Digitaalinen kaksonen (DIGITAL TWIN), Kymenlaakson HVA (RRP, P4, I4)

3D-mallinnukset Kymenlaakson hyvinvointialueen kotisivuilla mahdollistavat julkisten tilojen rajattoman tarkastelun asiakkaille ja ammattilaisille, menemättä paikan päälle. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Digitaalinen kaksonen (DIGITAL TWIN), Kymenlaakson HVA (RRP, P4, I4)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

3D-mallinnukset Kymenlaakson hyvinvointialueen kotisivuilla mahdollistavat julkisten tilojen rajattoman tarkastelun asiakkaille ja ammattilaisille, menemättä paikan päälle. 

Toteutuspaikka
Kymenlaakson hyvinvointialueen toimintayksiköt
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakso
Hamina
Kouvola
Kotka
Miehikkälä
Pyhtää
Virolahti
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Tuula Joronen

Luotu

21.11.2022

Viimeksi muokattu

14.06.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

3D tekniikalla kuvattiin Ratamokeskus, Kymenlaakson keskussairaala sekä muut merkittävät Kymenlaakson hyvinvointialueen julkiset tilat, joka mahdollistaa kohteiden ulko- ja julkisten sisätilojen rajattoman tarkastelun ja kulkemisen asiakkaille ja ammattilaisille, menemättä paikan päälle. Ammattilainen voi myös jakaa linkin asiakkaalle, jotta asiakas voi ennakkoon tutustua tilaan, johon on menossa. Palvelu mahdollistaa ammattilaiselle asiakkaan opastamisen yksikössä niin, ettei itse ole paikalla fyysisesti.

Toimintaympäristö **

Kymenlaakson hyvinvointialueen ammattilaisten käyttöliittymien kehittäminen on osa Kymenlaakson digitaalinen sotekeskus hanketta, jossa tavoitteena on tukea ja mahdollistaa digitaalisen sotekeskuksen ja sen toimintaa tukevien ratkaisujen sekä sovellusten yhteistoiminta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kymenlaakson hyvinvointialueen asukkaat, jotka käyttävät sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Kymenlaakson hyvinvointialueen asiakas- ja palveluohjauksessa työskentelevä henkilöstö ja muu organisaation henkilöstö.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Digitaaliset kaksoset julkaistiin Kymen HVA -mobiilissa sekä upotuksina Kymenlaakson hyvinvointialueen verkkosivuilla kuvatun yksikön kohdalla. 3D-mallinuksia on mainostettu some-julkaisuin, esitelty hyvinvointi Slush:ssa. Asiakas- ja palveluohjaukselle on esitelty mallinnuksen käyttöä, ja lähetty erillinen viesti käyttöönotosta.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

3D- mallista on jo tehty ohjaus Kymenlaakson keskussairaalan sydänpoliklinikalle. Tämä sama ohjaus-linkki on liitetty Kymenlaakson rytmihäiriöpotilaan hoitopolkuun, jolloin asiakas aloittaessaan hoitopolun käytön pystyy jo ennakoivasti katsomaan reitin oikeaan kohteeseen.

Myös kurkku-, nenä- ja korvatautien poliklinikalle, syöpätautien poliklinikalle ja toikoon on valmiit ohjaukset. 

Lisäksi mallinnuksiin on lisätty yksikön tuottamaa sisältöä, jota voidaan lisätä myös myöhemmin.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli sopii kaikille kohderyhmille, sellaiseen toimintaympäristöön, jossa asiakkaat/kansalaiset pääsevät liikkumaan. Paras hyöty saadaan, jos kuvattava kohde on laaja, sokkeloinen ja vaikea puhuen ohjata ihmisiä liikkumaan. Paras kuvausmateriaali saadaan, kun tilat kuvataan aukioloaikojen ulkopuolella.  Kahden mallinnuksen yhdistäminen ei välttämättä ole asiakasystävällistä. 

Kansikuva
Ratamokeskus

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä