Digitaalinen laitepassi kotihoitoon
Kymenlaakson hyvinvointialueella on käytössä Laatuportin Digitaaliset laitepassit -järjestelmä. Laajennettu laitepassien käyttöä kotiin vietävien palveluiden parissa työskentelevien työntekijöiden laiteosaamisen varmistamiseen ja koulutukseen.
Toimintamallin nimi
Kymenlaakson hyvinvointialueella on käytössä Laatuportin Digitaaliset laitepassit -järjestelmä. Laajennettu laitepassien käyttöä kotiin vietävien palveluiden parissa työskentelevien työntekijöiden laiteosaamisen varmistamiseen ja koulutukseen.
Kymenlaakson hyvinvointialueella on käytössä Laatuportin Digitaaliset laitepassit -järjestelmä. Kymen HVA:n tavoitteena on laajentaa laitepassien käyttöä kotiin vietävien palveluiden parissa työskentelevien työntekijöiden laiteosaamisen varmistamiseen ja koulutukseen. Digitaalisten laitepassien avulla on mahdollisuus luoda selkeä koulutuspolku uusien ja vanhojen työntekijöiden osaamiseen, sekä turvalliseen että laadukkaaseen laitteiden käsittelyyn.
Tehty hankkeen kautta hankinta laatuportin digitaalisen laitepassin käyttöön ottamiseksi kotihoitoon, hankintaan sisällytettiin tarvittavat koulutukset ja taustajärjestelmän muutokset.
Projektityöntekijä tuottanut sisällön varsinaisiin koulutuspohjiin.
Kymenlaakson alueen ikääntyneiden määrä kasvaa merkittävästi seuraavan 20 vuoden aikana. Yli 85-vuotiaiden määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2020 9,5%:lla 75 vuotta täyttäneistä oli kotihoidon asiakkuus ja vuonna 2030 vastaavan luvun on arvioitu olevan 12,1 %.
TulKoti-hankkeen kohderyhmänä ovat Kymenlaakson hyvinvointialueen ikäihmiset, jo palveluiden piirissä olevat asiakkaat sekä ennaltaehkäisevää palvelua tarvitsevat asiakkaat. Hankkeessa on tarkoitus kehittää kaikkia toimia, joiden avulla ikääntyneiden turvallista kotona asumista voidaan tukea. Kehitystoimenpiteissä huomioidaan myös iäkkäiden omaiset, läheiset ja omaishoitajat. Keskeinen kohderyhmä on myös Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidon 700 ammattilaista.
Kotihoidon käytössä olevat digitaaliset ratkaisut tuodaan osaksi asiakkaan palvelua kaikissa kotona asumista tukevissa palveluissa mm. oikea-aikaisen kotiutumisen tueksi, kuntouttavaan päivätoimintaan, omaishoitoon yms. Digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto tuo muutoksen kotihoidon toimintamalleihin.
Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidon henkilöstö (n. 600 henkilöä).
Systemaattista koulutusta ja osaamisen varmistamista ei ole aikaisemmin ollut lääkeannosteluautomaattien ja etähoivan osalta.
Laiteohjelmien toteutus tehtiin kotihoidon teknologisista apuvälineistä: Lääkeannosteluautomaatista
ja kuvapuhelinpalvelusta palveluntuottajan toimittamalle pohjalle projektityöntekijän toimesta.
Seuraavat asiat hankittiin palveluntuottajalta:
• Ryhmämatriisien toteutus (esimiehen alle luotiin henkilöstönäkyvyys koulutusten suorittamisen seuraamiseksi)
• Koulutusohjelmien käynnistäminen
• Ylläpito-ohjelmien toteutus laiteohjelmiin
• Pääkäyttäjien, esihenkilöiden ja laitevastaavien käyttökoulutukset
Koulutuspohjat saatu hankkeen aikana luotua ja lääkeautomaatin osalta koulutuspohja on julkaistu henkilöstölle. Etähoivan osalta laitepohja tehty, mutta ei vielä julkaistu.
Palveluntuottaja on toimittanut hankkeen alussa sovitut asiat ja koulutukset pidetty esimiehille, laitevastaaville ja henkilöstölle tehty tallenne henkilöstön laitepassin suorittamisesta, jota esimiehet näyttävät henkilöstölle.
Laitevastaavien tehtävänä on varmistaa koulutuksen käyneiden henkilöiden osaaminen ottamalla näytöt vastaan. Lisäksi koulutuspohjissa on lyhyt testi opiskellusta sisällöstä.
Henkilöstöllä on aikaa 3-6 kk suorittaa määritellyt laitepassit. Esimiesten tehtävä on seurata olemassa olevan henkilöstön koulutusten edistymistä ja ohjata uudet työntekijät suorittamaan laitepassia.
Lääkeautomaatin osalta laitepassin osaamisohjelma aukaistu joulukuun alussa, joten vielä suoritettuja laitepasseja vähäinen määrä ja nämä ovat suurimmaksi osaksi laitevastaavien suorittamia.