Digitaalinen työ- ja toimintakyvyn itsearviointiväline Omavire/Satakunnan hyvinvointialue (RRP, P3, P4, I4)

Digitaalisen itsearviointivälineen avulla työikäisen asukkaan on mahdollista kartoittaa omaa työ- ja toimintakykyään. Palvelua on mahdollista käyttää itsenäisesti sekä ammattilaisen kanssa Eurassa työttömien terveystarkastusten yhteydessä. 

Toimintamallin nimi
Digitaalinen työ- ja toimintakyvyn itsearviointiväline Omavire/Satakunnan hyvinvointialue (RRP, P3, P4, I4)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Digitaalisen itsearviointivälineen avulla työikäisen asukkaan on mahdollista kartoittaa omaa työ- ja toimintakykyään. Palvelua on mahdollista käyttää itsenäisesti sekä ammattilaisen kanssa Eurassa työttömien terveystarkastusten yhteydessä. 

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Eura
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Mari Lönnberg

Luotu

15.11.2024

Viimeksi muokattu

20.11.2024
Ratkaisun perusidea

Omavire-palvelua on mahdollista käyttää itsenäisesti sekä yhdessä ammattilaisen kanssa. 

Omavire-palvelu on saatavilla Sata-alueen digitaalisten palvelujen portaalista eikä sitä ole kytketty ammattilaisille. Palvelun tarkoituksena on tarjota työkalu asukkaiden omatoimiseen työ- ja toimintakyvyn arviointiin. Työkalun avulla asukas voi todeta tilanteensa hyväksi tai hän voi todeta tarvitsevansa ammattilaisen apua jossain osa-alueessa ja hakeutua omatoimisesti palvelujen piiriin. Asukas voi tallettaa tietonsa palveluun, mikäli hän on kirjautunut palveluun. Palvelusta on myös mahdollista tulostaa yhteenveto pdf-tiedostona.

Omavirettä pilotoidaan ammattilaiskäytössä Eurassa työttömän terveystarkastuksen yhteydessä. TE-palvelut lähettävät asiakkaita työttömien terveystarkastukseen. TE-asiantuntija kertoo Omavire-palvelusta osana terveystarkastuksen esitietoja. Terveydenhoitaja antaa asiakkaalle terveystarkastusajan ja ohjaa täyttämään esitietolomakkeita sekä käyttämään Omavire-palvelua. Omavire toimii täten esitietolomakkeena.

Havainnekuvat prosesseista ovat liitteenä.

Palveluesitteet ovat liitteenä.

Toimintaympäristö

Työkykyä heikentävien tekijöiden varhainen havaitseminen ja asiakkaan ohjaaminen tarpeellisten palvelujen ja etuuksien piiriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on erittäin tärkeää. Palvelutarpeen tunnistaminen on merkityksellistä sillä pitkittyessään ongelmat tyypillisesti syvenevät. Asiakkaalle tarjotaan digitaalisia palveluja, joiden avulla hän voi arvioida omaa työ- tai toimintakykyään, seurata omien asioidensa etenemistä ja saada erilaisia herätteitä silloin kun häneltä vaaditaan toimenpiteitä. Tulevaisuudessa sähköisillä asiointikanavilla mahdollistetaan myös matalan kynnyksen asioinnin ja yhteydenpidon TE-toimiston, sote-keskuksen, työterveyshuollon tai Kelan kanssa. Palvelutarpeen tunnistaminen tapahtuu usein myös viranomaisten yhteistyössä. Työllistymistä edistävien palvelujen ja etuuksien piiriin pääseminen edellyttää usein terveydenhuollon lausuntoa. Nykyisin terveydentilan ja työkyvyn arviointi tapahtuu usein erikseen, jolloin on vaarana, että terveydentilan vaikutusta työllistymismahdollisuuksiin ei tunnisteta. Lähde: STM

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Omavire-palvelun kohderyhmänä ovat satakuntalaiset työikäiset asukkaat. Palvelua pilotoidaan myös pienimuotoisesti ammattilaiskäytössä työttömän terveystarkastuksen yhteydessä, jolloin ammattilaisten näkemykset palvelusta saadaan hyödynnettyä. Omavire-palvelun pilotointia on suunniteltu moniammatillisesti laajassa Työkykyohjelman laajentamisen ja Pilari 4:n investointi 4 hankeyhteistyössä. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat olleet TE-palvelut sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. DigiFinlandin toimesta palvelun kehittämiseen ovat osallistuneet loppukäyttäjät, jotka ovat olleet mukana kehittämistyön jokaisessa vaiheessa. Omavire-palvelussa jokaisen käyttäjän on myös mahdollista antaa palautetta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Omavire-palvelu on kehittyvä digitaalinen ratkaisu, joka on mahdollista ottaa käyttöön DigiFinlandin kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Uuden digitaalisen palvelun varsinainen käyttöönotto edellyttää aina tarpeelliset resurssit sekä aktiivisen viestinnän.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Pilotointi on ajalla elo-joulukuu 2024. Arviointi on valmistelussa. 

Kansikuva
Kuvituskuva

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt