )
Yhteiskehittäminen on yksi hyvä keino saada asiakkaiden ääntä kuuluviin ja nostaa työntekijöiden tietoisuuteen erilaisia asioita.
Kehittämistyön aikana ja sen jälkeen riittävä resurssointi, jotta sekä työntekijöiden osallisuus prosessissa että pitkäjänteisempi asiakastyö on mahdollista.
Työntekijöiden osaamisen varmistaminen osallistavien menetelmien, asiakkaan kohtaamisen ja asiakkaan motivoinnin osalta.
Työntekijöiden avoimuus ja rohkeus kokeilla tehdä asioita erilaisin tavoin.
Ei vielä arvioitu