Ensihoidon kiireettömien D-tehtävien puhelinarviointi
Hätäkeskuksen kautta tulevien kiireettömien ns. D-tehtävien puhelinarviointi sen sijaan, että ambulanssi hälytetään suoraan kohteeseen erityisesti yli 75-vuotiaiden kohderyhmä huomioiden.
Toimintamallin nimi
Hätäkeskuksen kautta tulevien kiireettömien ns. D-tehtävien puhelinarviointi sen sijaan, että ambulanssi hälytetään suoraan kohteeseen erityisesti yli 75-vuotiaiden kohderyhmä huomioiden.
Kotona asuu entistä huonokuntoisempia ihmisiä. Tämä johtaa kasvavaan ensihoidon kysyntään. Isolla osalla D-tehtävinä tulevista asiakkaista ei ole mitään päivystyksellistä terveydenhuollon tarvetta, vaan syynä ensihoidon aktivointiin on usein toimintakyvyn muutos. Asiakkaan ”häiriötilanne” tutkitaan strukturoidun protokollan mukaisesti ja tämän jälkeen on sovitut konsultaatiokäytänteet ja sovitaan mahdolliset jatkotoimet. Kysymys on useimmin kotona pärjäämättömyydestä, sosiaalisista ongelmista, yksinäisyydestä, perussairauksien hoidosta ja useimmiten näiden kaikkien yhdistelmästä.
Ensihoidon tehtävämäärä on pysynyt menneet vuodet melko tasaisena, kesäkuukausina aina vähän kasvaen. Korona-aika muutti tämän kokonaan. Korona sotki ennustettavuuden kokonaisuudessaan ja sen jäljiltä tehtävämäärä on noussut n. 3-5% näinä kahtena vuotena 6(32) peräkkäin kokonaisuudessaan ja sama trendi näkyy yli 75-vuotiaissa.
Tehtävillä toimenpiteillä palautetaan ensihoidon kysyntä koronaa edeltävälle tasolle.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen muodostaa 11 kuntaa, joita kuvaa hajautuneisuus kolmeen seutuun: Forssan seutuun (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä), Hämeenlinnan seutuun (Hattula, Hämeenlinna, Janakkala) ja Riihimäen seutuun (Hausjärvi, Loppi, Riihimäki). Vuoden 2023 lopussa Kanta-Hämeen asukkaista 75-vuotta täyttäneitä oli 22 111 henkilöä.
Kohderyhmämme ovat kaikki ensihoidon asiakkaat, jotka 112-puhelun myötä arvioituvat kiireettömien D-tehtävien luokkaan. Painopisteenämme erityisesti yli 75-vuotiaat.
Käyttöönottoa varten tarvittavat resurssit kohdistuvat pääosin henkilöstöresursseihin. Riittävän ammattitaitoisten työntekijöiden löytäminen on keskeinen osa toiminnan onnistumista. Henkilöstön aikaisemman työkokemuksen merkitys on suuri. Omissa havainnoissamme paras työntekijäprofiilin kulmakivet olivat laaja-alainen hoitotyön osaaminen, vanhustyön kokemus ja palvelujärjestelmän tuntemus.
Tulokset toiminnasta ovat erinomaisia. 03/2023-03/2025 välisenä aikana puhelinarviointiyksikkö on käsitellyt 5941 tehtävää, joista ensihoitoyksiköille on jouduttu ohjaamaan ainoastaan 52%. Tavoitteemme oli hoitaa puhelimessa 1/3 tehtävistä, mutta lopputuloksena keskiarvot ovat vakiintuneet 48% luokkaan.
Puhelinarvioinnin tulevaisuus RRP2 hankkeen jälkeen on sidottu ensihoitopalveluiden palvelutasopäätökseen ja toiminta vakiinnutetaan pysyväksi.
Kansikuva
