Digiperhe - lasten, nuorten ja perheiden yhteinen digitaalinen alusta

Pirkanmaalaisille lapsille, nuorille ja perheille on julkaistu Digiperhe-sivusto. Digiperhe-sivustolle on koottu monipuolisesti lähi- ja digipalveluita lapsiperheiden ja nuorten eri elämäntilanteisiin.

Toimintamallin nimi
Digiperhe - lasten, nuorten ja perheiden yhteinen digitaalinen alusta
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pirkanmaalaisille lapsille, nuorille ja perheille on julkaistu Digiperhe-sivusto. Digiperhe-sivustolle on koottu monipuolisesti lähi- ja digipalveluita lapsiperheiden ja nuorten eri elämäntilanteisiin.

Toteutuspaikka
RRP- Pirkanmaan hyvinvointialue - Suomen kestävän kasvun ohjelma, Hoppu 2
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Tiia Lehtinen

Luotu

24.06.2024

Viimeksi muokattu

08.08.2024
Ratkaisun perusidea

Digiperhe-sivusto on pirkanmaalaisten lasten, nuorten ja perheiden yhteinen digitaalinen alusta. Sivusto sisältää monipuolisesti lähi- ja digipalveluita lapsiperheiden ja nuorten eri elämäntilanteisiin. Se kokoaa Pirkanmaan hyvinvointialueen, Pirkanmaan kuntien, Kelan, järjestöjen sekä seurakuntien nuorten ja lapsiperheiden palvelut yhdelle alustalle helposti löydettäväksi. 

Digiperhe-sivusto tarjoaa lapsille, nuorille ja perheille apua ja tukea. Sivustolle on koottu chatteja, auttavia puhelimia, sähköisiä yhteydenottolomakkeita, hyvinvointiohjelmia ja verkkokursseja, tapahtumia sekä tietolähteitä elämän eri tilanteisiin.  Digiperhe-sivusto sisältää myös oman kokonaisuuden Pirkanmaan perhekeskustoimijoille.

Toimintaympäristö

Digipalveluiden kehittämisen tavoitteena on, että asiakas saa tarvitsemansa palvelun yhdenvertaisesti, sujuvasti ja kustannusvaikuttavasti. Digipalveluiden avulla voidaan varmistaa, että jokainen perhe saa tarvitsemansa tuen, riippumatta heidän asuinpaikastaan tai elämäntilanteestaan. Lapsille, nuorille ja perheille on tarjolla monipuolisesti erilaisia digipalveluita, mutta oikean palvelun löytäminen  saattaa olla haastavaa.

Digiperhe-sivusto tarjoaa mahdollisuuden saada tukea ja neuvontaa. Sivusto hyödyntää monikanavaisia digipalveluita, jotka mahdollistavat yhteydenpidon ja avun saamisen itselleen sopivimmalla tavalla. Digiperhe-sivusto toimii myös yhteistyöalustana perhekeskustoimijoiden välillä.  Yhteinen digitaalinen alusta on yksi työkalu yhteistyön vahvistamiseen. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Digiperhe-sivuston kohderyhmä ovat lapset, nuoret ja perheet. Prosessin aikana osallistettiin nuoria vierailemalla nuorisotilassa Tampereella, osallistumalla Tampereen kaupungin järjestämään Vaikuta! -päiviin sekä vierailemalla Pirkanmaan nuorisovaltuuston kokouksessa. Sisällön tuottamiseen osallistettin perhekeskustoimijoita. Lapsiperheiden tarpeita ja toiveita sähköisille palveluille on kartoitettu tamperelaisilta vanhemmilta 2022 valmistuneessa YAMK opinnäytetyössä. 

Perhekeskustoimijoita on osallistettu sisällön tuottamiseen ja yhdessä pohdittu palveluiden näkyvyyttä Digiperhe-sivustolla. Samalla kartoitettiin asiakasymmärrystä verkkoauttamisen asiantuntijoilta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Digiperhe-sivuston rakentamisesta vastasivat projektipäällikkö sekä projektisuunnittelija. Puolen vuoden aikana suunniteltiin sivuston rakenne sekä tuotettiin sisältöä. Sisällöntuottamiseen osallistettiin perhekeskustoimijoita.  Sivuston ensimmäinen versio julkaistiin 30.5.2024.

Digiperhe-sivuston markkinoinnin tueksi tehtiin viestintämateriaalia kuten julisteita, ja nämä ovat kaikkien Pirkanmaan perhekeskustoimijoiden käytettävissä. Sivuston näkyvyyttä on lisätty Pirkanmaan hyvinvointialueen somekanavilla sekä infonäytöillä, STT infon artikkelilla sekä Pirha.fi verkkosivuilla. Sivustoa on markkinoitu myös muiden perhekeskusorganisaatioiden verkkosivuilla. Syksyn 2024 aikana Digiperhe-sivustoa esitellään kuntien järjestämissä tapahtumissa sekä perhekeskusverkostojen tapaamisissa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Digiperheen tavoitteena on helpottaa asiakkaiden ohjautumista kaikkien perhekeskustoimijoiden palveluihin. Digiperheen käyttöönoton myötä on voitu tarjota digitaalisia palveluita yhdenvertaisesti koko Pirkanmaan alueella. Digiperhe on lisännyt perhekeskustoimijoiden välistä yhteistyötä mm. yhteiskehittämällä webinaareja ja etäryhmiä eri toimijoiden kanssa.

Askem palvelua on hyödynnetty verkkosivupalautteen keräämiseen. Lisäksi verkkosivuilla kävijöiden on mahdollista antaa vapaa palute sivustolta löytyvällä Forms-lomakkeella. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Digiperhe- sivuston alustana toimi Liferay. Sivuston rakentamista ja ylläpitoa varten käytiin päivityskoulutus, mikä mahdollisti sivujen rakentamisen. Lisäksi verkkosivujen rakentamiseen tarvittiin hyvät tietotekniset taidot.  Saavutettavuusvaatimukset tuli myös huomioida. Sivusto tulee jatkossa hyödyntämään PTV-tietoa palveluhakutoiminnallisuuden myötä, joten Palvelutietovarannon tunteminen oli hyödyksi.

Sivuston rakentamisessa oli aktiivisesti mukana viestintäsuunnnittelija sivuston rakenteen ja kuvituksen hahmottamisessa sekä Digiperheen markkinoinnissa. Viestinnän osaaminen oli eduksi sivuston rakentamisessa. Sisällöntuottaminen vaati yhteistyötä perhekeskusverkoston sekä kohderyhmän kanssa. Osallistamalla aktiivisesti nuoria saatiin käsitystä siitä, mitä nuoret toivovat Digiperheeltä ja digitaalisilta palveluilta.